Επικίνδυνη κλιμάκωση με Τουρκία – Τι κρύβει το μνημόνιο με Λιβύη

photo: Eurokinissi

Επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας καθώς η Άγκυρα βάζει φωτιά με τις διεκδικήσεις της και ειδικά μετά την επιλογή της να εμπλέξει τις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας να φέρει την Αθήνα προ τετελεσμένων.

Η επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έρχεται καθώς η Άγκυρα βάζει φωτιά με τις διεκδικήσεις της μετά την επιλογή της να εμπλέξει τις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας να φέρει την Αθήνα προ τετελεσμένων.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία προβάλλεται διπλωματικά το όραμα περί της «Γαλάζιας Πατρίδας» και το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη, ασχέτως της διεθνούς νομιμότητας και ισχύος του, αποτελεί ευθεία προσπάθεια πλήρους αποκλεισμού της Ελλάδας από τη συγκεκριμένη και ιδιαίτερα «ευαίσθητη» περιοχή.

Η Άγκυρα αποσκοπεί στο να «εξουδετερώσει» την επήρεια τόσο του Καστελόριζου όσο και της Κύπρου ενόσω η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα επιχειρεί τη ναρκοθέτηση της ομαλής εξέλιξης των διαδικασιών των ερευνών στα τεμάχια που έχει παραχωρήσει η Αθήνα σε διεθνή κοινοπραξία νοτίως της Κρήτης.

Η Αθήνα χαράσσει τη στρατηγική της με στόχο να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο από την Άγκυρα σχοινί.

Η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά της, με πρώτο στόχο να διακριβώσει εάν το επίμαχο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης αποτελεί συμφωνία ή απλό προσύμφωνο.

Η απειλή Ερντογάν

Η απειλή Ερντογάν ήρθε μετά τον διπλωματικό πυρετό στην Αθήνα για τη συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στα εγκαίνια του ανοίγματος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ προς την Ελλάδα και την Ευρώπη στα Ίψαλα της Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει τα γεωτρύπανά της από την ανατ. Μεσόγειο, παρά τις φωνές και τις απειλές.

«Αυτή τη στιγμή τα δύο τελευταίας τεχνολογίας γεωτρύπανά μας, ο Πορθητής και το Γιαβούζ, μαζί με τα δύο ερευνητικά μας πλοία συνεχίζουν να ερευνούν στην περιοχή. Η ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων μας διασφαλίζεται απόλυτα από το πολεμικό μας ναυτικό. Ούτε με φωνές ούτε με εκκλήσεις θα αποσύρουμε τα γεωτρύπανά μας από εκεί. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα οι δραστηριότητες των πλοίων μας θα αποδώσουν καρπούς», δήλωσε ο Ερντογάν.

Κάποιοι άρχισαν να απειλούν την κυβέρνηση της Τρίπολης αλλά πολύ σύντομα θα τεθεί σε ισχύ, ήταν η απειλή του Τούρκου Προέδρου με αποδέκτη την Αθήνα.

{https://twitter.com/trthabercanli/status/1200750485952716807?s=20}

Το διπλωματικό επειδόδιο

Ως αντίδραση στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν κατά την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ, η Ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, αποχώρησε από την τελετή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Δημήτρης Οικονόμου μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv το Σάββατο, ο οποίος περιέγραψε τι συνέβη και έφτασε στο σημείο να αποχωρήσει:

«Όσο η εκδήλωση έμεινε στο συγκεκριμένο θέμα, δεν υπήρχε κανένα θέμα. Μόλις, όμως, έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος οι οποίες ξέφυγαν από το αντικείμενο της παρουσίας μας εκεί, θεώρησα πως δεν είχε καμία σχέση με τα εγκαίνια του αγωγού και αποφάσισα να αποχωρήσω. Όταν με ρώτησαν γιατί αποχωρώ, τους απάντησα ότι δεν μπορώ να παραμείνω».

Σημειώνεται ότι  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει καλέσει τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα για να του εκφράσει την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στον πρέσβη της Λιβύης δόθησε περιθώριο έως την Πέμπτη (5/12) να μας κάνει γνωστό το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κων/πολη.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο Λίβυος πρέσβης θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητος στη χώρα.

Παράλληλα η Ελλάδα απέστειλε πρόσκληση και στον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου, ο οποίος πρόσκειται στον στρατάρχη Χάφταρ, για να επισκεφθεί την Αθήνα ενώ την ενόχλησή της προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση εξέφδρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΥΠΕΞ: Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο

Ιδιαίτερα σκληρή η απάντηση της Αθήνας στον Ερντογάν μετά την προκλητική ομιλία του Τούρκου Προέδου και το διπλωματικό επεισόδιο με την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

«Καταδικάζουμε τις σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της.

Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

Η αποχώρηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών.

Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της».

Παυλόπουλος: Το «μνημόνιο» αγγίζει τα όρια φαιδρότητας

Το «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, του οποίου η θεσμική σαθρότητα αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας, πρέπει να καταγγελθεί, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως παντελώς ανυπόστατο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να προειδοποιηθεί, αμέσως, για τις βαρύτατες επιπτώσεις εις βάρος της, όσο ακολουθεί την ανεύθυνη πολιτική του πειθήνιου υπηρέτη της τουρκικής αυθαιρεσίας και προκλητικότητας», και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει άμεσα επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία για προσβολή των αρχών του ανθρωπισμού στο πεδίο του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, υπερασπιζόμενη το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η δράση της Τουρκίας, ως προς την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης -που είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αποτελεί επιδεικτική περιφρόνηση του Δικαίου της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982.

Απευθυνόμενος στον κ. Ταγιάνι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ευχαρίστησε θερμά για την στήριξη, που παρείχε στην Ελλάδα, σε κρίσιμες στιγμές, και επισήμανε ότι με την στάση του αυτή στήριξε όχι μόνο την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ίδια την Ευρωζώνη.

«Διότι όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να διανοηθεί την πορεία της προς το μέλλον έξω από την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, εξίσου και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να πορευθεί προς την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δίχως την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Επιπλέον, τον συνεχάρη για την αφοσίωσή του, στην εκπλήρωση του Ευρωπαϊκού Οράματος, το οποίο -όπως σημείωσε- συνίσταται στην οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα φέρει σε πέρας μιάν αποστολή, η οποία υπερβαίνει τους λαούς της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, καθώς αφορά την επικράτηση -σε παγκόσμια κλίμακα- των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ιδίως των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, κατ' εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.



via Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/35Nlvue
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη