Μ. Σχοινάς:Προτεραιότητα το νέο Σύμφωνο για το μεταναστευτικό-Συνάντηση με Μηταράκη(video)

Μ. Σχοινάς:Προτεραιότητα το νέο Σύμφωνο για το μεταναστευτικό-Συνάντηση με Μηταράκη(video)

Για ένα νέο πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου ,που θα είναι έτοιμο στις αρχές της άνοιξης, μίλησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος και συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Νότη Μηταράκη, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να ζήσει σε συνθήκες μηδενικής μετανάστευσης, επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο ενημέρωσης των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών για το σχεδιαζόμενο, νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο. Όπως είπε, «είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία, τη γεωγραφία και τη φύση πολιτικού και κοινωνικού μας συστήματος μας να διαχειριστούμε το προσφυγικό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οτιδήποτε άλλο είναι φτηνός λαϊκισμό. Οι εύκολες λύσεις που πουλάν πολλοί εγχώριοι κήρυκες, δεν γίνονται πια αποδεκτές από τον κόσμο» είπε ο κ. Σχοινάς.

Ως το τέλος Μαρτίου τα ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση Κοινοβούλια θα πρέπει να εγκρίνουν το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα της κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού/προσφυγικού έως το τέλος του 2020, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας, ενώ τόνισε το ρόλο της νέας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής/συνοριοφυλακής, η οποία θα έχει πλέον δικούς τους πόρους και προσωπικό που θα φτάσουν – όπως είπε – τους 10.000 έως το τέλος της προγραμματικής περιόδου.

Για το πως βλέπει να δομείται ο πυλώνας αλληλεγγύης στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης: Η ιδέα μας είναι να χτίσουμε ένα σύστημα «καλαθιών αλληλεγγύης». Σε αυτά, η συνεισφορά θα είναι υποχρεωτική για όλες τις χώρες, αλλά η φύση της συνεισφοράς μπορεί να είναι διαφορετική.

Για την έως τώρα διαχείριση, ο κ. Σχοινάς είπε ότι «το Δουβλίνο πέθανε οριστικά». Πρέπει πλέον να μιλάμε για «ένα νέο συνεκτικό σύστημα ασύλου» το οποίο μπορούμε ίσως να το λέμε συμφωνία Λέσβου ή Λαμπεντούζας αλλά πρέπει να αφήσουμε πίσω το «Δουβλίνο».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης να συνεχίσει να είναι «στην πρώτη γραμμή».

Κύρια προτεραιότητα του κ. Μηταράκη αποτελεί, όπως τόνισε, η νέα πολιτική ασύλου, καθώς μένει να φανεί στην πράξη «ότι η ταχύτερη απόδοση ασύλου μπορεί να λειτουργήσει στα νησιά». Η πολιτική αυτή, συνέχισε ο ίδιος, είναι πολύ σημαντική καθώς «ήταν σε βάρος των μεταναστών ότι περίμεναν για χρόνια σε καθεστώς αβεβαιότητας που δεν τους επέτρεπε ούτε να προχωρήσουν τη ζωή τους ούτε να επιστρέψουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο».

Επίσης, ο κ. Μηταράκης έθεσε το θέμα της ολοκλήρωσης του σχεδιασμού «για τα νέα πολυλειτουργικά κέντρα», για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των οποίων συζήτησε με τον κ. Σχοινά.

Ο Νότης Μηταράκης, εξήγησε ότι προτεραιότητα για εκείνον σε αυτή τη φάση δεν είναι να βρεθεί ο χώρος που θα στεγάσει το ανασυσταθέν υπουργείο, οπότε οι δύο υπουργοί θα μείνουν για κάποιο διάστημα στα γραφεία που έχουν ήδη στα υπουργεία Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη. Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι «δημιουργείται πρόβλημα πολυδιάσπασης που το αντιμετωπίζουμε με τεχνολογία και κοινά συστήματα ώστε να επικοινωνούμε». Εξέφρασε δε την ελπίδα «ότι τους επόμενους μήνες θα βρούμε χώρο». Υπογράμμισε πάντως ότι είναι σημαντικό τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του υπουργείου «να επιταχύνουμε το σχεδιασμό και την υλοποίησή του, παρά να μπούμε σε μια φάση εσωστρέφειας και να ψάχνουμε γραφεία και το αν δουλεύουν τα κομπιούτερ».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατέληξε ότι «είναι κρίσιμο να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα που εφαρμόζει μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική, που σέβεται τους διεθνείς κανόνες και δίνει διεθνή προστασία σε όσους το δικαιούνται και επιστρέφει στην Τουρκία όσους δεν δικαιούνται διεθνή προστασία με την Κοινή Δήλωση, με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο».

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Διονύσης Μποτώνης

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2TtqXzx
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.