Το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, το ΕΣΠΑ και ο Δήμος Καμένων Βούρλων

Γράφει ο Οικονομολόγος Γιάννης Σκούφιας – 29/11/2019

Όπως γνωρίζουμε από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Καμένων Βούρλων έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για να υλοποιήσει 3 έργα :
[α] Έργο ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑΣ [1.500.000 €]
[β] Έργο ΨΗΦΙΑΚΑ ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ [3.775.000 €]
[γ] Έργο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Α/Κ [1.050.000 €]

Χθες, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ - Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας - αποκαθήλωσε το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, το οποίο αφορά την χρηματοδοτική κάλυψη πληθώρας έργων υποδομών για τους δήμους όλης της χώρας με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων [ΕΤΕπ] και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων [ΤΠ&Δ] και αποπληρωμή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων[ΠΔΕ].

Τι είπε ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος για το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ
1. H δανειακή σύμβαση μεταξύ ΕTΕπ και ΤΠκΔ για το πρόγραμμα είναι 134 εκ. €
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε στη δανειακή Σύμβαση έργα/δράσεις ύψους 1,235 δις € για 502 έργα
3. Έργα/δράσεις ύψους 1,101 δις € πρέπει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ δηλ. στα 13 ΠΕΠ [Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα] και στα 7 ΤΕΠ [Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα] διαφορετικά λόγω μη επαρκούς χρηματοδότησης δεν θα μπορέσουν να εκτελεστούν.

Τι δεν είπε ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος
4. Τα έργα/δράσεις του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ χρηματοδοτούνται στο 100%
5. Για τα έργα/δράσεις των ΠΕΠ και ΤΕΠ του ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Στα περισσότερα απαιτείται και ΙΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του δικαιούχου (χρηματοδότηση από δικά του χρήματα) που θα πρέπει να προηγηθεί για να ακολουθήσει η εκταμίευση της επιδοτούμενης χρηματοδότησης.

Τι θα συμβεί στο Δήμο Καμένων ΒΟΎΡΛΩΝ
6. Αν τα 3 έργα προϋπολογισμού 6.325.000 € παραμείνουν στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά και κάποια στιγμή θα εκτελεστούν.
7. Δεν μπορεί, όμως, να παραμείνουν και τα 3 διότι θεωρώ απίθανο ο ΔΚΒ να πάρει 6,3 εκ. € από τα 137 εκ. € που θα πρέπει να επιμεριστούν στους 325 Δήμους της Χώρας.
8. Αν δεν παραμείνουν και ενταχθούν στα ΠΕΠ / ΤΕΠ η υλοποίηση τους εξαρτάται από το αν απαιτείται η όχι ΙΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.
9. Αν απαιτείται ίδια συμμετοχή, ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί διότι [α] το Αποθεματικό του είναι σε οριακό σημείο για την επιβίωσή του [= 1.007.504,50] και [β] δεν μπορεί να συνάψει Δάνειο λόγω υπέρβασης του κανόνα δανειοδότησης των Δήμων [Δ= 2.406.598,16 ή σε ποσοστό 61,83% όταν ο νόμος προβλέπει μικρότερο του 60% των Τακτικών Εσόδων]

Ποιος ευθύνεται για την κακή οικονομική κατάσταση του ΔΚΒ ;
10. Την ευθύνη φέρνει εξ ολοκλήρου η διοίκηση του κ. Συκιώτη διότι 5+ χρόνια δεν φρόντισε να ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ [Ανταποδοτικά Τέλη] και να ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ [Λειτουργικό Κόστος] αυτό δηλ. που κάνει ο κάθε ένας μας στο σπίτι του.
11. Και εδώ πλανάται ένα μεγάλο ερωτηματικό : Γιατί ;
12. Δεν ξέρει πώς να το κάνει; Δεν μπορεί να το κάνει; ή Δεν θέλει να το κάνει;
13. Αυτή είναι και η αιτία [δηλ. η ίδια συμμετοχή] που ο κ. Συκιώτης δεν φροντίζει να ενταχθεί ο ΔΚΒ σε προγράμματα για εκτέλεση έργων υποδομής που θα λύσουν χρόνιες παθογένειες και τα οποία θα δώσουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στο τόπο μας. Προτιμά να ψάχνει για 100% χρηματοδοτούμενα προγράμματα με τα οποία θα γίνουν έργα αμφιβόλου προστιθέμενης αξίας.

-----------------------------------


via ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ Blog https://ift.tt/2P1vUM0
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.