Βαβέλ το περιφερειακό συμβούλιο για το προσφυγικό

Βαβέλ το περιφερειακό συμβούλιο για το προσφυγικό

Δεν κατέληξε σε καμία απόφαση το αποψινό Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου που συνεδρίασε με θέμα το προσφυγικό ζήτημα μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Διαφορετικοί κόσμοι, διαφορετικές απόψεις από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά ακόμα και μεταξύ συμβούλων του ίδιου συνδυασμού.

Ξεκινώντας τη συνεδρίαση ο αντιπεριφερειάρχης «προσφυγικής κρίσεως» Παναγιώτης Κουρσουμπάς περιέγραψε την κατάσταση, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι σήμερα χρειάζεται από 1-5 χρόνια να ολοκληρωθεί η διαδικασία μιας αίτησης ασύλου και εκκρεμούν 75.000 αιτήσεις. Ακολούθως οι επικεφαλής των συνδυασμών τοποθετήθηκαν καταθέτοντας και τις δικές ους προτάσεις, με πρώτο τον Σταύρο Τάσσο από τη ΛΑΣ ως εισηγητή του θέματος.

Παρόντες στη συνεδρίαση κάτοικοι της Μόριας και των γύρω χωριών που περιέγραψαν τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν τα χωριά τους από τη γειτνίαση με το ΚΥΤ  και παρέδωσαν τις προτάσεις και τα αιτήματά τους στον περιφερειάρχη. Επίσης το λόγο πήραν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, των πυροσβεστών , του επιμελητηρίου.

 

Παρόντες στη συνεδρίαση και  ακραία στοιχεία που πήραν υπόσταση στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ανεφερε τα αιτήματα των Μοριανών τα οποία και θα μεταφέρει στην κεντρική διοίκηση και συγκεκριμένα

  • να ενισχυθεί αστυνομική και πυροσβεστική δύναμη στην περιοχή της Μόριας
  • να αποσυμφορηθεί η δομή
  • να γίνει κλειστό το ΚΥΤ
  • έλεγχο των ΜΚΟ
  • καταγραφή-αποκατάσταση-αποζημίωση των ζημιών-βλαβών

Μία ώρα χρειάστηκαν οι 22 σύμβουλοι που έμειναν παρόντες στη συνεδρίαση να αποφασίσουν τι θα θέσουν τελικά σε ψηφοφορία, αφού δεν συμφωνούσαν ούτε στην διαδικασία που θα ακολουθήσουν . Ακούστηκε και η πρόταση να βρεθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων και να βγάλουν εκείνοι ένα κείμενο που να μπορεί να συγκεράσει όλες τις θέσεις αλλά ούτε αυτό έγινε δεκτό. Η Σουλτάνα Ανδρεάδη από τη Σάμο μάλιστα έπέμενε ότι δεν πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία , δίχως να έχει αποφασίσει το παραμικρό το σώμα γι αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα που μας αφορά όλους.

Τελικά τέθηκε σε ψηφοφορία μόνο η πρόταση της ΛΑΣ που έφερε το θέμα στη συνεδρίαση για να μην εγκριθεί όμως  από το σώμα καθώς ψήφισαν  7 υπέρ ( των συμβούλων της  ΛΑΣ, της συμπαράταξης πολιτών και του κυρίου Γεωργούλα) , 6 κατά (του συνδυασμού του περιφερειάρχη), 4 παρόν και 5 αποχές (σύμβουλοι που δε συμφωνούσαν με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε).  Κατόπιν αυτού , η πρόταση της ΛΑΣ , δεν εγκρίθηκε.

Στην ημερήσια διάταξη υπήρχε σαν θέμα συζήτησης και τα ζητήματα της υγείας , όμως μετά από 4,5 ώρες συνεδρίαση το θέμα δεν τέθηκε και αποφασίστηκε να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Η πρόταση της ΛΑΣ που τέθηκε σε ψηφοφορία:

  • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα αντιδραστικά μέτρα.
  • Να κλείσει η Μόρια και όλα τα hotspots των νησιών.
  • Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας και στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στο Δουβλίνο και όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ.
  • Όχι στη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά.
  • Σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων που προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης
  • Σεβασμός των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών.
  • Να αποζημιωθούν 100% όλοι οι κάτοικοι των νησιών που έχουν υποστεί ζημιές.

Δεν λύνεται το προσφυγικό αν δεν λυθούν οι αιτίες που το προκαλούν είπε ο επικεφαλής της ΛΑΣ Σταύρος Τάσσος .

«Η κυβέρνηση υποσχέθηκε πράγματα ανεδαφικά και το ήξερε, ανοησίες και ιδεοληψίες που τώρα τις πληρώνουν πρόσφυγες και οι κάτοικοι» είπε από την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ πολιτών η Μαρία Νικολάρα.

Ο Παναγιώτης Χριστόφας από το συνδυασμό ΤΟΛΜΑΜΕ  για το Β Αιγαίο τόνισε ότι «προεκλογικά πολλοί σήκωσαν ψηλά το θέμα επίλυσής του, όμως όσο δεν σκύβουμε πάνω από τα προβλήματα, όσο δεν παίρνουμε πρωτοβουλίες, όσο δεν είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες και με τους εαυτούς μας, παραμένουμε μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του".

«Τα γκέτο και οι φυλακές αυξάνουν την εγκληματικότητα και όχι τα ανοιχτά κέντρα για τα οποία όχι μόνο δεν είχαμε αύξηση της εγκληματικότητας αλλά αντίθετα αύξηση  της θυματοποίησης αυτού του πληθυσμού» είπε ο  Στράτος Γεωργούλας  από τον " άλλο δρόμο" τονίζοντας ότι εγκλωβισμένοι και ο νησιώτικος πληθυσμός έχουν κοινά συμφέροντα και ζήτησε να καταργηθεί ο νόμος που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά.

Η πολιτική της αποτροπής προκαλεί νέους θανάτους είπε ο Νίκος Μανάβης από την Ανταρσία στο Αιγαίο, οι νησιώτες με τους πρόσφυγες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα , υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι κυβέρνησεις ΕΕ και ΝΑΤΟ . Εξωθούν τους λαούς στην προσφυγιά και στη συνέχεια κλείνουν τα σύνορα αντιμετωπίζοντας τους ως εισβολείς»

Είμαστε εδώ για να καταλήξουμε σε κάποιες προτάσεις που θα τις στείλουμε στην κυβέρνηση για να μας δώσει κάποιες λύσεις τόνισε ο Θοδωρής Βαλσαμίδης από το συνδυασμό Εμείς για το Αιγαίο ζητώντας ενίσχυση διαδικασιών ασύλου, αποσυμφόρηση των νησιών και να μη δημιουργηθεί καμία νέα δομή.

Από τις πιο λογικές φωνές του συνδυασμού του Περιφερειάρχη, η Αναστασία Αντωνέλλη η οποία τόνισε ότι «όταν ο λαός είναι διχασμένος δεν επέρχεται ποτέ κανένα αποτέλεσμα . Περνάμε τη χειρότερη φάση του πολιτισμού της Ευρώπης ακριβώς γιατί υπάρχει έλλειμμα Ευρωπαϊκής Πολιτικής  . Είναι προαποφασισμένο να γίνουμε αποθήκες ψυχών και οι μετανάστες είναι θύματα αυτής της απανθρωπιάς. Μα θα έρθουν , η προσφυγιά είναι ένα ποτάμι που δεν μπορείς να το σταματήσεις».

 

 

The post Βαβέλ το περιφερειακό συμβούλιο για το προσφυγικό appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2BkBX7X
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη