«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ στον Λευκό Οίκο

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ στον Λευκό Οίκο

«Κλείδωσε», σύμφωνα με την «Καθημερινή», η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για μια συνάντηση σε μια κρίσιμη συγκυρία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, αλλά και η κλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας στο ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών τόσο μέσω Λιβύης όσο και μέσω ΟΗΕ.

Την ερχόμενη Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται το Λονδίνο σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η Αθήνα δεν κρύβει τον προβληματισμό και την ανησυχία της για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο ως προς τις προσφυγικές ροές, για τις οποίες ο πρωθυπουργός έχει καλέσει δημοσίως τον κ. Ερντογάν να μην εκβιάζει την Ευρώπη.

Παράλληλα, η ΑΘήνα εκφράζει τον προβληματισμό της και για τη νέα αντιπαράθεση στην οποία μπαίνουν Ελλάδα και Τουρκία με αφορμή τo «μνημόνιο συναντίληψης» της Τουρκίας με τη Λιβύη που φέρεται να οδηγεί και σε οριοθέτηση μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, αλλά και την κατάθεση από την Αγκυρα συντεταγμένων στον ΟΗΕ για τη θαλάσσια περιοχή δυτικά και βόρεια της Κύπρου.

Το ραντεβού με τον κ. Ερντογάν δεν έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι ενώ αναμενόταν μια σύντομη άτυπη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο ανδρών, η συνάντηση δεν θα έχει άτυπο χαρακτήρα, αλλά θα θυμίζει την πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Σε αυτήν, αναμένονται να συζητηθούν τόσο το προσφυγικό όσο και τα διμερή θέματα.

Το βράδυ της Παρασκευής, από το βήμα του συνεδρίου της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα ότι «όσοι βιάζονται να αμφισβητούν με τρόπο θεσμικά σαθρό τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα μας βρουν απέναντί τους, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».

Ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν, η οποία αφορούσε τόσο το προσφυγικό όσο και τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, με τον πρωθυπουργό να αναλύει στον Γάλλο πρόεδρο την κατάσταση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και να τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για το νέο πλαίσιο που θα εφαρμοστεί.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις «προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη», ζητώντας τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου (12-13).



via Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2Dxvsju
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη