Σκληρή απάντηση ΥΞΕΞ σε Τσαβούσογλου: Δεν χωρά αμφισβήτηση στο καθορισμένο νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου

Σκληρή απάντηση ΥΞΕΞ σε Τσαβούσογλου: Δεν χωρά αμφισβήτηση στο καθορισμένο νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Τσαβούσογλου ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους». «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο», απαντά το ΥΠΕΞ.

 

Με μια σκληρή απάντηση από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Γεννηματά, αντέδρασε η Ελλάδα στις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, ο κ. Γεννηματάς: «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους. Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος».

Οι προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Ο Υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη τριών ωρών ανέφερε πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντακ (Ίμια)»

Παράλληλα δήλωσε πως για να περάσει ο αγωγός Eastmed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη, «πρέπει να πάρουν την άδεια την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».via Ειδησεις https://ift.tt/2FT8XX9
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.