Τράπεζα σε πλήρη λειρουργία για ορεινούς Δήμους ζήτησαν οι Δήμαρχοι Αγράφων και Αργιθέας


Την υιοθέτηση της πρότασης για πλήρη λειτουργία ενός τουλάχιστον Τραπεζικού Καταστήματος σε κάθε ορεινό - ημιορεινό και απομακρυσμένο ή νησιωτικό Δήμο, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου, οι  Δήμαρχοι Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης  και Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου.

Στην τοποθέτησή τους επεσήμαναν ότι πολλοί ορεινοί και ημιορεινοί Δήμοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, όπως:
– Καμία πρόσβαση στα μεγάλα οδικά δίκτυα, σε σιδηρόδρομο και στα λιμάνια. Επιπλέον τα εσωτερικά δίκτυα είναι ιδιαίτερα προβληματικά εξ αιτίας του γεωγραφικού ανάγλυφου.
– Συνήθως δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο και επομένως σαφής συγκέντρωση μεγάλου μέρους των κατοίκων εκάστου Δήμου. Αντίθετα αποτελούνται από δεκάδες χωριά και πολλούς οικισμούς, διάσπαρτα με μεγάλη δυσκολία εσωτερικής επικοινωνίας εξ αιτίας των αποστάσεων, του κακού οδικού δικτύου, των βουνών, των ποταμών κλπ.
– Η πληθυσμιακή σύνθεση είναι εξαιρετικά προβληματική, εξαιτίας της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης των νέων, της υπογεννητικότητας και της γήρανσης.
– Η απασχόληση των κατοίκων αφορά κυρίως στον πρωτογενή τομέα και περισσότερο στην κτηνοτροφία και λιγότερο στη γεωργία, λόγω έλλειψης καλλιεργήσιμων γαιών στα ορεινά. Λειτουργούν επίσης καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχεία, εμπορικές επιχειρήσεις, πρατήρια καυσίμων και τα τελευταία χρόνια επιχειρήσεις με κτηνοτροφικά και γεωργικά εφόδια και φάρμακα.
– Η συγκοινωνία είναι ανεπαρκέστατη, συνήθως δεν είναι καθημερινή και δεν συνδέει όλα τα χωριά και τους οικισμούς ούτε μεταξύ τους, ούτε με τα πλησιέστερα αστικά κέντρα.
Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των ορεινών - ημιορεινών και απομακρυσμένων Δήμων είναι η αδυναμία πρόσβασης σε Τραπεζικά Καταστήματα, γεγονός που ταλαιπωρεί τον τοπικό πληθυσμό και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ρευστότητα των τοπικών αγορών.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, προτάθηκε από τους Δημάρχους η διεκδίκηση μέσω νομοθετικής ρύθμισης από την κυβέρνηση μίας συμφωνίας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ώστε να εξασφαλιστεί η ίδρυση και η πλήρης λειτουργία ενός τουλάχιστον Τραπεζικού Καταστήματος από τις Τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, σε κάθε ορεινό - ημιορεινό και απομακρυσμένο ή νησιωτικό Δήμο.
Σε κάθε ένα Τραπεζικό Κατάστημα θα τηρούνται τα αποθεματικά του οικείου Δήμου, θα πραγματοποιούνται όλες οι Τραπεζικές συναλλαγές του και προφανώς θα τηρούνται οι καταθέσεις και θα ολοκληρώνονται οι Τραπεζικές συναλλαγές όλων των Δημοτών.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεσμεύθηκε ότι στα πλαίσια των δυνατοτήτων του θα κάνει ό,τι μπορεί για να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί και οι νησιωτικοί Δήμοι.


via Δυτική Ευρυτανία https://ift.tt/2S1g6dQ
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη