ΚΡΑΥΓΑΕΤΟΣ Aquila pomarina

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Μικρός αετός των πεδινών εκτάσεων με δάση. Μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα αφθονούσε στη Μακεδονία ενώ σήμερα ο ελληνικός πληθυσμός του δεν φαίνεται να ξεπερνάει τα εκατό ζευγάρια. Κυριότερες αιτίες αυτής της μείωσης, η αποψίλωση των πεδινών δασών που αποτελούν τους σημαντικότερους βιοτόπους του Κραυγαετού, τα φυτοφάρμακα αλλά και η λαθροθηρία. Αετός δασόβιος, περιορισμένος σήμερα κυρίως στη Μακεδονία και στη Θράκη (Έβρος ), με ελάχιστη παρουσία στη Θεσσαλία και την Ήπειρο. Αραιά και πού θα συναντήσουμε ορισμένους Κραυγαετούς και στη Νότια Ελλάδα, στην Αττική, στην Κω ή την Κρήτη, περαστικούς κατά τη μετανάστευση. Καλοκαιρινός επισκέπτης, λίγα όμως από αυτά παραμένουν και το χειμώνα στην Ελλάδα. Η φθινοπωρινή μετανάστευση, για τις σαβάνες της Ανατολικής Αφρικής όπου διαχειμάζει, αρχίζει το Σεπτέμβριο πάνω από το Βόσπορο ακολουθώντας στη συνέχεια τις ακτές της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής ενώ μια άλλη πορεία που ακολουθείται είναι πάνω από την Ιταλία, Σικελία και Τυνησία. Έχει μήκος 60-66 εκατοστά, ανοιχτόχρωμος καστανός στο πάνω μέρος, συνήθως με απαλόχρωμα λευκά στίγματα στα φτερά που καλύπτουν το πάνω μέρος της ουράς.
Τα πόδια του είναι κίτρινα. Οι ανήλικοι είναι διάστικτοι με κηλίδες. Γενικά, μοιάζει πολύ με το Στικταετό (Aquila clanga), ιδίως κατά την πτήση, αλλά είναι μικρότερος από αυτόν. Θα συναντήσουμε τον Κραυγαετό κοντά σε νερά, σε δάση χαμηλού υψομέτρου φυλλοβόλα, μικτά ή κωνοφόρα. Η φωνή του θυμίζει γάβγισμα, ένα διαπεραστικό «γκιε, γκιε, γκιε». Χαρακτηριστικές είναι οι πλατιές, σχεδόν τετράγωνες φτερούγες που, όταν πετάει, τις κρατάει ελαφρά γυρισμένες προς τα κάτω σε αντίθεση με άλλα αρπακτικά που οι φτερούγες τους σχηματίζουν ελαφρό V προς τα πάνω. Τρέφεται με μικρά θηλαστικά, ψάρια, ερπετά, αλλά και με βατράχια και σκουλήκια. Φτιάχνει τη μικρή φωλιά του σε μεγάλο ύψος πάνω στα γέρικα δέντρα και γεννάει τον Απρίλιο έως Ιούνιο δύο λευκά αβγά με καφετιές κηλίδες. Το θηλυκό κλωσσάει επί 38-41 μέρες αλλά τους νεοσσούς, που κάνουν τα πρώτα τους πετάγματα μετά από 50-58 μέρες, φροντίζουν και οι δύο γονείς.


from ανεμουριον https://ift.tt/2WDTCS3
via IFTTT
Από το Blogger.