Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων 3-12-2019

Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων 3-12-2019

ΚΥΓΕΩ
Τζένη Γκιουγκή: «Μη βιώσιμος ο τρόπος παραγωγής της τροφής μας»

Μη βιώσιμος είναι ο τρόπος παραγωγής της τροφής μας.
Αυτό τόνισε στην εκδήλωση για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία η επικεφαλής του δικτύου Αγκροοικόπολις, Τζένη Γκιουγκή.
Κάλεσε δε τους πολίτες της Ροδόπης, με μπροστάρη τον Σύλλογο των Σποριτών να προχωρήσουν σε ένα εγχείρημα ΚΥΓΕΩ, δηλαδή σύμπραξη Παραγωγών-Καταναλωτών για ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα σε πολύ προσιτή τιμή, που όμως θα έχει θετικές επιρροές σε περιβάλλον, Υγεία και Οικονομία

Κόμματα
Κοινοβουλευτική ερώτηση για την μείωση εισοδήματος των πρατηριούχων Ροδόπης

Το πρόβλημα που τίθεται πλέον για την βιωσιμότητα των πρατηρίων καυσίμων στο νομό Ροδόπης συζήτησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ με το δ.σ. του Σωματείου Βενζινοπωλών που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του.
Η υψηλή τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές που υπάρχουν στην γειτονική Βουλγαρία έχει φέρει το επάγγελμα των βενζινοπωλών στην Ροδόπη στα όρια της βιωσιμότητας του, καθώς τα λουκέτα αυξάνονται καθημερινά με δυσανάλογους ρυθμούς σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Καθίσταται συνεπώς απολύτως αναγκαία η εφαρμογή οδηγίας με την οποία επιτρέπεται σε κράτος μέλος να εφαρμόζει διαφοροποιούμενα επίπεδα φορολογίας στα καύσιμα σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές.
Ο Ιλχάν Αχμέτ τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει για το θέμα και σε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση.

Πρωτογενής Τομέας
Λύση στην πληρωμή του προγράμματος νιτρορύπανσης
με απόφαση του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης
σχετικά με το μέτρο της «Μείωσης της Ρύπανσης Νερού από Γεωργική Δραστηριότητα» (νιτρορύπανση), δίνει ουσιαστική λύση προς όφελος του συνόλου των αγροτών, που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα.
Ο κ. Βορίδης με απόφασή του αποκαθιστά την κανονικότητα ορίζοντας την άμεση καταβολή του 75% του ποσού και διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση των αγροτών και για το μέτρο αυτό.
Βασική υποχρέωση όσων εισπράξουν την προκαταβολή είναι να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2020.
Σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των αγροτών τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου 2019.

Τετάρτη, Πάμε Ακαδημία
Δυναμική ήταν η έναρξη του 5 ου κύκλου διαλέξεων της Ακαδημίας – Δομής Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της ΑΜ-Θ, καθώς 450 πολίτες ξεκίνησαν ήδη να παρακολουθούν το διαδραστικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με αυτό καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας παραδίδουν διαλέξεις σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα και θεματικά πεδία, όπως η Υγεία, η Παιδεία, ο Πολιτισμός, η Επιχειρηματικότητα, η Τεχνολογία, η Ενέργεια, το Περιβάλλον κ.ά.

ΔΠΘ
Κέντρο Αριστείας στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το ΔΠΘ και την Νομική
Αποφασισμένο να διατηρήσει την έδρα Ζαν Μονέ,-καθώς λήγει η χρηματοδότηση- είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η Νομική Σχολή, μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας ενός Κέντρου Αριστείας στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, από τον επόμενο Φεβρουάριο.
Αυτό δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Καθηγητής ΔΠΘ Μιχάλης Χρυσομάλλης, για την διεξαγωγή Συνεδρίου με τίτλο, «Κράτος Δικαίου στην ΕΕ Κεκτημένο ή Ζητούμενο;» σήμερα και αύριο στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής.
Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του καθηγητή και Δικαστή στο ΔΕΕ, Κρατερού Ιωάννου και μάλιστα την πρώτη μέρα του Συνεδρίου θα γίνει τελετή ονοματοδοσίας του Αμφιθεάτρου της Νομικής σε Κρατερού Ιωάννου με την συμπλήρωση 20 ετών από το θάνατό του.

Εκπαίδευση
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 «Σαν Αλ Σουρ και Κοκτώ»
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ροδόπης, σε συνέχεια των βιβλιοπαρουσιάσεων που έχουμε αναγγείλει παρουσιάζει το βιβλίο «Σαν Αλ Σουρ και Κοκτώ» της συναδέλφου – συγγραφέα Χρύσας Καραμήτρου (σε εικονογράφηση Κατερίνας Χαδούλου).
Πρόκειται για ένα παραμύθι για το προσφυγικό ζήτημα, την ξενοφοβία και την αλληλεγγύη με προτάσεις δραστηριοτήτων για όλες τις τάξεις.
Η παρουσίαση στην οποία θα βρίσκεται και η συγγραφέας θα γίνει στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής το Σάββατο 7 Δεκέμβρη και ώρα 18:30.

ΑΜΕΑ
Εννέα ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης στη Στέγη υποστηριζόμενης Διαβίωσης από το 2020

Εννέα άτομα θα φιλοξενηθούν από τη νέα χρονιά στη Στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης του Συλλόγου ΜΕΡΙΜΝΑΣ Α.μεΑ. ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ , « Α Γ Ι Ο Ι Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Ι, η οποία θα εγκαινιασθεί το ερχόμενο Σάββατο, στις 11 το πρωΐ.
Πρόκειται για τρία διαμερίσματα μέσα στην πόλη, δύο στην οδό Υψηλάντου και ένα στην Σιδηροχωρίου. Τα εννέα άτομα αυτά θα παρακολουθούνται από εξειδικευμένο προσωπικό και στόχος είναι η ομαλή κοινωνικοποίηση τους.
«Πρόκειται για την εκπλήρωση ονείρου ζωής, για να έχουν τα άτομα αυτά εξασφάλιση αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης, από τη στιγμή που δεν θα έχουν κανένα γονέα», τόνισε η ψυχή του Συλλόγου Νατάσσα Λιβεριάδου.

Επί πλέον πρόσθεσε πως θα γίνει και επέκταση της κεντρικής μονάδας,-που βρίσκεται στο 6ο χλμ της περιφερειακής οδού Κομοτηνής Ιάσμου- με χώρους και γραφεία επιστημόνων.
Το απόγευμα του Σαββάτου 7 Δεκέμβρη, καλείται το κοινό στη βραδινή Μουσικοθεατρική Παράσταση με τίτλο "You can be a star" που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής στις 6.30 μ.μ.

Αυτοδιοίκηση-Πολιτισμός
«Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 5ου Περιφερειακού Φεστιβάλ Via Egnatia
στην ΠΕ Ροδόπης»

Ολοκληρώθηκε το Τριήμερο εκδηλώσεων πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα, περιελάμβανε το 5ο Περιφερειακό Φεστιβάλ «Via Egnatia» στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2019.
Σκοπός της θεσμοθετημένης διοργάνωσης, είναι η συμβολή στην πολιτισμική συνένωση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. μέσω της αρχαίας Εγνατίας οδού, η σηματοδότηση και διασύνδεση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής με την αρχαία Εγνατία και τη σημερινή πολιτιστική – τουριστική δραστηριότητα.

«Χριστούγεννα 2019 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη»
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων γιορτών, διοργανώνει σειρά δράσεων για τα παιδιά από Δευτέρα 16 έως και Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 και καλεί τους μικρούς της αναγνώστες να συμμετέχουν.
Τα παιδιά θα απολαύσουν ποικίλες δραστηριότητες, όπως
Παραστατική αφήγηση χριστουγεννιάτικων παραμυθιών από το
Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Δ.Π.Θ., θα δημιουργήσουν τις δικές τους μουσικές Χριστουγεννιάτικες ιστορίες και θα κατασκευάσουν Χριστουγεννιάτικα στολίδια
Οι δράσεις θα λάβουν χώρα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη μεταξύ των ωρών 17:30 – 19.30
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ξεκινούν στις 9 Δεκέμβρη οι Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις του ΔΚΕΠΑΚ

Στις εννέα Δεκέμβρη ξεκινούν οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηναίων, στο πάρκο της Πόλης, με τίτλο το Μαγεμένο Πάρκο. Μεταξύ άλλων Θα υπάρχει το σπιτάκι του Αη Βασίλη, με πολλές δράσεις για τα παιδιά, αλλά και μεγάλους.
Παράλληλα θα λάβει χώρα και το δρομικό του Αη Βασίλη,-Σάντα ΡΑΝ- όπου φέτος οι δρομείς, μικροί -μεγάλοι θα φορούν στολές του Αη Βασίλη, τις οποίες θα πληρώσουν 5 και 10 ευρώ αντίστοιχα.
Τα χρήματα να έχουν ως στόχο την συγκέντρωση ποσού 15.000 ευρώ για την εξασφάλιση ενός τετρακίνητου οχήματος για την κάλυψη αναγκών του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής.
Με την ολοκλήρωση του δρομικού θα γίνει και το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Κομοτηνής.

Τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά της Φιλοπτώχου
Την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη στις 7 το απόγευμα 19 μ.μ. θα λάβει χώρα η όμορφη γιορτή-έθιμο με τις πιατέλες με τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά και βουτήματα στη Λέσχη Κομοτηναίων Β΄όροφος, της Φιλοπτώχου Κομοτηνής που είναι το πιο ιστορικό σωματείο της πόλης. Οι πιατέλες με τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά δημοπρατούνται και τα χρήματα κατευθύνονται για να καλύψουν ανάγκες από τις 50 οικογένειες και άπορους φοιτητές που φροντίζει η Φιλόπτωχος Κομοτηνής.

Ειρήνη στον κόσμο θέμα διαγωνισμού ζωγραφικής και ποίησης
Διαγωνισμό ζωγραφικής και ποίησης με θέμα: "Η ειρήνη στον κόσμο" διοργανώνει ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Πυροσβεστών Ν. Ξάνθης. Στόχος του διαγωνισμού: Να ενθαρρυνθούν τα παιδιά να εκφραστούν είτε μέσω της εικαστικής τέχνης είτε μέσω του λόγου.

Πολιτισμός

Μαγεμένα Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής
Εκδηλώσεις μεγάλες και σπουδαίες περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην περίοδο των Χριστουγέννων!
Σύμφωνα με το σχεδιασμό στις 8 Δεκεμβρίου ο διεθνούς φήμης Βιολονίστας Λεωνίδα Καβάκο με 70μελή ορχήστρα.
Στις 14 Δεκέμβρη «Φωνές Χριστουγέννων», με την διεθνούς φήμης υψίφωνο, Σόνια Θεοδωρίδου, για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής!
Στις 27 Δεκεμβρίου το αγαπημένο παραμύθι μικρών και μεγάλων » Ο Καρυοθραύστης», σε μουσική Τσαϊκόφσκι!!!
Όλες οι εκδηλώσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ, ωστόσο ο Βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος, ζήτησε να μπει ένας μικρός κουμπαράς, όπου το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό σε σύλλογο της Ροδόπης.

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2OHuvLO
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.