-->

Γιώργος Σαγιάς: Εκατοντάδες ανά έτος (και συνολικώς χιλιάδες) είναι οι γιατροί (ειδικευόμενοι αλλά και με ειδικότητα), οι εκπαιδευτικοί (ωρομίσθιοι, αναπληρωτές, μόνιμοι, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) και οι εργαζόμενοι σε ειδικές κατηγορίες (στρατιωτικοί, ακόμη και ιερείς αλλά και άλλοι) οι οποίοι μετακινούνται ακόμη και καθημερινώς ανά την επικράτεια για να προσφέρουν το έργο τους


Εκατοντάδες ανά έτος (και συνολικώς χιλιάδες) είναι οι γιατροί (ειδικευόμενοι αλλά και με ειδικότητα), οι εκπαιδευτικοί (ωρομίσθιοι, αναπληρωτές, μόνιμοι, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) και οι εργαζόμενοι σε ειδικές κατηγορίες (στρατιωτικοί, ακόμη και ιερείς αλλά και άλλοι) οι οποίοι μετακινούνται ακόμη και καθημερινώς ανά την επικράτεια για να προσφέρουν το έργο τους και μετά αναγκάζονται να επιστρέφουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (συχνά μακρινό, ενδεχομένως και από δυσπρόσιτη περιοχή, πιθανότατα και υπό πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες).

Αυτό συμβαίνει -πέραν άλλων λόγων- και διότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικώς (ενοίκιο, κοινόχρηστα, θέρμανση, νερό, επίπλωση, μεταφορικά κ.ά.). Ειδικά σε νησιά και περιοχές ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος, το κόστος αυξάνεται περισσότερο. Αυτό έχει επίπτωση και στην απόδοσή τους και συνεπακολούθως έχει αντίκτυπο και στην κοινωνία (π.χ. δάσκαλοι-μαθητές, πανεπιστημιακοί-φοιτητές, αγροτικοί γιατροί-ασθενείς).

Υπάρχει πρόταση ρεαλιστική, κοστολογημένη, υλοποιήσιμη, αποτελεσματική. Να αξιοποιηθούν εγκαταλελειμμένες ή και αναξιοποίητες δημοτικές γαίες που υπάρχουν σε όλους τους Δήμους σε όλη την επικράτεια. Εντός των δημοτικών οικοπέδων, να ανεγερθούν πρότυπες κατοικίες ιδιαίτερης αισθητικής για δωρεάν παραχώρηση σε μετακινούμενους λειτουργούς ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες ατυχήματος κατά τις συνεχείς μετακινήσεις τους, να μειωθούν οι ρύποι και να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής τους με άμεσο αναμενόμενο αποτέλεσμα την βελτίωση της απόδοσής τους στο ωράριό τους αλλά και η ενεργή συμμετοχή τους στις τοπικές κοινωνίες (π.χ. υποστήριξη δράσεων πολιτιστικών, αθλητικών, εθνικών, κοινωνικών συλλόγων). Το κόστος ανέγερσης κατοικιών μπορεί να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του κάθε Δήμου, με προγραμματισμό σε βάθος τετραετίας και εκτέλεση ανά έτος. Είναι εφικτό να κατασκευαστούν κατοικίες περίπου 40 τ.μ., οι οποίες θα είναι πλέον και περιουσιακό στοιχείο του (δηλαδή ο Δήμος θα έχει κάνει επένδυση σε γη και οικήματα και δεν θα έχουν δοθεί τα χρήματα σε αμφίβολες εκδηλώσεις και δημόσιες σχέσεις).

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή της κρίσης θα προκληθεί αναπτυξιακός κύκλος εργασιών που θα αγγίζει με θετικο τρόπο δεκάδες επαγγελματίες (π.χ. οικοδόμους, ξυλουργούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και τόσους άλλους) αλλά και προμηθευτές (π.χ. ειδών υγιεινής, πλακακίων, πορτοπαράθυρων). Την ίδια στιγμή, θα μπορούσε και το κράτος να υποστηρίξει την προσπάθεια των Δήμων απαλλάσσοντάς τους από την καταβολή φόρου (π.χ. ΕΝΦΙΑ) εάν οι κατοικίες κατασκευαστούν και διατεθούν αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Οι προτάσεις σε εθνική κατεύθυνση και υπάρχουν, και είναι πρωτότυπες, και υλοποιήσιμες, και αποτελεσματικές. Οι Έλληνες πρέπει να υπερβούν τις κατεστημένες λογικές και να τις στηρίξουν. Σε αυτό τον αγώνα, σας θέλουμε μαζί μας! Κάντε το βήμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->