ΨΥΧΗ - ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΙΟ – ΙΕΡΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Οι νεοπλατωνικοί πιστεύουν ότι οι διάφορες βαθμίδες της ιεραρχικής τάξης του σύμπαντος είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, καθώς η μία είχε προκύψει από την άλλη.
Όλο το σύμπαν, λοιπόν, χαρακτηρίζεται από συμπάθεια, από μια ομοιοπάθεια, ή αλληλεπίδραση των ανώτερων και κατώτερων όντων.
Έτσι, ο κατάλληλος χειρισμός των κατάλληλων υλικών όντων μπορεί να διεγείρει θεϊκές δυνάμεις που κρύβονται μέσα τους ως απεικονίσεις των ανώτερων Θεϊκών όντων. Αυτή η διέγερση των υλικών αντικειμένων μπορεί να βοηθήσει την ανθρώπινη ψυχή να έρθει σε επαφή με το θείο.
Βασικό στοιχείο της θεουργίας ήταν η αυτοψία, ο εκστατικός οραματισμός και η κατευθείαν εμφάνιση των Θεών μέσα από ένα είδος λάμψης.
Ο οραματισμός αυτός, άγνωστος σε εμάς ως προς το είδος του ή τον τρόπο πρόκλησής του, φαίνεται ότι επιτυγχανόταν σε διάφορες θεουργικές τελετές, όπως αυτές που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια των Ελευσινίων Μυστηρίων.
Φαίνεται, μάλιστα, ότι η αυτοψία συνδεόταν με την εποπτεία, τον ανώτερο βαθμό μύησης στα Ελευσίνια Μυστήρια.
ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ - ΠΕΡΙ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ
Άπαντα, Πέμπτος Τόμος, Εισαγωγή
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ “ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ”, εκδ. Οδυσσέας Χατζόπουλος


from ΕΝΝΕΑ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ https://ift.tt/33pkLde
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη