Έρευνα αποκαλύπτει: Εθισμένοι στο κινητό τους οι νέοι - Ένας στους τέσσερις έχει εξάρτηση

Εξαρτημένοι από το κινητό τους τηλέφωνο εμφανίζονται οι νέοι σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγαν ψυχίατροι του του King's College του Λονδίνου και η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMC Psychiatry.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι νέοι ασχολούνται επί τόσο πολύ χρόνο με τα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε η συμπεριφορά τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εθισμός.

Οι Βρετανοί ερευνητές επισημαίνουν ότι η εξάρτηση από τα κινητά σημαίνει ότι τα παιδιά «πανικοβάλλονται» ή «ταράζονται» όταν κάποιος τους αρνηθεί διαρκή πρόσβαση σε αυτά. Επίσης, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα παιδιά αδυνατούν να ελέγξουν τον χρόνο που δαπανούν στα κινητά τους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι τέτοιου είδους εθιστικές συμπεριφορές μπορεί να έχουν εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες.

Προκειμένου να καταλήξουν σε σαφές συμπέρασμα, οι ερευνητές ανέλυσαν 41 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 42.000 νέοι άνθρωποι. Όπως διαπιστώθηκε, το 23% των συμμετεχόντων επεδείκνυε συμπεριφορά που παρέπεμπε στην ύπαρξη εθισμού, όπως έντονο άγχος όποτε δεν είχαν πρόσβαση στο κινητό, απώλεια ελέγχου του χρόνου που δαπανούσαν στο τηλέφωνο και τόση ενασχόληση με αυτό ώστε να έχει καταστροφικές συνέπειες για άλλες δραστηριότητες. Τέτοιου είδους εθιστική συμπεριφορά μπορεί να συνδέεται με άλλα προβλήματα, όπως άγχος, καταθλιπτική διάθεση, αϋπνία και χαμηλές σχολικές επιδόσεις.

«Η κινητή τηλεφωνία είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα που ήρθε για να μείνει. Είναι επιτακτικό να κατανοήσουμε τη συχνότητα της προβληματικής χρήσης της», επισημαίνει η Νίκολα Καλκ, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του King's College του Λονδίνου, η οποία συνυπογράφει τη μελέτη. «Δεν γνωρίζουμε αν το ίδιο το κινητό τηλέφωνο είναι εξαρτησιογόνο ή αν οι εφαρμογές που παρέχει προκαλούν τον εθισμό. Όπως και να έχει, υπάρχει μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τη χρήση κινητών από εφήβους και παιδιά, και πάντα οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι για τον χρόνο που δαπανά το παιδί τους ασχολούμενο με το κινητό του», καταλήγει η δρ Καλκ.

Δυσμενείς συνέπειες

Μια άλλη εκ των συντακτών της μελέτης, η Σαμάνθα Σον, επισημαίνει ότι «οι εξαρτήσεις έχουν δυσμενείς συνέπειες για την ψυχική υγεία και την καθημερινή λειτουργικότητα. Προφανώς, είναι αναγκαίο να ερευνηθεί περισσότερο η προβληματική χρήση των κινητών». Ωστόσο, η Εϊμι Ορμπεν, ερευνήτρια της Μονάδας Γνωσιακών Λειτουργιών και Επιστημών Εγκεφάλου της Επιτροπής Ιατρικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, επισημαίνει ότι δεν έχει διαπιστωθεί μια αιτιώδης σχέση μεταξύ χρήσης κινητού και κατάθλιψης. «Έχει αποδειχθεί ότι οι συνέπειες της χρήσης κινητών τηλεφώνων δεν αποτελούν μονόδρομο. Αντιθέτως, είναι πιθανό ότι η κακή ψυχική διάθεση θα επηρεάζει και τη χρήση που κάνουμε στο κινητό μας τηλέφωνο», τονίζει.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



via Press24.gr https://ift.tt/34xLzcy
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη