Κόντρα Σταϊκούρα - Αλεξιάδη για το φορολογικό νομοσχέδιο

Αντιπαράθεση με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό νομοσχέδιο, Τρύφωνα Αλεξιάδη, είχε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Τρώτε από τα έτοιμα και καταγγέλλετε συνεχώς εκείνον που τα δημιούργησε», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης για την κριτική που ασκεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την περίοδο μετά το 2015. «Μην τσουβαλιάζετε το παρελθόν δεν είμαστε όλοι το ίδιο», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε 10 δισ. ευρώ αχρείαστα μέτρα γιατί θα έσκιζε τα μνημόνια.

Αλεξιάδης: Εμείς βγάλαμε τη χώρα από την κρίση

«Οι κυβερνήσεις πριν το 2015 είναι αυτές που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Και κατηγορείτε εμάς για το πώς βγάλαμε τη χώρα από την κρίση;», είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου και σχολίασε ότι δεν γίνεται να υπάρχει εκπρόσωπος φορέα που να λέει σήμερα ότι «συζητάμε το πρώτο νομοσχέδιο με μειώσεις φόρων», από το 2010. «Εγώ δέχομαι και σέβομαι την πολιτική τοποθέτηση οποιουδήποτε, δεν δέχομαι όμως αυτό να το λέει ένας φορέας που μάλιστα εκπροσωπεί επαγγελματίες στο χώρο της οικονομίας. Δεν είναι το πρώτο νομοσχέδιο που μειώνει φόρους. Το πρώτο νομοσχέδιο είναι αυτό που φέραμε εμείς και μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, που εσείς ψηφίσατε», είπε ο Τρ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να φέρει τα στοιχεία. «Μπορεί η ΝΔ να έλεγε προεκλογικά ότι θα καταργήσει τον φόρο στον καφέ και στο κρασί αλλά δεν υπάρχει μέσα στο νομοσχέδιο και περιμένουμε να φέρετε και την τροπολογία να την ψηφίσουμε και εμείς», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι με το νομοσχέδιο ωφελούνται τα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα. Σε σχέση με το αφορολόγητο, αυξημένο για κάθε παιδί, είπε ότι διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα που είχε διαμορφωθεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Η πραγματική επίπτωση στο διαθέσιμο εισόδημα και η κατανομή των ωφελούμενων ειδικά σε μισθωτούς και συνταξιούχους, δείχνουν ξεκάθαρα το ταξικό πρόσημο της δικής σας πολιτικής», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο που «θα εξαφάνιζε την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, η κυβέρνηση δίνει από 2 έως 20 ευρώ το μήνα, σε συνταξιούχους και μισθωτούς, με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ταυτόχρονα, το αφορολόγητο μειώνεται κατά 20 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ των εισοδημάτων άνω των 12.000 ευρώ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το όφελος είναι μεγαλύτερο αλλά αναμένουμε να μας πείτε τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές. Διότι αν είναι να τους χαρίσετε κάτι στα φορολογικά και μετά να τους επιβαρύνετε στα ασφαλιστικά, με την ασφαλιστική εισφορά, δεν κάνετε κάτι», είπε ο κ. Αλεξιάδης. Μεγάλοι κερδισμένοι, είπε, θα είναι τα ετήσια εισοδήματα άνω των 100.000, που τα δηλώνει λιγότερο από το 1% των φορολογουμένων, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για την κυβέρνηση το 1000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί σημαίνει 364 ευρώ αφορολόγητο για το πρώτο παιδί το οποίο μάλιστα θα μειώνεται για όσους έχουν το…εξωφρενικό εισόδημα των 12.000 ευρώ και άνω», είπε ο κ. Αλεξιάδης και αναφέρθηκε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. «Γίνεται οριζόντια επιβολή του 30% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τριπλασιάζεται το ποσοστό που καλείται να καλύψει ο φορολογούμενος με εισόδημα έως 10.000 ευρώ ενώ στον φορολογούμενο με εισόδημα έως 30.000 ευρώ, διπλασιάζεται», είπε και πρόσθεσε ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές γίνονται δυσκολότερες για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά για τα εισοδήματα άνω των 100.000 χρειάζονται να μαζευτούν λιγότερες δαπάνες με ηλεκτρονικές συναλλαγές. «Αν ο στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν γίνεται κατανοητό γιατί η κυβέρνηση δυσκολεύει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα την ίδια στιγμή που διευκολύνει τα πολύ υψηλά και πάρα πολύ υψηλά και απαιτεί λιγότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές, από αυτούς», είπε.

Σταϊκούρας: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι

«Είπατε ότι τρώμε από έτοιμα. Ένα δισ. δημοσιονομικό κενό θα είχαμε το 2020, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΓΛΚ και εμείς μέσα σε 4 μήνες το μετατρέψαμε σε +1,2 δισ. Άρα πώς τρώμε από τα έτοιμα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και κατηγόρησε για λαθροχειρία στις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα του φορολογικού νομοσχεδίου. «Μιλήσατε για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Υπάρχει μια επιβάρυνση σε ένα άτομο; Γιατί αν δεν υπάρχει περιμένουμε να το ψηφίσετε. Μειώνουμε το φόρο φυσικών προσώπων. Οικονομική πολιτική δεν είναι μόνο τα εισοδήματα, είναι και ο ΕΝΦΙΑ και είναι όλα τα άλλα θέματα που υπάρχουν στο νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το 2015, παρέδωσε τη χώρα με ανάπτυξη. Εσείς την επιστρέψατε στην ύφεση το 2015,το 2016 και αδυνατούσατε να πιάσετε τους στόχους όλα τα χρόνια που ήσασταν στην εξουσία. Άρα μην κουνάτε το δάχτυλο σε κάποιους που σας παρέδωσαν την οικονομία με θετικό πρόσημο και την επιστρέψατε στην ύφεση», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Εμείς καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό του 2019 που εσείς δεν προλάβατε. Καλύψαμε το δημοσιονομικό του 2020 που εσείς δεν προλάβατε. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% που εσείς δεν προλάβατε. Βελτιώσαμε το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών για τους πολίτες, που εσείς θα το κάνατε, αλλά δεν προλάβατε. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες, θα το κάνατε είπατε αλλά δεν προλάβατε. Επεκτείναμε το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας κατά 4 μήνες, θα το κάνατε αλλά δεν προλάβατε. Καταργήσαμε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, είχατε πει ότι θα το κάνετε αλλά δεν προλάβατε. Προχωρήσαμε το Ελληνικό, αυτό δεν είπατε ότι θα κάνετε, είχατε άλλα θέματα εκεί. Προωθούμε αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν σέρνονταν και δεν προλάβατε. Ολοκληρώσαμε την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ που ήσασταν έτοιμοι αλλά δεν στείλατε ούτε αίτημα, και δεν προλάβατε. Δρομολογούμε το σύστημα 'Ηρακλής' που δεν προλάβετε. Νομοθετήσαμε συγκροτημένο πλαίσιο για τα τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου, εσείς δεν προλάβατε αλλά δεν θέλατε κιόλας. Εμείς αποδεικνύουμε ότι προχωράμε μπροστά, γρήγορα και με ασφάλεια, χωρίς αυταπάτες και προχωράμε κυρίως με σχέδιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να μην τσουβαλιάζει το παρελθόν διότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο, γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε και 10 δισ. ευρώ αχρείαστα μέτρα αν και θα έσκιζε τα μνημόνια», κατέληξε.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ



via Press24.gr https://ift.tt/2P9OL7Z
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη