Δείτε την εκπομπή ''Ταξιδεύοντας με την κουζίνα'' αφιερωμένη στη Λαμία


Αναφερόμενη και σαν Ζητούνι η περιοχή της Λαμίας έχει κατοικηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων. Ήδη από τα τέλη του 5ου αι. πρέπει να ήταν οχυρωμένη, σύμφωνα με τμήματα οχυρώσεων στην ακρόπολη και στη σημερινή πόλη.

Στο βυζάντιο αποτέλεσε έδρα επισκοπής. Από το 1446 πέρασε στα χέρια των Τούρκων μέχρι την απελευθέρωση της πόλης το 1833.

Ποιος θα το περίμενε πάντως ότι στην Λαμία ζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται Έλληνες ποντιακής καταγωγής. Εμείς αυτούς θα γνωρίσουμε βέβαια με την συνοδεία υπέροχων ποντιακών χορών στην θέση Άγιος Λουκάς.

Η περιπλάνηση μας στο χρόνο θα γίνει με την βοήθεια του Νίκου Δαβανέλου (Φωτογράφου-συγγραφέα) ενω μια υπέροχη συνταγή θα μας παρουσιάσει η Κα Μαρία Τοπτσίδου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την πρόεδρο της ένωσης ποντίων Φθιώτιδας Κα Συμέλα Τουμανίδου Πατσανικίδου για την φιλοξενία της, την χοροδιδάσκαλο Κα Κωνταντία Μεριά, τον Κο Νίκο Δαβανέλο, ολα τα παιδιά του χορευτικού και τους υπέροχους μουσικούς μας.

Μοναδικό μελανό σημείο το όποιο οφείλουμε να αναφέρουμε, ήταν δυστυχώς οτι κάποιοι που προφανώς δεν τους ενδιαφέρει και πολύ η προβολή του τόπου τους, δεν μας άφησαν να πάρουμε πλάνα από το κυριότερο ιστορικό σημείο της πόλης, το Κάστρο. Μάλιστα μας απαγόρευσαν οποιοδήποτε πλάνο το περιλαμβάνει και το εμφανίζει. Η Αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά είχαμε τέτοια αντιμετώπιση έχοντας ήδη επισκεφτεί πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα, αναδεικνύοντάς τους, κάτι το οποίο αναζητά και ο κόσμος, μπουχτισμένος από την μετριότητα των προγραμμάτων της τηλεόρασης.

Παραγωγή-Σκηνοθεσία-Παρουσίαση- Αδαμίδης Βασίλης



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Νεότερη Παλαιότερη