-->

Έκθεση αγιογραφίας στην Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών

Έκθεση αγιογραφίας στην Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών

Έκθεση έργων του καταξιωμένου Κρητικού αγιογράφου Γιώργου Χειρακάκη ανοίγει τις πύλες της αύριο στις 7:30 το απόγευμα στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών». Πρόκειται για έργα που συλλέχθηκαν από ναούς της Κρήτης, καθώς και από ιδιώτες, και σηματοδοτούν την πολυετή καλλιτεχνική διαδρομή του γνωστού εικαστικού δημιουργού στον δύσκολο χώρο της αγιογραφίας.
Ουσιαστικά πρόκειται για τη μεταφορά της έκθεσης έργων του Γιώργου Χειρακάκη στο Μουσείο TERIADE στη Μυτιλήνη από 5 έως 30 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης υποδέχεται στον χώρο του έργα του κ. Χειρακάκη. Τον Μάιο του 2017 είχε φιλοξενηθεί έκθεση έργων μαθητών της σχολής αγιογραφίας του Αγίου Τίτου, με δάσκαλο τον κ. Χειρακάκη, που συνεχίζουν την μακραίωνη αγιογραφική παράδοση της Κρήτης.
Ο κ. Χειρακάκης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αγιογράφου που εργάζεται με σεβασμό στην ορθόδοξη κλασική παράδοση και δημιουργεί έργα υψηλής αισθητικής (φορητές εικόνες και τοιχογραφίες) τα οποία κοσμούν σήμερα πλήθος ιερών μητροπολιτικών και ενοριακών ναών της Κρήτης. Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» πιστεύει ότι εκθέσεις όπως αυτή αναδεικνύουν τη σύγχρονη αγιογραφική δημιουργία και αποτελούν αψευδείς μαρτυρίες της συνέχειας μιας σπουδαίας παράδοσης. Ως καταστατική υποχρέωση του Μουσείου προκύπτει και το τιμητικό καθήκον υποστήριξης και προβολής του έργου σύγχρονων αγιογράφων, οι οποίοι συνεχίζουν τη βυζαντινή-κρητική αγιογραφική τέχνη.
Κατά την αυριανή τελετή των εγκαινίων θα προβληθούν, παράλληλα με τις φορητές εικόνες, και τοιχογραφίες του κ. Χειρακάκη από διάφορους ναούς της Κρήτης.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.
Την έκθεση, που συνδιοργανώνεται με το Μουσείο TERIADE της Μυτιλήνης και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2019, επιμελήθηκε η εικαστικός Χρύσα Βαθιανάκη.
Ο Νίκος Κατσαράκης, σολίστ και δάσκαλος κλασικής κιθάρας, θα συνοδεύσει μουσικά την εκδήλωση.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2NXdH1y
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->