Η ιστορία του εξ Αφρικής πιθήκου που εκτελέστηκε στα Σεπόλια το 1928

Έχουμε κι εμείς οι σημερινοί Σεπολιώτες τα προβλήματά μας, αλλά αυτά δεν συγκρίνονται με αυτά που είχαν οι παλαιοτέρων γενεών κάτοικοι της περιοχής μας. Ανασκαλεύοντας προχθές μερικές παλιές εφημερίδες και περιοδικά «έπεσα» επάνω σε αυτήν την καταπληκτική είδηση.
Ένας υποπλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού, κάτοικος Σεπολίων το 1928, στην οδό Αίνου 44, είχε στην κατοχή του έναν πίθηκο, τον οποίον είχε αγοράσει από έναν συνάδελφό του. Ο πίθηκος όμως, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, όχι μόνο δεν ήταν εξημερωμένος, αλλά δεν έτρεφε και καθόλου φιλικά αισθήματα για τους ανθρώπους. Είχε επιτεθεί σε αρκετούς από το περιβάλλον του υποπλοιάρχου αλλά και σε ένα 5χρονο παιδάκι, στο οποίο είχε προξενήσει σοβαρά τραύματα. Κάποια στιγμή όμως το έσκασε για τα καλά από το σπίτι που τον φιλοξενούσε και έγινε ο φόβος και τρόμος της περιοχής. Από την ταράτσα της Αίνου 44, πέρασε στην ταράτσα της οδού Παγασών 32 και από κει πηδώντας και σε άλλες ταράτσες βρέθηκε στην οδό Αγχιάλου, όπου συναντήθηκε με μια παρέα παιδιών τα οποία έπαιζαν στον δρόμο.
Ο πίθηκος όμως δεν καταλάβαινε από παιχνίδια και επιτέθηκε στα παιδάκια, δαγκώνοντας τρία από αυτά.
sepolia pithikos 1
Εν συνεχεία προσπάθησε να επιστρέψει πάλι στο σπίτι του υποπλοίαρχου αλλά στην ταράτσα της Παγασών 32 τον πέτυχαν οι βολές του πυροβόλου όπλου ενός γείτονα και εκεί άφησε την τελευταία του πνοή. Ο εξ Αφρικής πίθηκος που η μοίρα του επεφύλασσε αυτό το τραγικό τέλος να τον βρεί στα Σεπόλια!
Έχει και συνέχεια η ιστορία, αλλά είναι καλύτερα να την διαβάσετε μόνοι σας από τον τύπο της εποχής.
Πηγή: η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της 2-10-1928 (σελ.5).
sepolia pithikos 2sepolia pithikos 3sepolia pithikos 4
Υ.Γ. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα συνέβαινε αν το 1928 υπήρχε αναπτυγμένη όσο είναι σήμερα η φιλοζωική συνείδηση και υπήρχαν και τότε κάποιες δεκάδες φιλοζωικές οργανώσεις. Τι θα τράβαγε ο εκτελεστής του πιθήκου αλλά και πόσο θα δυσφημούνταν η γειτονιά των Σεπολίων...


from Πίσω στα παλιά https://ift.tt/2YiXvwm
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη