Παγκόσμια ανησυχία για τον τοξικό καπνό από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία

Παγκόσμια ανησυχία για τον τοξικό καπνό από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αυστραλία αναμένονται ως «θαύμα», την ώρα που η Μελβούρνη «παραδόθηκε» σε τοξικό νέφος. Ορισμένες πολύ μεγάλες πυρκαγιές, μεταξύ των οποίων εκείνη που μαινόταν ανεξέλεγκτη για σχεδόν τρεις μήνες στην Νότια Νέα Ουαλία, τέθηκαν επιτέλους υπό έλεγχο.

Ωστόσο δεκάδες πυρκαγιές μαίνονται εκτός ελέγχου, ενώ υψηλές θερμοκρασίες για πολλές εβδομάδες αναμένονται ακόμη την περίοδο του καλοκαιριού για την Αυστραλία και όλο το νότιο ημισφαίριο.

Το τοξικό νέφος που έχει προκληθεί από τις πυρκαγιές τύλιξε κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε την Μελβούρνη, την πρωτεύουσα της Βικτόριας, η οποία αναμένεται την προσεχή εβδομάδα να υποδεχθεί το Open της Αυστραλίας. Ήδη τενίστρια εγκατέλειψε τη μάχη των προκριματικών λόγω βήχα και δυσφορίας.

Το επίπεδο της ρύπανσης στην Μελβούρνη έχει φτάσει σε επικίνδυνο επίπεδο και οι αρχές συμβουλεύουν τους κατοίκους να παραμένουν στα σπίτια τους.

Ο καπνός που διέσχεισε ήδη τον Ειρηνικό Ωκενό, δηλαδή απόσταση ενός ημισφαιρίου, θα κάνει «τον γύρο του κόσμου» και τουλάχιστον μια «περιφορά», προειδοποιούν επιστήμονες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας ΝΑSΑ εξηγώντας ότι αφού το νέφος έφτασε στην στρατόσφαιρα μπορεί να τυλίξει τον πλανήτη.

Σκότωσαν 5.000 καμήλες

Ελεύθεροι σκοπευτές από ελικόπτερα σκότωσαν περισσότερες από 5.000 άγριες δρομάδες καμήλες στην Αυστραλία με αιτιολογία ότι «αναζητούσαν νερό και τροφή, πλησίαζαν ολοένα και περισσότερο κατοικημένες περιοχές, απειλώντας τα αποθέματα νερού των χωριών και απειλώντας να προκαλέσουν ζημιές και αποτελέσουν κίνδυνο για τους οδηγούς».

Η εκστρατεία εξόντωσης των καμηλών διήρκησε πέντε ημέρες και ολοκληρώθηκε την Κυριακή, διευκρίνισε ο Ρίτσαρντ Κινγκ, επικεφαλής μιας περιοχής που διαχειρίζονται οι αυτόχθονες στο βορειοδυτικό άκρο της Δυτικής Αυστραλίας, όπου ζουν περίπου 2.300 άνθρωποι.

Οι καμήλες μεταφέρθηκαν τη δεκαετία του 1840 από τους αποίκους και πλέον η Αυστραλία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως άγριων δρομάδων, με κάποιεςεκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έως και ένα εκατομμύριο καμήλες στις ερημικές περιοχές στο κέντρο της χώρας.

Η Αυστραλία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις πυρκαγιές καθώς στη χώρα έχει σημειωθεί αύξηση της θερμοκρασίας μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο του περίπου 1 βαθμού Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, επισημαίνεται σε επιθεώρηση 57 επιστημονικών ερευνών.

«Δεν θα αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή μέσα σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα. Οπότε οι συνθήκες που παρατηρούμε τώρα, δεν θα αλλάξουν», σχολίασε από το Λονδίνο ο Ρίτσαρντ Μπετς  εκ των συντακτών της επιθεώρησης.

Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας «των καιρικών συνθηκών που ευνοούν τις πυρκαγιές», δηλαδή των περιόδων κατά τις οποίες καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλό ποσοστό υγρασίας και βροχοπτώσεων και ισχυροί άνεμοι.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά και στις δυτικές ΗΠΑ, τον Καναδά, τη νότια Ευρώπη, τη Σκανδιναβία, τον Αμαζόνιο και τη Σιβηρία.

Οι πυρκαγιές αποτελούν πρόγευση των συνθηκών που ενδέχεται να γίνουν ένα συνηθισμένο φαινόμενο, προειδοποιεί και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός που έχει ανακοινώσει ότι η θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου αυτό τον αιώνα, αν δεν γίνει κάτι για τον περιορισμό των αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2Tocntg
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη