Κόντρα Σκυλακάκη με Τσακαλώτο - Παππά για τον προϋπολογισμό

Κόντρα μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, και του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημόσιες επενδύσεις και τον προϋπολογισμό ξέσπασε χθες.

Κατά την παρουσίαση της πορείας του προϋπολογισμού το 2019, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι "τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να παρουσιάζονται ως δαπάνες δημοσίων επενδύσεων μεταφορές πόρων από την κεντρική κυβέρνηση σε νομικά πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς στην πραγματικότητα να πραγματοποιείται εντός του έτους αναφοράς καμία πραγματική επενδυτική δαπάνη".

Η κυβέρνηση φανερώνει την πραγματική της πρόθεση, που είναι να χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων "ως μαξιλάρι για να βγαίνουν στο τέλος τα νούμερα του Προϋπολογισμού», απάντησαν οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς.

Η δήλωση του κ. Σκυλακάκη

«Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2019 δείχνουν ότι -σε ό,τι αφορά το ταμειακό αποτέλεσμα του κεντρικού κράτους- οι στόχοι του προϋπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνονται. Μέχρι τα οριστικά στοιχεία απομένει αρκετός δρόμος αφού θα πρέπει να μετρηθεί τι έχει συμβεί στα εκτός του κεντρικού κράτους νομικά πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης και να συνυπολογιστούν και σημαντικά έσοδα του πρώτου διμήνου του 2020 που δημοσιονομικά υπολογίζονται στο 2019, δεν έχουμε όμως αυτή τη στιγμή κάποια αρνητική ένδειξη σε όσα απομένουν να μετρηθούν για να κλείσει και δημοσιονομικά το 2019.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η πραγματική του εκτέλεση είναι καλύτερη από αυτή του 2018. Μιλούμε για πραγματική εκτέλεση καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να παρουσιάζονται ως δαπάνες δημοσίων επενδύσεων μεταφορές πόρων από την κεντρική κυβέρνηση σε νομικά πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς στην πραγματικότητα να πραγματοποιείται εντός του έτους αναφοράς καμία πραγματική επενδυτική δαπάνη. Το 2018 για παράδειγμα ενώ όλες οι πραγματικές επενδυτικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου ήταν 4.972 εκατ. ευρώ με «παρκάρισμα πόρων» το ΠΔΕ εμφάνισε υποτίθεται επενδύσεις 6.237 εκ. ευρώ. Φέτος οι πραγματικές επενδυτικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης από τα προσωρινά στοιχεία (μέχρι το Νοέμβριο το σύνολο των σχετικών δαπανών είχε φτάσει τα 3692 εκ. ευρώ έναντι 2891 εκ. ευρώ του ενδεκαμήνου του 2018), εκτιμάται ότι θα κλείσουν στο επίπεδο του 2018 ή λίγο μεγαλύτερες. Συνοδεύονται όμως από πολύ καλύτερη εκτέλεση από πλευράς εσόδων και ιδίως εσόδων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία είναι αυξημένα κατά 229 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Κάτι που σημαίνει ότι ήδη από φέτος -στον πολύ περιορισμένο χρόνο που διέθετε αυτή η κυβέρνηση- έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται βελτίωση στην πραγματική εκτέλεση του ΠΔΕ, που θα είναι θεματικά μεγαλύτερη το 2020.»

Η κοινή δήλωση Τσακαλώτου - Παππά

"Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει ο κος Σκυλακάκης το γεγονός της τεράστιας περικοπής του ΠΔΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2019 (ιστορικό χαμηλό εικοσαετίας) έκανε τα πράγματα χειρότερα. Ο κος Σκυλακάκης προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν διαβάζουμε σωστά τα νούμερα και ότι το ΓΛΚ ανακάλυψε το υποτιθέμενο «κόλπο» της μεταφοράς πόρων του ΠΔΕ προς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια.

Ξέχασε όμως να μας πει ότι αυτό είναι κοινή πρακτική εδώ και δεκαετίες ειδικά στους πόρους που μεταφέρονται στα Περιφερειακά Ταμεία και τους οποίους χρησιμοποιούν οι Περιφέρειες για να πληρώσουν τα έργα τους είτε μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος είτε στο επόμενο. Αν δεν γνωρίζει ας ρωτήσει τους Περιφερειάρχες.

Το κυριότερο, ξέχασε να μας πει ότι το ίδιο έκανε η κυβέρνησή του πριν λίγες μέρες μεταφέροντας πόρους 1 δισ ευρώ περίπου στην Αναπτυξιακή Τράπεζα!

Πέρα από τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, αστοχίες, αιφνίδιες αλλαγές σε πλήθος έργων που έχουν επιβραδύνει σημαντικά την υλοποίηση των επενδύσεων η κυβέρνηση της ΝΔ φανερώνει την πραγματική της πρόθεση που είναι να χρησιμοποιεί το ΠΔΕ ως μαξιλάρι για να βγαίνουν στο τέλος τα νούμερα του προϋπολογισμού.

Η περικοπή πόρων ύψους 850 εκ ευρώ από τις Περιφέρειες και τους Δήμους έχει σκοπό την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου το 2020 για άλλους σκοπούς. Πρόκειται για άλλη μια διάψευση του αφηγήματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις".



via Press24.gr https://ift.tt/2NxCjyB
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη