Γιώργος Σαγιάς: Ο ιερός τόπος της αρχαίας Ανθήλης στα αζήτητα


Χθες περπάτησα στον ιερό τόπο των πρώτων Αμφικτυονιών στην αρχαία Ανθήλη (περιοχή πλησίον των Θερμοπυλών και της αρχαίας Τραχίνας).

Αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες (παλαιότερες) πλέον δεν τα βλέπετε... Μεγάλα πουρνάρια, πυκνή βλάστηση και χώματα έχουν καλύψει τα πάντα. Μόνο φυσίγγια κυνηγών μαρτυρούν ανθρώπινη παρουσία εκεί...

Οι πρώτες Αμφικτυονίες (περίπου 1522 π. Χ. σύμφωνα με το "Πάριον Μάρμαρον"), ο τόπος όπου συγκεντρώνονταν και συζητούσαν (και όχι μόνο) οι περίοικοι με βασική αρχή "Ομονοούντων αδελφών συμβίωσις παντός τείχους ισχυροτέρα", ο -κατά πολλούς- εμπνευστής τού ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στη σωστή και υγιή τους μορφή), ο τόπος ανάμεσα σε Θερμοπύλες, αρχαία Τραχίνα και Κάστρο Λαμίας, δίπλα στην Αλαμάνα, στα Βασιλικά και στο Γοργοπόταμο, δίπλα στα παγκοσμίου φήμης Ιαματικά των Ψωρονερίων και των Θερμοπυλών, παρατημένος, εγκαταλελειμμένος, αναξιοποίητος, στα αζήτητα.

Μας σιχάθηκε η γη μας και τα "κατάπιε" για να τα προστατεύσει!

Δεν θέλω -προς ώρας...- να περιγράψω άλλο...

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη