Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος καταδικάζουν το Μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος καταδικάζουν το Μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης

Μετά την καταδίκη του μνημονίου κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης, αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες από τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αιγύπτου και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου απορρίπτει στην ολότητά τους τις τουρκικές θέσεις τις οποίες χαρακτηρίζει αβάσιμες διεκδικήσεις και επισημαίνει ότι θα απαντήσει καταλλήλως διά επίσημης επιστολής προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα είχαν χθες οι ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας.

«Τέτοια οριοθέτηση, αν γινόταν, θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς θα παραγνώριζε τα νόμιμα δικαιώματα άλλων παράκτιων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, και θα ήταν αντίθετο με την αναγνωρισμένη αρχή της σύμβασης του δικαίου της θάλασσας και του εθιμικού δικαίου για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», αναφέρει το Yπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΕΞ , το μνημόνιο συναντίληψης δεν έχει και δεν παράγει καθοιονδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα που να επηρεάζουν τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλων παράκτιων κρατών.

«Με τη διαστρέβλωση των κανόνων του δικαίου της θάλασσας και με την παραχάραξη της γεωγραφίας, η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει νομικά ερείσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, οι πράξεις της Τουρκίας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι οι θέσεις της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο, αποτελούν τη μειοψηφία του ενός», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Χθες εξηγήσεις, από τον τούρκο πρέσβη, για την υπογραφή , ζήτησε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε λόγο για παντελώς αγεωγράφητη προσπάθεια, που κινείται στα όρια της φαιδρότητας.

Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για θαλάσσιες ζώνες:Στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις ο Τούρκος πρέσβης (video)

Η αιφνιδιαστική και προκλητική κίνηση της Άγκυρας να συνάψει συμφωνία με τη Λιβύη, για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας που έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι καμιά συμφωνία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών.

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ, έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Κομισιόν.

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/34vO1Av
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.