Γιάννης Ψυχοπαίδης: Ο ζωντανός εικαστικός/ποιητικός διάλογος. Αναδρομική έκθεση  

Γιάννης Ψυχοπαίδης – ενότητα Παρμενίδης

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη με ζωγραφικές ενότητες του καλλιτέχνη οι οποίες αναφέρονται, εμπνέονται και συνομιλούν με τους ποιητές και τον ποιητικό τους λόγο. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μικτών τεχνικών και διαφορετικών υλικών, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης σειράς από σχέδια, ακουαρέλες και λάδια με τα πορτρέτα των ποιητών. Μια εικαστική συνομιλία με την Οδύσσεια του Ομήρου, τον Παρμενίδη, τον Ηρώνδα, τον Κάλβο, τον Μπάιρον, τον Παλαμά, τον Καβάφη, τον Καρυωτάκη, τον Λόρκα, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Εμπειρίκο, τον Σαχτούρη, τη Δημουλά, μέχρι και τον Κοντό, τον Φωστιέρη, τον Βλαβιανό, τον Κυπαρίσση, τον Μεταξά και τον Σιώτη. Η έκθεση διαρκεί από 9 Οκτωβρίου ως τις 12 Ιανουαρίου.

Γιάννης Ψυχοπαίδης – πορτρέτα Σεφέρη, Ελύτη, Καβάφη, Ρίτσου

Η επιμελήτρια της έκθεσης Λίλη Πεζανού σημειώνει: «Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται μέχρι σήμερα αυτός ο ζωντανός εικαστικός/ποιητικός διάλογος, ο οποίος φέρνει κοντά δυο αυτόνομες εκφραστικές γλώσσες που η καθεμιά ζητά να χαθεί μέσα στην άλλη, αλλά μαζί διαφυλάττει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθεμιάς.

Γιάννης Ψυχοπαίδης – ενότητα Φωστιέρης

Η ζωγραφική αντλεί εδώ τους χυμούς της δικής της έμπνευσης από τους ρυθμούς, τις εντάσεις και τις σιωπές, το ξεχωριστό αίσθημα και την ψυχική ατμόσφαιρα του ποιητικού λόγου. Αναζητώντας τη βαθύτερη επικοινωνία με τον στίχο κάθε ποιητή, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης αφήνεται μέσα στο δικό του ποιητικό κλίμα, στη δική του εικόνα και βίωμα του κόσμου, ώστε ισότιμα η εικόνα του λόγου και ο λόγος της εικόνας να γεννήσουν μια νέα αλήθεια. Έτσι αλλάζει κάθε φορά το ζωγραφικό λεξιλόγιο και σε κάθε νέα προσέγγιση της ζωγραφικής με την ποίηση χαράσσεται ένας νέος εικαστικός δρόμος, μια νέα μορφολογική εκδοχή, μια νέα συνάντηση των αισθημάτων και των ψυχικών κραδασμών, τόσο διαφορετικών αλλά και τόσο συγγενών στον πυρήνα των μορφών της έκφρασης, όπως είναι το σχέδιο, το χρώμα και ο λόγος».

Γιάννης Ψυχοπαίδης – ενότητα Δημουλά

Γιάννης Ψυχοπαίδης – ενότητα Σαχτούρης

Γιάννης Ψυχοπαίδης – ενότητα Καρυωτάκης

Event Information
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αίθριο 4ου Ορόφου ΕΒΕ, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, 17674 Καλλιθέα
Εγκαίνια: Τετάρτη. 9 Οκτωβρίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 9 Οκτωβρίου – 12 Ιανουαρίου 2020
Ώρες λειτουργίας:  09.00 – 22.00 είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: +30 216 8091 001/2/3  info@snfcc.org   www.SNFCC.org

 

 

The post Γιάννης Ψυχοπαίδης: Ο ζωντανός εικαστικός/ποιητικός διάλογος. Αναδρομική έκθεση   appeared first on Art22.



from Art22 https://ift.tt/32204Ed
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη