Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν Μητσοτάκης και Ερντογάν - «Δύσκολη αλλά χρήσιμη» η συνάντηση για την ελληνική πλευρά

Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν Μητσοτάκης και Ερντογάν - «Δύσκολη αλλά χρήσιμη» η συνάντηση για την ελληνική πλευρά

Στο πνεύμα της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη κινήθηκε η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Λονδίνο. Έγινε ανοιχτή κουβέντα, τέθηκαν όλα τα επιμέρους ζητήματα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στις θέσεις της χώρας και τόνισε ότι, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα συνεχιστούν.

Η συζήτηση είχε δύο σκέλη: Τα παλιά ζητήματα και τα νέα. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός ρώτησε γιατί η Τουρκία δεν εφαρμόζει την κοινή δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την μείωση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.

«Είναι γεωπολιτικός ή οικονομικός ο λόγος;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «αν είναι γεωπολιτικός ο λόγος, τότε αλλάζει η στάση απέναντι στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Αν είναι οικονομικός ο λόγος να το συζητήσουμε» του είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση θα περιμένει να δει πως θα κινηθεί από δω και πέρα η Τουρκία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Άλλωστε, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς θα επισκεφτεί την Τουρκία στο προσεχές διάστημα.

Για τις θαλάσσιες ζώνες, η Τουρκία έχει πάντα μια διαφορετική άποψη. Η συμφωνία με την Λιβύη μπορεί να έχει δυσάρεστη τροπή για την Τουρκία. Αν εμμείνει, θα απομονωθεί διπλωματικά. Επίσης, μπορεί και να υποστεί μία σημαντική ήττα εάν δεν κυρωθεί η συμφωνία από την Βουλή της Λιβύης, πράγμα που δεν είναι απίθανο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε μάλιστα από τον Τούρκο πρόεδρο και χαριτολογώντας για να σπάσει και το βάρος της ατμόσφαιρας να του δώσει την συμφωνία με την Λιβύη και τους χάρτες καθώς τους έχει ζητήσει από την Λιβύη ώστε να μην …τρέχει εκεί.

Συνοπτικά, η Αθήνα χαρακτηρίζει την συνάντηση δύσκολη αλλά χρήσιμη και είναι αποφασισμένη να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία.

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη λήξη της συνάντησης:

Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.

Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Έδωσα εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν.

Η στάση του Ερντογάν, μετά τη λήξη της συνάντησης:

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι δυο τους συμφώνησαν ότι… διαφωνούν, ο τούρκος πρόεδρος εμμένοντας στη σκληρή και αδιαπραγμάτευτη στάση του, χαρακτήρισε το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη ως «κυριαρχικό δικαίωμα» των δύο χωρών.

Όπως μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση TRT, ο Ερντογάν στη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό έθεσε για κατ' ιδίαν για μια ακόμη φορά τη θέση της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έτοιμος για συνομιλίες αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας και πως οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν στη βάση της αρχής της «δίκαιης κατανομής».



via Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2Pepeug
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη