Ανάγκη νομολογίας για την ψηφιακή επιχείρηση και το νέο εργασιακό τοπίο

Ανάγκη νομολογίας για την ψηφιακή επιχείρηση και το νέο εργασιακό τοπίο

Με σημαντικές τοποθετήσεις στο  θέμα του εργατικού δικαίου ξεκίνησε σήμερα το πανελλήνιο συνέδριο που συνδιοργανώνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στον Βόλο.

Το συνέδριο καλείται να λύσει σύγχρονα προβλήματα που αφορούν το στενό  πυρήνα δικαιωμάτων του ανθρώπου που είναι τα εργασιακά του δικαιώματα, οι εργασιακές του κατακτήσεις και το μέλλον του σε μία Ελλάδα που οφείλει να αναπτύσσεται, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Πάνος Αλεξανδρής Γενικός Γραμματέας υπουργείου Δικαιοσύνης.

Κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, επισήμανε ότι ήταν βασικό να γίνουν ορισμέν που ήταν αναγκαίες γιατί έτσι πρέπει από το νόμο και το έθιμο που υπάρχει στο υπουργείο δικαιοσύνης,  η ίδια νομιμοπαρασκευαστική επιτροπή που διαμόρφωσε τους κώδικες να κάνει τις αλλαγές που ήταν απολύτως αναγκαίες. «Οποιεσδήποτε περαιτέρω αλλαγές εάν και εφόσον γίνουν θα γίνουν με τη νομοθεσία περί κωδίκων που σημαίνει συγκρότηση νέας νομιμοπαρασκευαστικής επιτροπής. Αυτό όμως δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης».

«Δεν θίχτηκαν με τη συνταγματική αναθεώρηση οι καινοτομίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

  Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος Καθηγητής Συνταγματικού ∆ικαίου ΑΠΘ, επισήμανε ότι η αναθεώρηση είναι μια ιστορική διαδικασία και πρέπει να υπάρχει η στιγμή, το momentum. «Αυτό δεν υπήρχε στην προηγούμενη βουλή που καθόρισε τις υπό αναδιαμόρφωση διατάξεις και διαμόρφωσε τις αρχικές πλειοψηφίες. Δυστυχώς τα βασικά διδάγματα της κρίσης, η ανάγκη να υπάρχει δημοσιονομική επαγρύπνηση και επίγνωση να μην ξαναγλυστρίσουμε σε κατάσταση κρίσης δεν καταγράφηκε στο σώμα του συντάγματος. Εγώ επέμενα πάρα πολύ σε αυτό. Μείναμε στα κλασικά, πρόεδρος Δημοκρατίας, ευθύνη υπουργών, ψήφος των εκτός επικρατείας πολιτών. Υπήρξαν κάποια βήματα όπως το εγγυημένο εισόδημα το οποίο ούτως η άλλως προβλέπεται και συνάγεται από το ισχύων σύνταγμα. Ευτυχώς θα έλεγα, δεν θίχτηκαν οι μεγάλες καινοτομίες αναθεώρησης του 2001 κυρίως ως προς την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Άλλωστε γύρω από τα θέματα αυτά υπάρχουν κανόνες του ενωσιακού  και του διεθνούς δικαίου, υπάρχει η ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου  και έτσι υπό το πρίσμα αυτό ερμηνεύεται και το εθνικό σύνταγμα».

Ο κ. Βενιζέλος στην αυριανή του τοποθέτηση θα αναφερθεί στη νομολογία της κρίσης, για το πως αντιμετώπισαν τα 10 δύσκολα χρόνια από το 2010 έως το 2019 τα δικαστήριά μας τα μεγάλα εργασιακά θέματα. «Το σύνταγμά μας άντεξε και η δημοκρατική μας πολιτεία άντεξε και έχει σημασία το γεγονός ότι γλιτώσαμε την ασύντακτη χρεωκοπία και της οικονομίας και των θεσμών» επισήμανε.

Το κράτος πρέπει να συμβιβαστεί με τις νέες τεχνολογίες και τη νέα οικονομία 

Ο Ιωάννης Κουκιάδης Οµ. Καθηγητής Εργατικού ∆ικαίου ΑΠΘ αναφέρθηκε  στην  παγκοσμιοποίηση, τις  νέες τεχνολογίες και τη συμβολή του εργατικού δικαίου στην ανάπτυξη. «Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή έχουν μεγάλα προβλήματα ανισότητας και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ανισότητα είναι να αποφευχθεί η προστασία με νέους όρους. Γιατί το κράτος πρέπει να συμβιβαστεί με τις νέες τεχνολογίες και τη νέα οικονομία. Το θέμα είναι οι μεταρρυθμίσεις πως πρέπει να γίνουν για να είναι αποτελεσματικές για να βοηθήσουν στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι μεγάλο το θέμα το έχουν όλες οι χώρες της Ευρώπης και ελπίζω με αυτά που θα πω σε κάτι να συμβάλλω σε αυτό

Οι νέες τεχνολογίες ανατρέπουν όλο το σύστημα παραγωγής. Η λεγόμενη ψηφιακή επιχείρησης δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή επιχείρηση. Άρα λοιπόν για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά πρέπει να τα δεις και να μην ντρέπεσαι να τα αντιμετωπίσεις. Αυτό είναι το θέμα. Μέχρι τώρα δυστυχώς η πολιτική μας δεν το έχει δείξει αυτό. Έως ότου αφομοιωθούν ορισμένα πράγματα στην δική μας χώρα του νότου πρέπει να περάσει μεγαλύτερος καιρός από ότι σε μία χώρα του βορά. Σιγά σιγά όμως μπαίνουμε κι εμείς στο παιχνίδι».

«Μακάρι η ενσωμάτωση του ΕΤΕΕΠ στον ΕΦΚΑ να μην σημαίνει κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης

Ο Αλέξης Μητρόπουλος καθηγητής Πανεπιστημίου και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚ, ένωσης για την υπεράσπιση της εργασίας του κοινωνικού κράτους. Όπως επισήμανε ο ίδιος η εισήγησή του για το μέλλον του εργατικού δικαίου και το ρόλο στην παραγωγή και την ανάπτυξη της χώρας έρχεται σε μία στιγμή που βρίσκεται σε ένταση η συζήτηση για το ασφαλιστικό. Στο τραπέζι μπαίνει ένα νέος σχεδιασμός του ασφαλιστικού. «Χθες η κυβέρνηση εντελώς πρωτόγνωρα για τις εξελίξεις ανακοίνωσε ότι ενσωματώνεται ολόκληρο το ΕΤΕΕΠ, δηλαδή το υπερταμείο επικούρησης και πρόνοιας να μπει εφάπαξ στον ΕΦΚΑ. Ευχόμαστε να μην σημαίνει αυτό κατάργηση της επικουρικής και του εφάπαξ, με την ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ. Και βεβαίως στο τραπέζι μπαίνει το ζήτημα των εισφορών με μία υποχρεωτική κλάση για την πλειοψηφία των επιτηδευματιών και των εμπόρων και επιστημόνων που σημαίνει κατά 30 ευρώ αύξηση των εισφορών τουλάχιστον για την μεγάλη πλειοψηφία όλων και μία μεταβατική φάση για τους αγρότες μας. Συνεπώς το επόμενο τρίμηνο θα είναι το τριμηνο αιχμής για το μέλλον του ασφαλιστικού. Χθες ανακοινώθηκε ότι η πιλοτική δίκη για τα αναδρομικά δυόμισι εκατομμυρίων συνταξιούχων, προσδιορίστηκε για τις 10 Ιανουαρίου 2020. Καυτό το προσεχές τρίμηνο μέχρι τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο  όπως δεσμεύτηκε  ο υπουργός εργασίας ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τη συμμόρφωση με τις πρόσφατες αποφάσεις του συμβουλίου Επικρατείας. Συμμόρφωση που αφορά δύο μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων που αν η κυβέρνηση υλοποιήσει θα πάρουν χρήματα.

Η πρώτη κατηγορία είναι μισό εκατομμύριο δικαιούχων επικουρικής σύνταξης διότι όπως την ξέρετε οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλο κρίθηκε αντισυνταγματική, άρα όλος ο κόσμος αυτός που είχε περικοπές θα πάρει αναπροσαρμογή της σύνταξης και κάποια αναδρομικά από τότε που βγήκαν οι αποφάσεις τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι το μήνα δημοσίευσης του νόμου. Και η άλλη μεγαλύτερη κατηγορία που προσδοκά αναδρομικά είναι σχεδόν όλοι οι συνταξιούχοι που βγήκαν με χρόνια περισσότερα από 28 που γι αυτούς το ΣτΕ είπε ότι είχαν μισή ανταποδοτικότητα. Πήραν λιγότερα χρήματα από αυτά που έπρεπε να πάρουν, γιατί όσοι είχαν περισσότερα χρόνια είχαν υποανταποδοτικότητα και όσοι είχαν λιγότερα χρόνια υπερανταποδοτικότητα. Προέχει η συμμόρφωση της κυβέρνησης για τις δύο μεγάλες κατηγορίες που προσδοκούν.

Την εκδήλωση χαιρέτησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος

Στο πλαίσιο του συνεδρίου τιμήθηκαν σήμερα ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Ι. Κουκιάδης, η οικογένεια του αποβιώσαντος Λεωνίδα Ντάσιου και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Βερβεσσός από τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου.

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2Dw23WU
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.