Τους στόχους της πολιτικής ηγεσίας του νεοσύστατου υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, περιέγραψαν συνοπτικά ο υπουργός, Νότης Μηταράκης και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά την ορκωμοσία τους στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε πως «αντιλαμβανόμαστε το βάρος της ευθύνης, ειδικά εγώ ως νησιώτης βουλευτής βλέπω την πίεση των ροών τα τελευταία χρόνια να ταλαιπωρούν την Ελλάδα» και υπογράμμισε την αναγκαιότητα η κυβέρνηση να εφαρμόσει «μία δίκαιη πολιτική ασύλου».

Όπως εξήγησε ο κ. Μηταράκης, «χρειάζεται να εφαρμόσουμε μία δίκαιη πολιτική ασύλου, μία πολιτική η οποία ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά παράλληλα μπορεί με αποτελεσματικό τρόπο να διαχωρίζει γρήγορα αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και σε αυτή την περίπτωση θα μείνουν για λίγα χρόνια φιλοξενούμενοι στη χώρα μας και αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και βάσει των συμφωνιών επαναπροωθήσεων που υπάρχουν θα επιστρέφουν στη χώρα προέλευσης».

Βασική μας υποχρέωση, συνέχισε ο νέος υπουργός, είναι «να αντιληφθούμε τα συναισθήματα του κόσμου και παράλληλα και ισορροπημένα να ασκήσουμε και μεταναστευτική πολιτική βάσει των νόμων της χώρας» και κατέληξε λέγοντας ότι «η επανασύσταση του υπουργείου θα βοηθήσει στην ταχύτερη υλοποίηση των συμφωνημένων».

Κουμουτσάκος: Η σωστή απόφαση στο σωστό χρόνο

Για ένα πάρα πολύ σύνθετο και δύσκολο θέμα, μία πρόκληση, και ένα ζήτημα που έχει εθνικές διαστάσεις έκανε λόγο, από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «η μάχη δίνεται στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η διεθνής διάσταση του μεταναστευτικού έχει και εκείνη πολύ μεγάλη βαρύτητα και είναι αυτό το πεδίο στο οποίο θα ασκήσω όλες μου τις αρμοδιότητες».

Στη συνέχεια, τόνισε πως ξεκινάει μια μεγάλη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη για το Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, κάνοντας λόγο για μια πολύ κρίσιμη για την Ελλάδα διαπραγμάτευση. «Θα είμαστε παρόντες, θα καταθέτουμε και ήδη καταθέτουμε προτάσεις και συνεισφορές» είπε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα είναι μία κομβικής σημασίας χώρα, εμβληματική διεθνώς για το πώς χειρίζεται σε αυτή την πολύ δύσκολη περιοχή του κόσμου το μεταναστευτικό. Θα προβάλλουμε διεθνώς και την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αλλά και τις θέσεις και τις απόψεις μας». Τέλος, σχολίασε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για επανασύσταση του υπουργείου «είναι η σωστή απόφαση στο σωστό χρόνο».

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο πριν μεταβεί για συναντήσεις στον ΟΟΣΑ, ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι τα νέα του καθήκοντα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα αφορούν σε «ό,τι έχει σχέση με το μεταναστευτικό διεθνώς: την προβολή, την προώθηση των θέσεων, την εκπροσώπηση σε οργανισμούς, τη διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη, τις διμερείς επαφές».

ΦΩΤΟ: ΑΝΤ1via Press24.gr https://ift.tt/382wQrw
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.