Καλίν: Η ατζέντα Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και οι σχέσεις με ΕΕ-Κύπρο - Τον Ιανουάριο η Μέρκελ στην Άγκυρα

Κωνσταντινούπολη, της Βάνας Στέλλου

Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ενημέρωσε Τούρκους δημοσιογράφους στο Βερολίνο σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο στις 3-4 Δεκεμβρίου, τις εξελίξεις στη Συρία, τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Κυπριακό και τις διεθνείς προσπάθειες για το θέμα της Λιβύης.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντική, σημείωσε ο Καλίν, αναφέροντας το εξής: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν στη Σύνοδο θα διατυπώσει τις θέσεις της Τουρκίας κυρίως σε θέματα όπως η «θέση, το όραμα, οι ευθύνες και προτεραιότητες του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα».

Παράλληλα ο Καλίν επεσήμανε ότι η ασφαλής ζώνη και το μεταναστευτικό είναι θέματα που παρακολουθούνται στενά στην Ευρώπη: «Μετά από το καθάρισμα των συνόρων μας στη Συρία από τρομοκρατικές οργανώσεις, μετά την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», διαπιστώσαμε ότι κάποιες δυτικές χώρες αντιδρούσαν. Εξηγήσαμε και θα συνεχίσουμε να εξηγούμε πως πολεμήσαμε ενάντια στα τρομοκρατικά στοιχεία και όχι στους άμαχους Κούρδους ή στις θρησκευτικές μειονότητες», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο του ψηφίσματος υπ' αριθμ. 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από τις εργασίες της επιτροπής για το Σύνταγμα προβλέπεται να διεξαχθούν εκλογές για να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία στη Συρία».

Για τις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ, ανέφερε:

«Είναι αδύνατον να αποδεχθούμε εναλλακτική πέραν της πλήρους ένταξης. Στο παρελθόν ετέθη η προνομιακή εταιρική σχέση αλλά εμείς δεν το δεχθήκαμε. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη είναι σημαντικές στον οικονομικό τομέα και στο τομέα ασφαλείας της χώρας μας».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν υπογράμμισε ότι τόσο οι χώρες του ΝΑΤΟ, όσο και οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να είναι περισσότερο ευαίσθητες απέναντι στις ανησυχίες της Τουρκίας για την εθνική ασφάλεια.

Η πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο είναι η δημιουργία μιας δομής στην οποία οι δύο κοινότητες έχουν ίσα δικαιώματα, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά είπε, συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της.

Υπενθύμισε, ότι βρίσκεται στο Βερολίνο για την προετοιμασία της Διάσκεψης για την Λιβύη, τονίζοντας : «Η Τουρκίας είναι υπέρ της πολιτικής λύσης στη Λιβύη. Πρέπει ειδικότερα ο Χαφτάρ να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις που ξεκίνησαν τον Απρίλιο».

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ τον Ιανουάριο στην Τουρκία, ανέφερε:

«Η Γερμανία είναι για μας μια σημαντική χώρα. Οι διμερείς σχέσεις, οι εμπορικές σχέσεις, τα θέματα εντός της ΕΕ, το μεταναστευτικό, τα περιφερειακά ζητήματα, η Συρία, το ΝΑΤΟ, είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητήσουμε με την Μέρκελ».

Πηγή: Real.gr



via Press24.gr https://ift.tt/35Apvy2
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη