Το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, το ΕΣΠΑ και ο Δήμος Καμένων Βούρλων

Γράφει ο Οικονομολόγος Γιάννης Σκούφιας – 29/11/2019

Όπως γνωρίζουμε από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Καμένων Βούρλων έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για να υλοποιήσει 3 έργα :
[α] Έργο ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑΣ [1.500.000 €]
[β] Έργο ΨΗΦΙΑΚΑ ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ [3.775.000 €]
[γ] Έργο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Α/Κ [1.050.000 €]

Χθες, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ - Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας - αποκαθήλωσε το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, το οποίο αφορά την χρηματοδοτική κάλυψη πληθώρας έργων υποδομών για τους δήμους όλης της χώρας με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων [ΕΤΕπ] και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων [ΤΠ&Δ] και αποπληρωμή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων[ΠΔΕ].

Τι είπε ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος για το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ
1. H δανειακή σύμβαση μεταξύ ΕTΕπ και ΤΠκΔ για το πρόγραμμα είναι 134 εκ. €
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε στη δανειακή Σύμβαση έργα/δράσεις ύψους 1,235 δις € για 502 έργα
3. Έργα/δράσεις ύψους 1,101 δις € πρέπει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ δηλ. στα 13 ΠΕΠ [Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα] και στα 7 ΤΕΠ [Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα] διαφορετικά λόγω μη επαρκούς χρηματοδότησης δεν θα μπορέσουν να εκτελεστούν.

Τι δεν είπε ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος
4. Τα έργα/δράσεις του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ χρηματοδοτούνται στο 100%
5. Για τα έργα/δράσεις των ΠΕΠ και ΤΕΠ του ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Στα περισσότερα απαιτείται και ΙΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του δικαιούχου (χρηματοδότηση από δικά του χρήματα) που θα πρέπει να προηγηθεί για να ακολουθήσει η εκταμίευση της επιδοτούμενης χρηματοδότησης.

Τι θα συμβεί στο Δήμο Καμένων ΒΟΎΡΛΩΝ
6. Αν τα 3 έργα προϋπολογισμού 6.325.000 € παραμείνουν στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά και κάποια στιγμή θα εκτελεστούν.
7. Δεν μπορεί, όμως, να παραμείνουν και τα 3 διότι θεωρώ απίθανο ο ΔΚΒ να πάρει 6,3 εκ. € από τα 137 εκ. € που θα πρέπει να επιμεριστούν στους 325 Δήμους της Χώρας.
8. Αν δεν παραμείνουν και ενταχθούν στα ΠΕΠ / ΤΕΠ η υλοποίηση τους εξαρτάται από το αν απαιτείται η όχι ΙΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.
9. Αν απαιτείται ίδια συμμετοχή, ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί διότι [α] το Αποθεματικό του είναι σε οριακό σημείο για την επιβίωσή του [= 1.007.504,50] και [β] δεν μπορεί να συνάψει Δάνειο λόγω υπέρβασης του κανόνα δανειοδότησης των Δήμων [Δ= 2.406.598,16 ή σε ποσοστό 61,83% όταν ο νόμος προβλέπει μικρότερο του 60% των Τακτικών Εσόδων]

Ποιος ευθύνεται για την κακή οικονομική κατάσταση του ΔΚΒ ;
10. Την ευθύνη φέρνει εξ ολοκλήρου η διοίκηση του κ. Συκιώτη διότι 5+ χρόνια δεν φρόντισε να ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ [Ανταποδοτικά Τέλη] και να ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ [Λειτουργικό Κόστος] αυτό δηλ. που κάνει ο κάθε ένας μας στο σπίτι του.
11. Και εδώ πλανάται ένα μεγάλο ερωτηματικό : Γιατί ;
12. Δεν ξέρει πώς να το κάνει; Δεν μπορεί να το κάνει; ή Δεν θέλει να το κάνει;
13. Αυτή είναι και η αιτία [δηλ. η ίδια συμμετοχή] που ο κ. Συκιώτης δεν φροντίζει να ενταχθεί ο ΔΚΒ σε προγράμματα για εκτέλεση έργων υποδομής που θα λύσουν χρόνιες παθογένειες και τα οποία θα δώσουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στο τόπο μας. Προτιμά να ψάχνει για 100% χρηματοδοτούμενα προγράμματα με τα οποία θα γίνουν έργα αμφιβόλου προστιθέμενης αξίας.

-----------------------------------


via ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ Blog https://ift.tt/2P1vUM0
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη