Σεισμός στην Αλβανία - Συγκλονίζει ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ: Ρισκάραμε για να σώσουμε ζωές

Ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ, Θανάσης Μπαλάφας, ο οποίος μαζί με την ομάδα του επέστρεψε το βράδυ της Παρασκευής στην Ελλάδα, περιέγραψε τις συγκλονιστικές προσπάθειες των συναδέλφων του να διασώσουν εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αλβανία.

"Η πιο δυνατή εικόνα ήταν η απογοήτευση όταν χάσαμε τον 35χρονο κατά τη διάρκεια επιχείρησης. Μιλούσε μαζί μας. Ένας συνάδελφος που είναι παραϊατρικός συνάδελφος έμεινε δίπλα του καθ'όλη τη διάρκεια των μετασεισμών. Του πέρασε ορούς. Ήρθε και γιατρός και από την Αλβανία. Και αυτός έμεινε δίπλα του όλη τη διάρκεια. Δυστυχώς από έναν μετασεισμό κάποια ερείπια μετακινήθηκαν πάνω του", είπε ο κ. Μπαλάφας.

"Ήταν ένα χαοτικό περιβάλλον από τις πρώτες ώρες. Γρήγορα οι αλβανικές Αρχές κατάφεραν να συντονίσουν την κατάσταση. Εμείς προσγειωθήκαμε την Τρίτη το μεσημέρι προς απόγευμα. Βρεθήκαμε μετά από μιάμιση ώρα στο χωριό Θουμάν. Στο δεκάλεπτο μπήκαμε στον κύκλο των επιχειρήσεων. Βρήκαμε δύο ζωντανούς εγκλωβισμένους και αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι", επισήμανε ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ.

"Ταυτόχρονα ένα κλιμάκιο από την 5η ΕΜΑΚ έφτασε στο Δυρράχιο και άρχισε να δουλεύει σε ένα πεσμένο ξενοδοχείο. Το βράδυ της Τρίτης το κλιμάκιο των Ιωαννίνων απεγκλώβισε μία ζωντανή γυναίκα. Στη συνέχεια όλες οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο τετραώροφο κτίριο στο οποίο δουλεύαμε. Δυστυχώς απεγκλωβίσαμε άλλα έξι άτομα, τα οποία ήταν νεκρά. Αυτό που μου έμεινε είναι η προσπάθεια να διαχειριστούμε το έντονο θετικό συναίσθημα από τη χαρά μας που βγάζαμε ζωντανό και από το αρνητικό συναίσθημα που λίγο μετά χάναμε έναν άνθρωπο τον οποίο είχαμε ζωντανό στα χέρια μας", σημείωσε.

Ο κ. Μπαλάφας ξεκαθάρισε: "είμαι επαγγελματίας και όχι ήρωας", τονίζοντας πως οι άνδρες της ΕΜΑΚ ρίσκαραν "παραπάνω από όσο έπρεπε". "Στους άνδρες της ΕΜΑΚ θέλω να πω συγχαρητήρια και ότι τους ευχαριστώ. Ρισκάρουμε παραπάνω από όσο πρέπει την ασφάλειά μας. Τους ευχαρίστησα για αυτό. Δουλειά δική μου είναι να το μαζέψω όλο αυτό", είπε ο κ. Μπαλάφας και πρόσθεσε:

"Όλοι μας αντιμετώπισαν με τον καλύτερο τρόπο. Από αυτούς που ήταν στα ερείπια και περίμεναν από εμάς βοήθεια. Από συγγενείς ζωντανής γυναίκας, από συγγενείς νεκρών που μας ευχαριστούσαν ακόμη και όταν βγάλαμε τους νεκρούς. Από τους απλούς στρατιωτικούς και αστυνόμους που ήταν σύνδεσμοι. Ό,τι θέλαμε το είχαμε γρήγορα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είχαμε την καλύτερη δυνατή φιλοξενία".

Πηγή πληροφοριών: εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος



via Press24.gr https://ift.tt/2sxDvun
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη