Βαρβιτσιώτης: Δύσκολη και δυσάρεστη πραγματικότητα το Brexit

«Ο βρετανικός λαός αποφάσισε να συνεχίσει μακριά από τις Βρυξέλλες, αλλά κοντά στην Ευρώπη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος περιέγραψε το Brexit ως «δύσκολη και δυσάρεστη πραγματικότητα», τους λόγους της οποίας πρέπει, όπως είπε, να αναλύσει κάποια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι μια δύσκολη πραγματικότητα. Γιατί όντως η Ευρώπη χάνει από την απουσία της Μεγάλης Βρετανίας κι αυτό δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη. Από την άλλη, ήταν απόφαση του βρετανικού λαού να προχωρήσει μακριά από τις Βρυξέλλες - αλλά, από ό,τι φαίνεται, κοντά στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα μήνυμα που κάποια στιγμή οι Βρυξέλλες πρέπει να το συζητήσουν: το γιατί χάσαμε την Μεγάλη Βρετανία», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο για διμερείς επαφές και για να συμμετάσχει στη δεύτερη συνάντηση υψηλού επιπέδου της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας για των έλεγχο των μικρών όπλων στα δυτικά Βαλκάνια.

Αναφερόμενος στις συνέπειες του Brexit, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι έχει ήδη ψηφιστεί σχέδιο νόμου για τις συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, με το οποίο ρυθμίζονται πρακτικά και ουσιαστικά ζητήματα της επόμενης μέρας. «Αφορά ουσιαστικά τις διαδικασίες με τις οποίες οι Βρετανοί υπήκοοι στην Ελλάδα θα διατηρήσουν το δικαίωμα να παραμένουν στην Ελλάδα και βρίσκεται σε ευθεία αναλογία με τις διατάξεις που ισχύουν για τους Έλληνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στους οποίους ήδη παρέχεται δικαίωμα παραμονής», εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης και έκανε λόγο για τις ρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση των Τελωνείων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες στις εισαγωγές και τις εξαγωγές από την Μεγάλη Βρετανία, η οποία γίνεται πλέον τρίτη χώρα, καθώς και για τις προετοιμασίες στον τουριστικό κλάδο ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη ροή των Βρετανών τουριστών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε ότι το προσεχές διάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθήσει στενά και τις διαδικασίες σχετικά με την κατάρτιση της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Μεγάλη Βρετανία για τα εμπορικά σήματα. Την αποστολή αυτή θα χειριστεί εκ μέρους της ΕΕ ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού, όπως διευκρίνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, δοθεί «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ



via Press24.gr https://ift.tt/2UgF5wm
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη