Κρήτη: Έπεσαν σοβάδες στο κεφάλι μαθητή και τραυματίστηκε στον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ (vid)

Κρήτη: Έπεσαν σοβάδες στο κεφάλι μαθητή και τραυματίστηκε στον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ (vid)

Στο κεφάλι ενός μαθητή «προσγειώθηκαν» οι σοβάδες στο παμπάλαιο και προβληματικό 4ο Γυμνάσιο της Νέας Αλικαρνασσού την ώρα του ισχυρού σεισμού των 6,1 ρίχτερ που «ταρακούνησε» την Κρήτη το πρωί της περασμένης Τετάρτης.

Το γεγονός αυτό κατήγγειλε στην κάμερα της «ΚΡΗΤΗ ΤV» ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου Πολύδωρας Κουτσαυτάκης, όπως του μεταφέρθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο Τοπικό Συμβούλιο Νέας Αλικαρνασσού.

Και μπορεί η πρόσκληση των αντιδημάρχων του Ηρακλείου για το σοβαρό ζήτημα της σχολικής στέγης να είχε γίνει εγκαίρως και ασχέτως με τον σεισμό, ωστόσο υπήρξε η παντελής τους απουσία, που προκάλεσε την αντίδραση τόσο του Πολύδωρου Κουτσαυτάκη όσο και των τοπικών συμβούλων και φυσικά του Συλλόγου Γονέων τού εν λόγω σχολείου, που έχει κρούσει πολλές φορές μέχρι σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου!

Όπως, συγκεκριμένα, λέει ο κ. Κουτσαυτάκης, «μπορεί να μη θρηνήσαμε κάποιο θύμα, αλλά όχι ότι δε συνέβη τίποτα στο σχολείο αυτό. Είχαμε την αναφορά ότι ένα παιδί είχε ένα πολύ μικρό τραυματισμό. Και είμαστε ευτυχείς που ήταν μικρός. Γιατί, ξέροντας την εικόνα του σχολείου, με έναν τόσο μεγάλο σεισμό θα μπορούσαμε αυτή τη στιγμή να μην είμαστε εδώ να συζητάμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου Πολύδωρας Κουτσαυτάκης.

Γονείς και εκπαιδευτικοί επανέρχονται - ιδιαίτερα μετά από αυτό τον μεγάλο σεισμό που ταρακούνησε κυρίως τη Δυτική Κρήτη - στο πάγιο αίτημα υλοποίησης μελετών στατικότητας στα σχολεία.

Τόσο η ΕΛΜΕ Χανίων όσο και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου εξέφρασαν την ανάγκη τέτοιας αποτύπωσης, αφού, όπως είπαν, πολλά σχολεία κανείς δε γνωρίζει αν είναι κατάλληλα για να φιλοξενούν μαθητές. Μάλιστα, ο Πολύδωρας Κουτσαυτάκης λέει χαρακτηριστικά:

«Μας αγνοούν επιδεικτικά. Εδώ και τέσσερα χρόνια βάζουμε το θέμα επισταμένα τόσο εμείς όσο και το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου που έχει μια καλύτερη γνώση από μας στα κτηριακά. Κωφεύουν. Μας απαντάνε με δικαιολογίες και με "ντρίπλες" τελείως χαζές.

Και μιλάμε σήμερα για αντισεισμική θωράκιση στα σχολεία, όταν ένα κτήριο που έχει φτιαχτεί για να φιλοξενεί 200 με 300 μαθητές φιλοξενεί πάνω από 500! Αυτά τα παιδιά λοιπόν σε μια περίπτωση εκκένωσης δε νομίζω ότι χωράνε ούτε από τις σκάλες να περάσουν, αλλά δε χωράνε ούτε και όρθια στο προαύλιο»!

Και βέβαια, ο κ. Κουτσαυτάκης εννοούσε με το παράδειγμα αυτό το 4ο Γυμνάσιο της Νέας Αλικαρνασσού, που, ενώ έχει φτιαχτεί για να φιλοξενεί 250 μαθητές, στεγάζει 500, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους σε μια περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού, ή σε μια περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να χρειαστεί η εκκένωση του κτηρίου.

Έτσι, στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Νέας Αλικαρνασσού έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας οι γονείς της περιοχής ζητώντας τη δημιουργία νέου γυμνασίου. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του διευθυντή Μιχάλη Σφυράκη.

«Το κτίριο να σας πω μόνο ότι δεν έχει οικοδομική άδεια. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, το κτήριο δεν έχει ελεγχθεί στατικά αν πληροί τους κανονισμούς του καινούργιου αντισεισμικού κώδικα. Αυτό δεν το ξέρουμε. Άρα, από αυτή την άποψη δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σε τυχόν μεγαλύτερο ή κάπως διαφορετικό σεισμό δε θα είχαμε σοβαρότατα προβλήματα»...

Πηγή: neakriti.grvia Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2OxYC8q
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.