Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του ναϊφ ζωγράφου Αριστείδη Λαούδη

Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του ναϊφ ζωγράφου Αριστείδη Λαούδη

 Και για τούτη την εβδομάδα, έως την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, παρατείνεται η λειτουργία της Αναδρομικής Έκθεσης Ζωγραφικής του αείμνηστου Αριστείδη Λαούδη, με τίτλο:  «Μια ζωή γεμάτη δημιουργία», που λειτουργεί  στην Αίθουσα νέου επιβατικού σταθμού Λιμένα Βόλου (TERMINAL), από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.

Ως γνωστόν, πρόκειται για μια ακόμη δράση του Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», με τίτλο «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές», που πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της.

Την λήξη της Έκθεσης θα σηματοδοτήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, που θα παρουσιάσει η Νικολέτα Τζάνη, Δρ Ιστορικός της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (Γαλλία) και διδάσκουσα στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Κομοτηνή). Η κ. Τζάνη με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Αριστείδη Λαούδη, θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ζητήματα που αφορούν τον ορισμό αλλά και την θέση της ναΐφ ζωγραφικής στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης σε σχέση με την παράδοση αλλά και τον μοντερνισμό.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα νέου επιβατικού σταθμού Λιμένα Βόλου (από την πλευρά του χώρου στάθμευσης), την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, και ώρα 19.00.

Με το πέρας της ομιλίας, θα αποδοθούν τα έργα που η οικογένεια διέθεσε για την οικονομική στήριξη των κοινωνικών σκοπών της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Το έργο του ξεχωριστού ναΐφ ζωγράφου και δημιουργού Αριστείδη Λαούδη είχε την ευκαιρία για είκοσι μέρες να απολαύσει το κοινό της πόλης μας, επισκεπτόμενο την Έκθεση. Οι δημιουργίες του, πάρα πολλές και αξιόλογες, απέσπασαν πολλά κολακευτικά και ενθαρρυντικά σχόλια, τα οποία βέβαια εισέπραξε ο υιός Κώστας Λαούδης μαζί με τη σύζυγό του Πέρση που παραβρέθηκαν όλες αυτές τις ημέρες στον χώρο της εκθέσεως. Στο «Βιβλίο Εντυπώσεων» που υπάρχει στον χώρο κατέγραψαν πολύ θετικές κριτικές απλοί άνθρωποι, πολλοί επώνυμοι αλλά και γνωστοί καλλιτέχνες της περιοχής μας.

Αυτόν τον καλλιτέχνη παρουσίασε η «Μαγνήτων Κιβωτός», στο πλαίσιο του Θεματικού Έτους «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές», σε μια προσπάθεια να τον ξαναφέρει στη μνήμη του Βολιώτικου κοινού, αλλά και πιστεύοντας ότι και με αυτόν τον τρόπο διακονεί αποτελεσματικά την Λαϊκή Τέχνη της περιοχής μας.

Στην  Έκθεση παρουσιάζονται έργα από όλες τις φάσεις της δημιουργίας του, στην φιλόξενη αίθουσα του νέου επιβατικού σταθμού Λιμένα Βόλου (από την πλευρά του χώρου στάθμευσης).

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή29 Νοεμβρίου 2019.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή: 18:00-21:00, και Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο: 10.00 – 13.00.

Η Δρ Νικολέτα Τζάνη γεννήθηκε στην Αθήνα και διαμένει μόνιμα στον Βόλο από το 2016. Έχει πτυχίο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (2002) καθώς και Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (2013) από το ΑΠΘ. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της τέχνης, με υποτροφία του Ιδρύματος Π. & Ε. Μιχελή, στο Πανεπιστήμιο Marc Bloch II του Στρασβούργου (2004). Το 2012 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου στην Ιστορία της Τέχνης, αφού εκπόνησε διδακτορική διατριβή ως υπότροφος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη της Κύπρου.

Είχε την επιστημονική επιμέλεια πολλών εκθέσεων ως αρχαιολόγος και ιστορικός της τέχνης σε διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη και στο Αρχείο της ΕΡΤ στην Αθήνα. Σήμερα εργάζεται ως μόνιμη υπάλληλος στον Δήμο Βόλου και συγκεκριμένα ως επιμελήτρια εκθέσεων και υπεύθυνη των δημοτικών συλλογών στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο». Ταυτόχρονα, είναι διδάσκουσα στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στην Γαλλία. Κατά το τρέχον έτος, υπήρξε προσκεκλημένη του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Columbia της Ν. Υόρκης για να δώσει διάλεξη με θέμα από τον χώρο της νεώτερης και σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της προσανατολίζονται στην ελληνική τέχνη του 20ού αι., στην δημόσια γλυπτική, στην σχέση Βυζαντίου και νεοελληνικής τέχνης, στην ευρωπαϊκή τέχνη του 19ου και 20ού αι., στις ελληνογαλλικές πολιτιστικές σχέσεις, στην πολιτιστική διπλωματία, στην ιστορία της τεχνοκριτικής καθώς και στον ρόλο των θεσμών στο πεδίο της τέχνης.

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης και του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2OnO7EH
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη