Γιάννης Τσαρούχης – 13 Ιανουαρίου 1910

Γιάννης Τσαρούχης – 13 Ιανουαρίου 1910

Στις  13 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 110 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου και σκηνογράφου, Γιάννη Τσαρούχη. Για να τιμήσει αυτή την επέτειο το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το επεισόδιο της εκπομπής:

Αναζητώντας τη Χαμένη Εικόνα

Γιάννης Τσαρούχης

(video)

Το επεισόδιο περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό υλικό, οπτικοακουστικό και ηχητικό με τον Γιάννη Τσαρούχη. Η εκπομπή ξεκινάει με πλάνα από το ατελιέ του Γιάννη Τσαρούχη, το 1987, όπου μαζί με τον σκηνογράφο Διονύση Φωτόπουλο ζωγραφίζει ένα πορτραίτο του Καρόλου Κουν. Παρεμβάλλεται συνέντευξη του Τσαρούχη στην  οποία περιγράφει την πρώτη του συνεργασία με τον Κάρολο Κουν για την παράσταση Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση το 1934 στο θέατρο Ολύμπια. Αντιστοίχως παρουσιάζεται απόσπασμα από συνέντευξη του Καρόλου Κουν ο οποίος με τη σειρά του περιγράφει αυτήν ακριβώς την πρώτη συνεργασία του με τον Γιάννη Τσαρούχη, την επίδραση που είχε ο τελευταίος στο έργο του και στις μετέπειτα παραστάσεις του με έργα του Αριστοφάνη και ιδιαιτέρως στους Όρνιθες. Παρεμβάλλονται φωτογραφίες από την θεατρική παράσταση του 1965, Πέρσες, καθώς και πλάνα από τις πρόβες της παράστασης. Ακολουθούν πλάνα από έκθεση σκηνογραφίας και κοστουμιών στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την άνοιξη του 1987, όπου ο Τσαρούχης επιβλέπει το στήσιμο της έκθεσης λίγο πριν τα εγκαίνια. Παρουσιάζονται επίσης πλάνα από την αυλή του σπιτιού του Τσαρούχη το 1981, όπου ο ίδιος με περίπου δέκα παιδάκια παίζουν την Άϊντα, ενώ ταυτόχρονα ακούγεται ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ο Τσαρούχης περιγράφει την  εντύπωση που του έκανε η ομώνυμη όπερα την πρώτη φορά που την παρακολούθησε. Η εκπομπή συνεχίζει με πλάνα από το ατελιέ του Τσαρούχη όπου μαζί με τον Διονύση Φωτόπουλο κατασκευάζουν μάσκες και παίζουν με αυτές. Στη συνέχεια της εκπομπής παρακολουθούμε πλάνα του Γιάννη Τσαρούχη να χορεύει ζεϊμπέκικο, καθώς και πλάνα από το διαγωνισμό παραδοσιακού χορού και τραγουδιού στο χωριό Λαγκάδια της Γορτυνίας το καλοκαίρι του 1978, όπου ο Τσαρούχης χορεύει τσάμικο και μιλάει για την ιερότητα του ελληνικού χορού. Ακολουθούν στιγμιότυπα από παιχνίδι του Τσαρούχη  με τον Φωτόπουλο, επιχρωματίζοντας φωτογραφίες και δημιουργώντας μικρά σκηνικά με ευτελή υλικά και χαρτοκοπτική. Η εκπομπή κλείνει με πλάνα του Τσαρούχη στο εξοχικό του έξω από το Παρίσι το 1980. Ακούγεται ηχητικό ντοκουμέντο όπου ο Τσαρούχης μιλάει για την ιδιαίτερη σημασία του Παρισιού ως πόλη της ερημιάς και όχι του φωτός, μιας πόλης που, σύμφωνα με τον Γιάννη Τσαρούχη, επιτρέπει στον καλλιτέχνη και στον φιλόσοφο να βρει τον εαυτό του.

Το επεισόδιο προβλήθηκε πρώτη φορά στις 13/6/1991

Παραγωγή-σκηνοθεσία: Cinetic

Έτος Παραγωγής: 1990

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2smOabC
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη