Η ινδική “Τρίαινα” εξευτελίζει το ναυτικό του Πακιστάν – πλοία παλιοσίδερα

Το 1971 Ινδία και Πακιστάν πολεμούσαν μεταξύ τους για μια ακόμα φορά. Την εποχή εκείνη κύριος ναύσταθμος του πακιστανικού ναυτικού ήταν το Καράτσι που ήταν το βασικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο της χώρας. Κατά συνέπεια η ασφάλεια του Καράτσι αποτελούσε απόλυτη προτεραιότητα των Πακιστανών.

Στις 23 Νοεμβρίου 1971, πριν επισήμως κηρυχτεί ο πόλεμος, λόγω της έντασης και των συγκρούσεων που είχαν ήδη πραγματοποιηθεί, το ινδικό ναυτικό ανέπτυξε τρεις πυραυλακάτους κλάσης Vidyut (σοβιετικές κλάσης Osa I) οι οποίες μόλις είχαν τεθεί σε υπηρεσία. Στις 3 Δεκεμβρίου η πακιστανική αεροπορία επιτέθηκε στα ινδικά αεροδρόμια με αποτέλεσμα η Ινδία να κηρύξει τον πόλεμο στο Πακιστάν.

Αμέσως η ινδική Δυτική Ναυτική Διοίκηση αποφάσισε να επιτεθεί στο λιμάνι του Καράτσι. Για τον σκοπό αυτό σχηματίστηκε μια ομάδα κρούσης. Σε αυτήν περιελήφθησαν οι τρεις πυραυλάκατοι – έκαστη των οποίων έφερε τέσσερις σοβιετικούς πυραύλου επιφανείας-επιφανείας SS-N-2B Styx, με βεληνεκές άνω των 70 χλμ. δύο κορβέτες κλάσης Arnala (σοβιετικής προέλευσης κλάσης Petya III) και ένα πετρελαιοφόρο στόλου. Επικεφαλής τέθηκε ο διοικητής της 25ης Μοίρας Πυραυλακάτων πλωτάρχης Γιαντάβ.

Επιθέσεις

Στις 4 Δεκεμβρίου η ινδική μοίρα έπλευσε σε απόσταση 250 ναυτικών μιλίων (ν.μ.) από το Καράτσι και παρέμεινε εκεί όλη την ημέρα για να μην εντοπισθεί. Τα πακιστανικά αεροσκάφη βομβαρδισμού-κρούσης δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν τη νύκτα και αυτό σκόπευαν να εκμεταλλευτούν οι Ινδοί. Γύρω στις 22.30 τοπική ώρα η ινδική μοίρα άρχισε να πλέει προς το Καράτσι.

Κατά τον πλου οι Ινδοί εντόπισαν ένα πακιστανικά σκάφη σε απόσταση 70 ν.μ. περίπου. Η ινδική πυραυλάκατος INS Nirghat κινήθηκε προς το ένα πακιστανικό σκάφος και εκτόξευσε εναντίον έναν πύραυλο Styx. Ο στόχος ήταν το πακιστανικό αντιτορπιλικό, βρετανικής κατασκευής PNS Khaibar κλάσης Battle. Το σκάφος επλήγη από τον πύραυλο στην δεξιά του πλευρά. Ακολούθησε έκρηξη στο πρωραίο λεβητοστάσιο με αποτέλεσμα το σκάφος να μην μπορεί να κινηθεί.

Οι Πακιστανοί θεωρώντας ότι δέχτηκαν επίθεση από ινδικά αεροσκάφη άρχισαν να βάλλουν στα τυφλά κατά των υποτιθέμενων εχθρών, στέλνοντας μάλιστα σήμα που έλεγε ότι το σκάφος δέχτηκε επίθεση από ινδικά αεροσκάφη και χτυπήθηκε σοβαρά. Ωστόσο το πακιστανικό σκάφος μετέδωσε λανθασμένα το στίγμα όπου βρισκόταν στο αρχηγείο του πακιστανικού ναυτικού και έτσι οι ομάδες διάσωσης δεν μπορούσαν να το βρουν…

Στο μεταξύ η ινδική πυραυλάκατος βλέποντας ότι το πακιστανικό αντιτορπιλικό δεν είχε βυθιστεί εξαπέλυσε έναν ακόμα πύραυλο εναντίον του. Ο πύραυλος έπληξε το σκάφος στο έτερο λεβητοστάσιο προκαλώντας νέας έκρηξη και την ανατίναξη του πλοίου. Το αντιτορπιλικό βυθίστηκε παίρνοντας μαζί τους 222 άνδρες του πληρώματός του.

Την ίδια ώρα η ινδική πυραυλάκατος INS Nipat εκτόξευσε δύο πυραύλους Styx, έναν κατά του φορτηγού Venus Challenger και έναν κατά του αντιτορπιλικού PNS Shah Jahan – βρετανικής κατασκευής κλάσης C. Το φορτηγό με σημαία Λιβερίας που μετέφερε πυρομαχικά για λογαριασμό του Πακιστάν, τινάχθηκε κυριολεκτικά στον αέρα μόλις επλήγη και βυθίστηκε 23 ν.μ. νότια του Καράτσι. Το αντιτορπιλικό επίσης επλήγη σοβαρά και αργότερα οδηγήθηκε προς διάλυση ως μη επισκευάσιμο.

Επίσης η ινδική πυραυλάκατος INS Veer έπληξε το πακιστανικό ναρκαλιευτικό PNS Muhafiz – αμερικανικής κατασκευής κλάσης Adjutant, το οποίο βυθίστηκε αμέσως, χωρίς καν να προλάβει να στείλει σήμα, παίρνοντας μαζί στου στον βυθό 33 άνδρες του.

Στο μεταξύ η πυραυλάκατος INS Nipat κινήθηκε προς το Καράτσι και φτάνοντας σε απόσταση 26 ν.μ. εκτόξευσε τους δύο πυραύλους Styx που ακόμα διέθετε κατά των δεξαμενών καυσίμων στο Κεμαρί. Ο ένας πύραυλος δεν έφτασε στον στόχο λόγω προβλήματος. Ο άλλος όμως έπληξε τον στόχο και προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά.

Αφού ολοκλήρωσε την αποστολή της η ινδική μοίρα αποχώρησε ανενόχλητη. Ήταν μια καταπληκτική νίκη. Οι Πακιστανοί την επομένη εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κατά του ινδικού λιμένα της Okha καταστρέφοντας δεξαμενές καυσίμων και αποθήκες πυρομαχικών. Οι Ινδοί απάντησαν τρεις ημέρες αργότερα (Επιχείρηση Python) βυθίζοντας άλλα τρία πακιστανικά πλοία. Οι Πακιστανοί πανικόβλητοι άρχισαν να χτυπούν όποιο πλοίο έβρισκαν μπροστά τους πλήττοντας και τη δική τους φρεγάτα PNS Zulfiqar.



from History-point.gr https://ift.tt/2OCaLJD
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη