Διφθερίτιδα: Ποια η ασθένεια που σκότωσε το 8χρονο παιδί

Διφθερίτιδα: Ποια η ασθένεια που σκότωσε το 8χρονο παιδί

Η διφθερίτιδα είναι μια ασθένεια που έχει να εμφανιστεί εδώ και 30 χρόνια. Ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά τον τραγικό χαμό του 8χρονου παιδιού. Νοσηλεύτηκε δύο δραματικά 24ωρα στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας.

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα μέσω μολυσμένων τροφίμων.

Το 8χρονο παιδί είχε εμφανίσει συμπτώματα λαρυγγίτιδας. Μεταφέρθηκε αρχικά σε ιδιωτική κλινική, αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε και διακομίστηκε στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου Παίδων.

Εκεί το διασωλήνωσαν άμεσα.

Έπειτα από δυο δραματικά 24ωρα στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, το παιδί έχασε τη μάχηνα κρατηθεί στη ζωή.

Οι εξετάσεις

Οι εξετάσεις είχαν δείξει ότι έχει προσβληθεί από το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο 8χρονος είχε λάβει μόνο δύο από τις πέντε δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει από τον τέτανο, την διφθερίτιδα και τον κοκκύτη.

Επίσης, δεν είχε εμβολιαστεί για κανένα άλλο μολυσματικό νόσημα, όπως ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στη χώρα μας.

Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων και το υπουργείο Υγείας διερευνούν την υπόθεση. 

Πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου αναφέρεται η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», η σορός του 8χρονου εστάλη για νεκροτομή.

«Το παιδί προσήλθε στο νοσοκομείο στις 22 Νοεμβρίου με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό.

Κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου. Μία μέρα μετά, στις 27 Νοεμβρίου, από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τι προκαλεί διφθερίτιδα

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα μέσω μολυσμένων τροφίμων ή αντικειμένων.

Επίσης, μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων.

Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος δύο έως έξι ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους.

Σε μικρότερα παιδιά και κυρίως σε αυτά κάτω των έξι μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

Η ιστορία του οχτάχρονου παιδιού

Το άτυχο παιδί τα τρία τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό την κηδεμονία μιας ανάδοχης μητέρας, καθώς από την ηλικία των πέντε ετών έχει χάσει και τους δυο γονείς του και βρισκόταν σε ίδρυμα.



via Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2qSSzlJ
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη