Τι απαντά η «Κιβωτός του Κόσμου» στα περί «δημόσιας υποκίνησης μίσους»

Τη δική της απάντηση στις αντιδράσεις που προκάλεσε επιστολή της προς το δημοτικό συμβούλιο Χίου, με αφορμή την προωθούμενη κατασκευή της νέας κλειστής δομής προσφύγων και μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή του Αίπους, δίνει η «Κιβωτός του Κόσμου».

Σημειώνεται, πως το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά της οργάνωσης, στη διεύθυνση κρατικής ασφάλειας, με την επισήμανση ότι όσα αναφέρονται στην επίμαχη επιστολή «συνιστούν δημόσια υποκίνηση μίσους μέσω και του διαδικτύου».

Η ανακοίνωση της «Κιβωτού του Κόσμου»

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η «Κιβωτός του Κόσμου», σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η δομή του Παιδικού Χωριού της Χίου, στην οποία αναφέρονται τα δημοσιεύματα, έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 200 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και διευκρινίζεται πως η επίμαχη επιστολή «συντάχθηκε και προσυπογράφηκε από την διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου Αιγαίου Νικόλαο Τάγαρη (διευθυντή) και Έλλη Παπαϊωάννου (εθελόντρια, διοικητικό στέλεχος) που έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των ανηλίκων που φιλοξενούνται στην δομή της και όχι από τον πατέρα Αντώνιο προσωπικά».

Αναλυτικότερα, η «Κιβωτός του Κόσμου» ενημερώνει ότι «στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων έχει πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη, την ασφάλεια των παιδιών, τόσο αυτών που απομακρύνθηκαν από το περιβάλλον τους, για να προστατευτούν, με την εντολή του εισαγγελέα, όσο και των ανηλίκων και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, των οποίων η ασφάλεια, αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για οποιαδήποτε δράση ή ανακοίνωση στις οποίες προβαίνει».

Ειδικά για τη Δομή του Παιδικού Χωριού της Χίου, στην οποία αναφέρονται τα δημοσιεύματα, επισημαίνει πως «έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 200 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, και τούτο το έπραξε κατά την αρχική περίοδο των έντονων προσφυγικών ροών (έτη 2015-17), όταν είχε μόλις ενσκήψει το πρόβλημα της φιλοξενίας των ανήλικων προσφυγόπουλων, και μάλιστα αυτοβούλως χωρίς να επιδιώξει οιαδήποτε δημοσιότητα και χωρίς να λάβει την παραμικρή βοήθεια».

Σχετικά με την επιστολή προς το δημοτικό συμβούλιο Χίου, επισημαίνεται πως «κατετέθη προς τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασίας των ανήλικων ευπαθών ομάδων που φιλοξενεί. Κάποιες μεμονωμένες λέξεις και φράσεις των επίμαχων επιστολών, οι οποίες αναπαράγονται και δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις, έχουν μοναδικό στόχο να καταδείξουν στις αρμόδιες αρχές την ένταση του προβλήματος και να τονίσουν τους υπαρκτούς κινδύνους που εγκυμονούν οι αποφάσεις τους».

«Λόγω ακριβώς της επικέντρωσης μας στο κοινωφελές έργο μας, δεν έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε και να απαντούμε άμεσα σε δημοσιεύματα, διότι μοναδικό μέλημα μας είναι η καθημερινή φροντίδα των παιδιών μας και των οικογενειών που στηρίζουμε», υπογραμμίζει η «Κιβωτός του Κόσμου» και καταλήγει με την επισήμανση πως «η επίμαχη επιστολή, συντάχθηκε και προσυπογράφηκε από την διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου Αιγαίου Νικόλαο Τάγαρη (διευθυντή) και Έλλη Παπαϊωάννου (εθελόντρια, διοικητικό στέλεχος) που έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των ανηλίκων που φιλοξενούνται στην δομή της και όχι από τον πατέρα Αντώνιο προσωπικά».

Η επιστολή που προκάλεσε τις αντιδράσεις

Σύμφωνα με το astraparis.gr, με επιστολή της προς το δημοτικό συμβούλιο Χίου, που διαβάστηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2019 από την δημοτική σύμβουλο της παράταξης Χίος Μπροστά κα Αγγελική Παμπάλου, η «Κιβωτός του Κόσμου» αναφέρει ότι ο μοναδικός δρόμος προς την νέα δομή που θα δημιουργηθεί περνά μπροστά από το χωριό της στο Αίπος και αυτό θα δημιουργήσει πολλούς κινδύνους στις εγκαταστάσεις και κυρίως στα παιδιά.

Σε σημείο της επιστολής αναφέρεται πως: «Καίτοι αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες που επιβάλλουν την δημιουργία του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι οι ανωτέρω κίνδυνοι επιτείνονται λόγω του ότι η πλειοψηφία των μεταναστών είναι ενήλικοι και άγαμοι άνδρες, που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες με σημαντικές πολιτισμικές διαφορές (οπού π.χ. τα κορίτσια θεωρούνται γυναίκες σε αρκετά μικρότερη ηλικία) και ότι μεταξύ των κρατουμένων θα περιλαμβάνονται παράνομοι, εγκληματίες, πιθανώς, ακόμη και τρομοκράτες».

Εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της «στην πιθανότητα εγκατάστασης ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στην ευρύτερη περιοχή του Αίπους όπου εγκαθίσταται το χωριό παιδικής προστασίας της Κιβωτού του Κόσμου – Αιγαίου και σας καλούμε να επανεξετάσετε την απόφαση σας, αναλογιζόμενοι τις συνέπειες αυτής και τη σχετική ευθύνη σας» και επισημαίνει πως «άλλως, και με ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματος μας, καθιστούμε υπεύθυνους για κάθε επικείμενο συμβάν όλους όσους συναίνεσαν ή συναινέσουν στην επιλογή του εν λόγω μέρους και στη δημιουργία ενός ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στην ευρύτερη περιοχή του όρους Αίπους πλησίον των εγκαταστάσεων του Χωριού Παιδικής Προστασίας της Κιβωτού».

Αναλυτικά η επιστολή:

Θέμα: Επιστολή διαμαρτυρίας της Κιβωτού του Κόσμου Αιγαίου για την χωροθέτηση της εγκατάστασης του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Χίου στο Αίπος στο 18ο χλμ. οδού Χίου – Βολισσού

Αξιότιμες κυρίες/ αξιότιμοι κύριοι,

Έχοντας ενημερωθεί για την πιθανότητα δημιουργίας του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.) μεταναστών – προσφύγων στο 18ο χιλιόμετρο του δρόμου Χίος – Βολισσός στο όρος Αίπος και δεδομένου ότι ο εν λόγω χώρος ευρίσκεται πλησίον του Χωριού Παιδικής Προστασίας της Κιβωτού στο Αίπος, θεωρούμε αναγκαίο να δηλώσουμε την απόλυτη αντίθεσή μας, διότι θέτει σε άμεσο κίνδυνο το Παιδικό Χωριό της Κιβωτού του Κόσμου και τούτο για τους ακόλουθους λόγους.

Ως γνωρίζετε, η Κιβωτός του Κόσμου είναι εθελοντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός ειδικής μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού, ο οποίος, χρόνια τώρα, διαπρέπει στον πολύ ευαίσθητο τομέα της παιδικής μέριμνας. Ειδικότερα το Παιδικό Χωριό της Κιβωτού του Κόσμου – Αιγαίου που βρίσκεται στο Αίπος της Χίου φιλοξενεί παιδιά με εισαγγελική εντολή από την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ήτοι πρόκειται για περιπτώσεις ανυπεράσπιστων, κακοποιημένων και παραμελημένων ανηλίκων, για τους οποίους η επιμέλεια και η μέριμνα έχει ανατεθεί από το Κράτος στην Οργάνωση μας, ως παρέχουσα όλα τα εχέγγυα προστασίας των ανηλίκων και περιφρούρησης των συμφερόντων τους.

Πρωταρχικός στόχος του Κέντρου Παιδικής Προστασίας του Αίπους είναι να παρέχει στα παιδιά αυτά ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα μπορέσουν να επουλώσουν τις σοβαρές τραυματικές εμπειρίες που έχουν υποστεί από το οικογενειακό περιβάλλον τους. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει επιλεγεί η συγκεκριμένη περιοχή και το συγκεκριμένο περιβάλλον για την δημιουργία ενός Χωριού Παιδικής Προστασίας και αυτός είναι ο λόγος που έχει γίνει τεράστια προσπάθεια για τη δημιουργία του Παιδικού Χωριού του Αίπους, προσπάθεια την οποία έχει αγκαλιάσει ο κόσμος της Χίου. Το Χωριό Παιδικής Προστασίας του Αίπους έχει το προτέρημα ότι παρέχει τη δυνατότητα στα 40 παιδιά που κατοικούν σήμερα (με εισαγγελική εντολή) να μεγαλώνουν μέσα στην φύση, σε επαφή και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και τα ζώα, να κάνουν ελεύθερη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και εν γένει να απολαμβάνουν ανέμελα και ανέφελα την καθημερινότητα τους. Το ασφαλές αυτό περιβάλλον και οι υφιστάμενες συνθήκες έχουν ευεργετικότατες επιδράσεις στην ανάπτυξη τους και ιδίως στην ομαλή επανένταξη τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η δημιουργία του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στο Αίπος, σε κοντινή απόσταση από το Χωριό Παιδικής Προστασίας της Κιβωτού, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια τόσο των παιδιών όσο και των υπολοίπων εργαζομένων της Κιβωτού του Κόσμου και αναιρεί τους σκοπούς της σύστασης του Χωριού Παιδικής Προστασίας της Κιβωτού στο Αίπος, καθώς:

– Η οποιαδήποτε μετακίνηση (νόμιμη ή παράνομη) μεταναστών προς την πόλη της Χίου (και το λιμάνι) θα περνάει αναπόφευκτα από τις εγκαταστάσεις της Κιβωτού του Κόσμου – Αιγαίου στο όρος Αίπος, καθώς ο δρόμος αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που θα οδηγεί από το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στην πόλη της Χίου.

– Το Χωριό Παιδικής Προστασίας της Κιβωτού βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής από το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. έως τον οικισμό του Βροντάδου και αποτελεί το μοναδικό κατοικήσιμο μέρος σε όλη αυτή την απόσταση. Οποιοσδήποτε (νόμιμος ή παράνομος) μετανάστης αναζητήσει να καλύψει κάποια του ανάγκη (τροφή, νερό, επικοινωνία, διαμονή κ.α.) κατά την διάρκεια της μετακίνησης του, ο μοναδικός χώρος που του δίνει αυτή την δυνατότητα είναι το παιδικό χωριό.

– Η πρόσβαση στο χωριό, λόγω της έκτασής του (η περίμετρος είναι γύρω στα 1500 μέτρα) και της χαμηλής περίφραξης, είναι αδύνατο να αποτραπεί. Το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που η Κιβωτός του Κόσμου έχει εγκαταστήσει δεν είναι δυνατόν να καλύψει όλη την έκταση του χωριού, ούτε φυσικά διασφαλίζει την αποτροπή οιωνδήποτε περιστατικών. Το κοντινότερο αστυνομικό τμήμα βρίσκεται σε πάρα πολύ μεγάλη απόσταση, οπότε σε περίπτωση οιουδήποτε περιστατικού, η πρόσβαση της Αστυνομίας δεν θα μπορούσε να είναι άμεση και αποτελεσματική.

– Η Κιβωτός του Κόσμου δεν είναι σε θέση να αναλάβει τις μεγάλες και πολυέξοδες εργασίες για την υπερύψωση του συνόλου της περίφραξης, την επέκταση για την κάλυψη του συνόλου του χωριού από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και την ανάθεση σε υπηρεσίες security 24ωρης παρακολούθησης του χώρου (επί 3 άτομα, προκειμένου κα καλυφθεί η έκταση του χωριού).

– Σε κάθε περίπτωση η μετατροπή του Παιδικού Χωριού της Κιβωτού Αιγαίου τρόπον τινά σε «φρούριο» προς το σκοπό της αποτροπής των πιθανών περιστατικών, σαφέστατα αντιστρατεύεται στο χαρακτήρα της εν λόγω κοινωνικής δομής, και συγκεκριμένα τόσο στον εκ του Νόμου χαρακτήρα της ως «Κέντρο Παιδικής Προστασίας» όσο και στον φυσικό προορισμό της ως ένα χωριό στο οποίο τα παιδιά θα κινούνται με αίσθημα ασφάλειας και ελευθερίας (χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι κάνουν ποδήλατο στους δρόμους του χωριού, παίζουν, φροντίζουν τα ζώα στα διάφορα μέρη του χωριού).

– Καίτοι αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες που επιβάλλουν την δημιουργία του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι οι ανωτέρω κίνδυνοι επιτείνονται λόγω του ότι η πλειοψηφία των μεταναστών είναι ενήλικοι και άγαμοι άνδρες, που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες με σημαντικές πολιτισμικές διαφορές (οπού π.χ. τα κορίτσια θεωρούνται γυναίκες σε αρκετά μικρότερη ηλικία) και ότι μεταξύ των κρατουμένων θα περιλαμβάνονται παράνομοι, εγκληματίες, πιθανώς, ακόμη και τρομοκράτες.

– Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι, δυστυχώς, αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών, ίσως και λόγω των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης τους, αλλά και άλλων λόγων, δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τις ιδιοκτησίες που γειτνιάζουν με τους χώρους διαμονής τους και έχουν προξενήσει μεγάλες φθορές και κλοπές και ήδη μάλιστα ο Δήμος Χίου έχει κληθεί να καλύψει μεγάλα ποσά για αποζημιώσεις εξαιτίας αυτών των ιδιότυπων 'επιδρομών'.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι η Κιβωτός του Κόσμου, σαν οργανισμός που έχει ως σκοπό του την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και έχει εμπράκτως συμβάλλει στην προώθηση ανθρωπιστικών δράσεων, αντιλαμβανόμαστε και συναισθανόμαστε τις ανάγκες οι οποίες επιβάλλουν την δημιουργία ενός ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. που αν μη τι άλλο θα πληροί τις εκ του Νόμου απαιτούμενες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας και ποιότητας. Επισημαίνουμε ότι η Οργάνωση μας πρώτη επέδειξε αμέριστη έμπρακτη συμπαράσταση στην Πολιτεία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αναλαμβάνοντας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, την φιλοξενία, διαμονή και διατροφή των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών στο Παιδικό Χωριό στο Αίπος, και τούτο χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Συνολικά έχουμε φιλοξενήσει περίπου 200 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι αρχικώς διέμεναν σε κοινούς χώρους κράτησης – διαμονής, είμαστε δε διατεθειμένοι να συνδράμουμε την Ελληνική Πολιτεία σε περίπτωση που κάτι τέτοιο απαιτηθεί.

Ωστόσο, η αδήριτη και πιεστική (για την Ελληνική Πολιτεία και τις τοπικές αρχές) ανάγκη για χωροθέτηση ενός ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στη Χίο, την οποία συμμεριζόμαστε πλήρως, δεν θα πρέπει να σας οδηγήσουν σε μια απόφαση που ενδεχομένως να λύσει ένα πρόβλημα, δημιουργώντας ένα άλλο μεγαλύτερο. Είναι δεδομένο πως δύο κέντρα που θα φιλοξενούν δύο τόσο διαφορετικές πληθυσμιακές μονάδες με τόσο διαφορετικούς προορισμούς (ένα παιδικό χωριό με φιλοξενούμενους – κατόπιν εισαγγελικής εντολής – ανηλίκους που επιδιώκει την ανάπτυξη και επανένταξη τους υπό καθεστώς ελευθερίας και ένα κέντρο κράτησης αλλοδαπών που επιδιώκει την – κατά τις διατάξεις του νόμου – ασφαλή φύλαξη τους υπό καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας) δεν μπορούν να συνυπάρξουν, αφού η δημιουργία του δευτέρου θα καταστρέψει το πρώτο. Και αυτό γιατί η ασφαλής φύλαξη των κρατουμένων αλλοδαπών αποτελεί ένα στόχο της Ελληνικής Πολιτείας που δεν είναι δεδομένο ότι θα επιτυγχάνεται, η πράξη δε έχει δείξει ότι συνήθως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Ενδεχόμενες δε υποσχέσεις για πλήρη τήρηση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών ασφαλείας και για ένα «ερμητικά κλειστό» ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., από το οποίο οι κρατούμενοι αλλοδαποί δεν θα μπορούν να εξέλθουν, είναι σαφές ότι γρήγορα θα αποδειχθούν ανεφάρμοστες στην πράξη. Χαρακτηριστικώς αναφέρουμε ότι ακόμη και από ιδρύματα υψίστης ασφαλείας γίνονται αποδράσεις κρατουμένων. Η σχετική εμπειρία και η κοινή λογική μας οδηγούν στο να υποθέτουμε βασίμως ότι εν προκειμένω ο σχετικός κίνδυνος είναι απείρως μεγαλύτερος, αφού το εν λόγω ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. θα εγκαθιδρυθεί σε απομακρυσμένη περιοχή (στην οποία για ευνόητους λόγους δεν θα θέλουν να μείνουν οι υπό κράτηση αλλοδαποί), όπου θα κρατούνται για τεράστια χρονικά διαστήματα (αφού η πράξη καταδεικνύει ότι οι απελάσεις δεν γίνονται εγκαίρως) υπεράριθμοι κρατούμενοι (αφού λόγω των μη έγκαιρων απελάσεων ο αριθμός θα αυξάνεται) που θα δεινοπαθούν λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών (σημειώνεται ότι το «18» που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη διασταύρωση για τον Ανάβατο είναι αρκετά υψηλό σημείο και εκτεθειμένο στο βοριά) σε ένα κέντρο που θα εγκαθιδρυθεί προχείρως (μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα των 4 μηνών), και το οποίο θα διαθέτει πενιχρά μέσα για τους κρατούμενους αλλά και για τη φρούρηση-ασφάλεια του (λόγω της δυσχερέστατης οικονομικής κατάστασης της οικονομίας).

Όλα τα ανωτέρω καθιστούν πρόδηλους τους κινδύνους που διατρέχει η πιο κοντινή εγκατάσταση στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. που είναι το Χωριό Παιδικής Προστασίας της Κιβωτού στο Αίπος, καθώς και τους ιδιαίτερους λόγους που καθιστούν την απόφαση για την χωροθέτηση του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στο Αίπος μια λύση καταστρεπτική για την εν λόγω κοινωνική και κοινωφελή δομή μας. Είναι δε προφανές ότι το κριτήριο της μη ύπαρξης κοινωνικών αντιδράσεων (ή έστω της ύπαρξης μικρής κλίμακας μεμονωμένων αντιδράσεων) εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών στην επικείμενη εγκατάσταση ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στο Αίπος, λόγω του απομακρυσμένου αυτής από κατοικημένες περιοχές, το οποίο προφανώς υπαγορεύει την εν λόγω απόφαση σας, δεν δύναται να χαρακτηρισθεί επαρκές ούτε δίκαιο για τη λήψη μιας τόσο σημαντικής απόφασης.

Για τους λόγους αυτούς, αντιτιθέμεθα απόλυτα στην πιθανότητα εγκατάστασης ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στην ευρύτερη περιοχή του Αίπους όπου εγκαθίσταται το χωριό παιδικής προστασίας της Κιβωτού του Κόσμου – Αιγαίου και σας καλούμε να επανεξετάσετε την απόφαση σας, αναλογιζόμενοι τις συνέπειες αυτής και τη σχετική ευθύνη σας.

Άλλως, και με ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματος μας, καθιστούμε υπεύθυνους για κάθε επικείμενο συμβάν όλους όσους συναίνεσαν ή συναινέσουν στην επιλογή του εν λόγω μέρους και στη δημιουργία ενός ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στην ευρύτερη περιοχή του όρους Αίπους πλησίον των εγκαταστάσεων του Χωριού Παιδικής Προστασίας της Κιβωτού.

Όλα αυτά ας ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους που διατείνονται ότι στέκονται κοντά στα παιδιά.. ακόμη κι αν αυτά δεν έχουν δικαίωμα.. ψήφου!

Η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι γνωστοποιεί ότι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στη διεύθυνση κρατικής ασφάλειας, στο πλαίσιο του προγράμματος του Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων.

Η αναφορά, στην οποία επισυνάπτονται δύο δημοσιεύματα του astraparis.gr της 22ας Νοεμβρίου 2019 και της 1ης Ιουνίου 2017, με την επισήμανση ότι όσα αναφέρονται στην επίμαχη επιστολή της Κιβωτού «συνιστούν δημόσια υποκίνηση μίσους μέσω και του διαδικτύου», στρέφεται κατά της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» και του επικεφαλής της παπά Αντώνη Παπανικολάου, της δημοτικής συμβούλου της παράταξης «Χίος Μπροστά» κας Αγγελικής Παμπάλου και της εισαγγελέως Χίου κας Σπυριδούλας Σταυράτη.

Αναλυτικά η μηνυτήρια αναφορά:

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ.

24 Νοεμβρίου 2019

Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά της ΜΚΟ "Κιβωτός του Κόσμου" και του επικεφαλής της παπά-Αντώνη Παπανικολάου αναφορικά με δύο ξενοφοβικές και ισλαμοφοβικές επιστολές τους, το 2017 και το 2019, προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου (και άλλους φορείς), καθώς και κατά της δημοτικής σύμβουλου Χίου Αγγελικής Παμπάλου, η οποία εκπροσωπώντας την παράταξη της "Χίος Μπροστά" διάβασε την εν λόγω επιστολή στη συνεδρίαση της 22ης Νοεμβρίου 2019 του ΔΣ. Με τις ρατσιστικές αυτές επιστολές "αντιτίθενται απόλυτα" στην κατασκευή δύο προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) κοντά σε δομή της ΜΚΟ θεωρώντας τους μετανάστες δημόσιο κίνδυνο για τους ανήλικους που φιλοξενούνται στη δομή καθώς "η πλειοψηφία των μεταναστών είναι ενήλικοι και άγαμοι άνδρες, που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες με σημαντικές πολιτισμικές διαφορές (οπού π.χ. τα κορίτσια θεωρούνται γυναίκες σε αρκετά μικρότερη ηλικία) και ότι μεταξύ των κρατουμένων θα περιλαμβάνονται παράνομοι, εγκληματίες, πιθανώς, ακόμη και τρομοκράτες. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι, δυστυχώς, αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών, ίσως και λόγω των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης τους, αλλά και άλλων λόγων, δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τις ιδιοκτησίες που γειτνιάζουν με τους χώρους διαμονής τους και έχουν προξενήσει μεγάλες φθορές και κλοπές".

Όλα τα παραπάνω συνιστούν δημόσια υποκίνηση μίσους μέσω και του διαδικτύου.

Επίσης η παρούσα αναφορά στρέφεται και κατά της Εισαγγελέα για Ρατσιστικά Εγκλήματα Σπυριδούλα Σταυράτη για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος επειδή όταν της υποβλήθηκε η επιστολή της Κιβωτού του Κόσμου τον Ιούνιο 2017 με το ίδιο ακραία ξενόφοβο και ισλαμόφοβο περιεχόμενο δεν προχώρησε σε άσκηση ποινικής δίωξης, όπως δεν φαίνεται να έκανε το ίδιο και με το πρόσφατο ακραία ξενόφοβο και ισλαμόφοβο κείμενο της ΜΚΟ που ίσως να είχε αποτραπεί αν η ΜΚΟ είχε διωχθεί για το κείμενο του 2017, ενώ παράλληλα φέρεται, όπως λέει η ΜΚΟ, να έχει αναθέσει στην ισλαμόφοβη οργάνωση τη φιλοξενία περίπου 200 ασυνόδευτων ανηλίκων που προφανώς στην πλειοψηφία τους προέρχονται από μουσουλμανικές οικογένειες.

Ακολουθούν τα δημοσιεύματα του "αστραπάρη" της 22 Νοεμβρίου 2019 και 1 Ιουνίου 2017.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι



via Press24.gr https://ift.tt/2rpz7wS

RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη