Μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία: Τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίoυ

Η ΕΕ ζήτησε την Τετάρτη και επίσημα την κοινοποίηση σε αυτή του Μνημονίου Κατανόησης Τουρκίας - Λιβύης και περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς το περιεχόμενό του, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), της οποίας πλέον προΐσταται ο Ζοζέπ Μπορρέλ.

O εκπρόσωπος ζήτησε σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από τα νησιά τους.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου», επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου και πιο πρόσφατα τον Ιούνιο του 2019».

Η δήλωση ήρθε σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια με τον νέο ύπατο εκπρόσωπο και επισημαίνεται ότι "το διμερές Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης της 27ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με τη θαλάσσια οριοθέτηση δεν έχει δημοσιοποιηθεί", αναφέροντας ότι "απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς το περιεχόμενό του".

«Αναμένουμε ότι το κείμενο θα κοινοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ξεκαθαρίζει ο Εκπρόσωπος.

"Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρείται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των καλών γειτονικών σχέσεων και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από τα νησιά τους", διευκρινίζει περαιτέρω.

"Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια", καταλήγει.

Πηγή: Real.gr



via Press24.gr https://ift.tt/2RlGcto
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη