Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία - Τα αίτια της τουρκικής προκλητικότητας

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία - Τα αίτια της τουρκικής προκλητικότητας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ, έστειλε αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα.

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ αναμένονται κρίσιμες επαφές του ΥΠΕΞ κ. Δένδια την ερχόμενη εβδομάδα.

Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας δεν αιφνιδιάζει, αλλά προβληματίζει την κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ:

«Όσοι βιάζονται ν' αμφισβητούν με τρόπο θεσμικά σαθρό τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».

Ο Κ. Μητσοτάκης, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από το Γάλλο πρόεδρο τη στήριξή του απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και για το μεταναστευτικό.

Στην κυβέρνηση, εκτιμούν πως η αλλαγή πολιτικής που πρεσβεύει η κυβέρνηση είναι ένας από τους λόγους που έχουν οδηγήσει την Άγκυρα στα άκρα.

«Πυξίδα της Ελλάδας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας». Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ζήτησε απ' όλους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να μπει φρένο στις αντιδράσεις για τις μετεγκαταστάσεις και τα κλειστά κέντρα.

Το ζήτημα συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης για την χάραξη ΑΟΖ είναι γνωστό στην κυβέρνηση από τον Ιούλιο. Έτσι, δεν ξαφνιάστηκε και κινητοποιήθηκε άμεσα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε θέσει το ζήτημα στο πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο και στις συναντήσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Γάλλο και Ιταλό ομόλογό του.

Η πρωτοβουλία Λιβύης – Τουρκίας είναι εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου και δεν έχει κάποιο αντίκρισμα, διότι πρόκειται απλώς για ένα μνημόνιο κατανόησης, το οποίο δεν έχει νομικά δεσμευτική αξία.

Ο κ. Δένδιας, κάλεσε τον πρέσβη της Λιβύης και του εξέφρασε την έντονη ενόχληση της κυβέρνησης για το μνημόνιο συνεργασίας της χώρας του με την Τουρκία. Επιπλέον, ζήτησε από τον πρέσβη να γνωστοποιήσει στην ελληνική κυβέρνηση το ακριβές περιεχόμενο του μνημονίου, διαφορετικά θ' απελαθεί από την Ελλάδα, δίνοντας του προθεσμία έως την ερχόμενη Πέμπτη.

Και ο πρέσβης της Τουρκάις, έχει κληθεί για εξηγήσεις στο ΥΠΕΞ, ενώ ο κ. Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του και έχει δρομολογηθεί η διενέργεια διαβημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Τρίπολη και Άγκυρα.

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενημέρωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ η ελληνική αποστολή έθεσε το ζήτημα στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Δένδιας θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα στο περιθώριο των συναντήσεων του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ.

Παράλληλα, στην Αθήνα θα προσκληθεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ και είναι αντίθετος με την κυβέρνηση της Τρίπολη.

 via Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/33yi60L
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.