Αυξήσεις σε κάποιες συντάξεις φέρνουν οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης

Αυξήσεις σε κάποιες συντάξεις φέρουν οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης

Είκοσι οκτώ εκατομμύρια ευρώ επιστρέφουν σταδιακά στα ταμεία του ΕΦΚΑ. Πρόκειται για ποσά που καταβλήθηκαν από λάθος σε περίπου 8.000 συνταξιούχους τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Μάιο του '19.

Ουσιαστικά θα έχουμε ένα restart στον υπολογισμό της κύριας σύνταξης. Και αυτό που θα φέρει τις αυξήσεις είναι οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης και αυτοί που θα ωφεληθούν είναι αυτοί που έχουν πολλά χρόνια στη δουλειά και έχουν πληρώσει υψηλές εισφορές.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στον «Αντέννα» αναφέρθηκε στο θέμα των αναδρομικών και είπε ότι θα τηρηθούν οι αποφάσεις της δικαιοσύνης. Βεβαίως τα όποια ποσά δεν αναμένεται να δοθούν εφάπαξ και αν είναι υψηλά τα ποσά θα δοθούν σε δόσεις.

Σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έρχεται με το νέο ασφαλιστικό, στο μοντέλο της κύριας σύνταξης με την επιλογή κατηγορίας από τους ασφαλισμένους θα έχουμε και το μοντέλο της επικουρικής, αλλά και του εφάπαξ.

Σε ό,τι αφορά στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες θα ισχύσουν πολύ χαμηλές εισφορές και δεν θα κληθούν μετά το πέρας της 5ετίας που θα έχουν τις χαμηλές εισφορές να δώσουν το επιπλέον ποσό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά λανθασμένες καταβολές συντάξεων, 8.000 συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ είκοσι οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για καταβολές που έγιναν τον Δεκέμβριο του '18 και τον Μάιο του '19 σε συνταξιούχους στρατιωτικούς, αλλά και συνταξιούχους του ΕΦΚΑ. Κάποιοι έχουν ενημερωθεί και ανταποκρίθηκαν και έδωσαν πίσω τα ποσά, ωστόσο κάποιοι άλλοι δεν ανταποκρίθηκαν και αρχίζει τμηματικά η παρακράτηση από τη σύνταξή τους.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεποσρτάζ/ Κστερίνα Γράβου

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2QWgr2D
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη