«Κοντά σε συμφωνία» με Ε.Ε ο Τζόνσον-Πληροφορίες για αναβολή του Brexit

«Κοντά σε συμφωνία» με Ε.Ε ο Τζόνσον-Πληροφορίες για αναβολή του Brexit

Συνομιλίες της «τελευταίας στιγμής» ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίστηκαν και μετά τα μεσάνυχτα ως σήμερα, αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν το Λονδίνο θα μπορέσει τελικά να αποφύγει αναβολή του Brexit.

Υπάρχει μια «αχτίδα ελπίδας» ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, προσθέτοντας ότι η προστασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ήταν η «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ενώ ο Μπόρις Τζόνσον καλωσόριζε χθες τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ο εκπρόσωπος του δήλωνε ότι «υπάρχει ακόμα δουλειά», ώστε να υπάρξει συμφωνία, που βάσει του «πιεστικού χρονοδιαγράμματος», θα πρέπει να τεθεί προς ψήφιση το Σάββατο εκτάκτως από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

AP Photo/Francisco Seco

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ είχε ξεκαθαρίσει στον Τζόνσον πως έχει διορία έως τα μεσάνυχτα, ώστε να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συμφωνήσει σε ένα τελωνειακό σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

De jure, η Βόρεια Ιρλανδία θα βρίσκεται στο τελωνειακό έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι στη Βρετανία, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, που σήμερα πάντως επιμένει ότι θα είναι αναπόφευκτη νέα αναβολή του Brexit.

Oι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις την επόμενη εβδομάδα, ανοίγοντας τη δυνατότητα δεύτερης συνόδου κορυφής της ΕΕ, ίσως στις 29 Οκτωβρίου, για να επικυρωθεί η νέα συμφωνία.

Από χθες η Guardian, εκτιμούσε ότι προσχέδιο της συμφωνίας  είναι θέμα ωρών, υποστηρίζοντας ότι ο Τζόνσον «έκανε πίσω» σε επίμαχα θέματα.

Σύμφωνα με πηγές από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, οι συνομιλίες κρίνονται λειτουργικές, ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρει ότι η προθεσμία εξόδου στις 31 Οκτωβρίου πρέπει να τηρηθεί.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λιο Βαράντκαρ. τόνισε πως το χάσμα ανάμεσα σε Βρετανία και Ευρώπη εξακολουθεί να υφίσταται.

PA via AP

Από την πλευρά τους οι Βορειο-ιρλανδοί του DUP δηλώνουν πως δεν θα στηρίξουν συμφωνία Τζόνσον – Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα περιέχει υποχωρήσεις.

Την πρόθεσή της να ζητήσει την εξουσιοδότηση από τη βρετανική κυβέρνηση, πριν από το τέλος αυτής της χρονιάς, για τη διεξαγωγή ενός ακόμη δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, επανέλαβε στο μεταξύ η πρωθυπουργός της χώρας. Η Ν.Στέρτζον επεσήμανε ότι η διαδικασία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος –το οποίο, όπως είπε, θέλει να γίνει εντός της επόμενης χρονιάς– θα πρέπει να είναι νόμιμη, να έχει την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας και να επιτρέπει στην πλειοψηφία να εκφραστεί ξεκάθαρα και με σαφήνεια.

Πηγή:ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/32l9JGf
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη