Αναδρομικά: Αυξήσεις μόνο στα... χαρτιά θα δουν περισσότεροι από 2 εκατ. συνταξιούχοι

Αναδρομικά: Αυξήσεις μόνο στα... χαρτιά θα δουν περισσότεροι από 2 εκατ. συνταξιούχοι

Χιλιάδες παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα δεν θα δουν στην τσέπη τους αύξηση της σύνταξης τους πάρα μόνο λογιστικά. Ακόμη και αν περιλαμβάνονται στο 1 εκατ. των συνταξιούχων που θα αυξηθεί η σύνταξη τους, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, ενδέχεται να την δουν μόνο στα χαρτιά.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος εκτιμά ότι ο αριθμός των συνταξιούχων που θα δει αύξηση στην σύνταξη του λόγω των ποσοστών αναπλήρωσης θα είναι μόνο 100.000.
Από τις προωθούμενες αλλαγές ωφελημένοι θα είναι κυρίως:

-Νέοι συνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και το Δημόσιο που έχουν αποχωρήσει μετά τις 13 Μαΐου 2016 και δεν έχουν προσωπική διαφορά. Θα λάβουν το ποσό της αύξησης, εφόσον έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης ως αναπροσαρμογή του μεικτού ποσού.

-Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν αρνητική προσωπική διαφορά και λαμβάνουν αύξηση στο ποσό της σύνταξης τους από την 1η Ιανουαρίου 2019. Εφόσον οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν αποχωρήσει από την αγορά εργασίας με περισσότερα από 30 έτη εµπίπτουν στις κατηγορίες αυξηµένης ανταποδοτικότητας, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσωπική διαφορά και θα αυξηθεί από τις 4 Οκτωβρίου 2019 το 1/5 του ποσού που λαμβάνουν.

Όσοι έχουν θετική προσωπική διαφορά σημαίνει ότι ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν αρνητικό πρόσημο, δηλαδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μικρότερο από το καταβλητέο ποσό του Μαΐου του 2016. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και «πάγωμα» της σύνταξης.

Αυτό σημαίνει ότι η διαμόρφωση των νέων ποσοστών αναπλήρωσης από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω, και κυρίως από τα 35 χρόνια ασφάλισης και πάνω δεν είναι ικανά να τους προσφέρουν άμεση αύξηση στην κύρια σύνταξη τους.

Η συγκεκριμένη κατηγορία των συνταξιούχων που αποτελεί την πλειοψηφία των 2 εκ. παλαιών συνταξιούχων δεν θα δουν «πραγματικές» αυξήσεις στο μηνιαίο τους εισόδημα άμεσα, καθώς θα μειωθεί μόνο η προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί. Αυξάνοντας ωστόσο τις πιθανότητες μετά το 2023 όταν θα δοθούν αυξήσεις συνολικά στις συντάξεις να λάβουν και αυτοί κάποιο επιπλέον ποσό.

Στην περίπτωση αυτή το ποσό θα συμψηφίζεται με τις γενικότερες αυξήσεις που προβλέπεται να δίνονται στις συντάξεις από το 2023 και μετά (με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) έως ότου η προσωπική διαφορά εξαλειφθεί.

Συγκεκριμένα οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν τις 13 Μαΐου 2019) που έχουν θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 50 ευρώ δεν θα δουν καμία πραγματική αύξηση, απλά θα μειωθεί η προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί, αυξάνοντας τις ελπίδες σταδιακά να αυξηθεί η σύνταξη μετά το 2023. Η προσωπική διαφορά θα συμψηφίζεται με αυτές τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί.

Έτσι παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά κάτω από 50 ευρώ με την αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης, λόγω ποσοστών αναπλήρωσης, αναμένεται να καλύψουν το ποσό της προσωπικής διαφοράς και να περάσουν σε αρνητική προσωπική διαφορά, διεκδικώντας αύξηση στη σύνταξη τους. Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος που έχει στο εκκαθαριστικό του θετική προσωπική διαφορά 25 ευρώ. Αν έχει αποχωρήσει με 40 έτη ασφάλισης και η ανταποδοτική του σύνταξη αυξηθεί από 4 Οκτώβρη κατά 50 ευρώ, τότε θα μηδενίσει την προσωπική διαφορά και θα δικαιωθεί μικρή αύξηση.

Οι συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά σημαντικού ύψους άνω των 100 ευρώ η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης για παλαιούς συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει µε πολλά έτη ασφάλισης οδηγεί σε συνολική αύξηση της νέας σύνταξης προ φόρου. Έτσι μειώνεται αντίστοιχα η προσωπική διαφορά η οποία μπορεί να ελπίζει αργότερα σε μηδενισμό της.
Οι εν λόγω συνταξιούχοι μπορούν να ελπίζουν σε μελλοντική αύξηση των αποδοχών τους, από το 2023 και μετά οπότε θα νομοθετηθούν γενικές αυξήσεις µε βάση την αύξηση του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Η κλιμακωτή αύξηση της αναπλήρωσης κοντά στο 50% έναντι 42,80% για τη 40ετία θα οδηγήσει σε αυξήσεις της τάξης του 10% στα τελικά ποσά των συντάξεων, ενώ για συντάξιμες αποδοχές έως 1.500 ευρώ οι αυξήσεις φτάνουν το 15%. Παράλληλα η αναπλήρωση θα φτάσει 40% - 40,5% για τους ασφαλισμένους με 35 έτη ασφάλισης από 33,81% που είναι σήμερα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων για την 40ετία ασφάλισης και άνω των 6 ποσοστιαίων μονάδων για την 35ετία. Ωστόσο η αύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης για την 5ετία 30-35 αναμένεται να είναι μικρότερη.Από τα 41 έτη και άνω και για κάθε έτος ασφάλισης εξετάζεται προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης κατά 0,5% με 1%.

Παραδείγματα συνταξιούχων που θα δουν αυξήσεις στα ποσά των συντάξεων τους

-Δημόσια υπάλληλος (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης), 62 ετών μπορεί να αποχωρήσει άμεσα με 40 έτη ασφάλισης. Με τις αποδοχές του ΠΕ και με συμπληρωμένα 40 έτη ασφάλισης με το νέο συντελεστή το ποσό της σύνταξής της θα διαμορφωθεί στα 1.144 ευρώ περίπου. Με τον σημερινό συντελεστή θα ελάμβανε 940 ευρώ, μηνιαία αύξηση 204 ευρώ.

-Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ συμπλήρωσε με εξαγορές πλασματικών ετών 40 χρόνια ασφάλισης και συμπληρώνει και τα 62 το 2020. Με τις μέσες συντάξιμες αποδοχές του να φτάνουν 1.900 ευρώ το ποσό της σύνταξης του θα διαμορφωθεί με αίτηση το 2020 στα 1.353 ευρώ. Με τον σημερινό συντελεστή θα ελάμβανε 1.197 ευρώ, μηνιαία αύξηση 156 ευρώ.

-Μηχανικός ασφαλισμένος στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ με 37 έτη ασφάλισης σήμερα συμπληρώνει το 62ο έτος της ηλικίας του το 2022. Με τις συντάξιμες αποδοχές του να φτάνουν τα 2.100 ευρώ το ποσό της σύνταξης του θα διαμορφωθεί το 2022 με 40 έτη ασφάλισης στα 1.455 ευρώ, ενώ με τον σημερινό συντελεστή θα ελάμβανε 1.282 ευρώ, μηνιαία αύξηση 173 ευρώ.



via Ειδησεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2tcecyC
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη