Χορήγηση 9,5 εκατ. ευρώ για μονάδες φιλοξενίας - Ποιοι Δήμοι ωφελούνται

Τι παίρνουν οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησε στη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για τη στήριξη των δήμων, οι οποίοι φιλοξενούν αιτούντες άσυλο.Στην υλοποίηση αντισταθμιστικών μέτρων προς τους δήμους του ανατολικού Αιγαίου προχωράει η κυβέρνηση, μία ημέρα μετά την απόφαση επίταξης εκτάσεων και κτιρίων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υπέγραψε απόφαση για την καταβολή ανταποδοτικών τελών στους δήμους που επιβαρύνθηκαν το 2019 από τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο.

 

Πρόκειται για το συνολικό ποσό των 9,491 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας.

 

Μάλιστα, το επίμαχο ποσό θα αποδοθεί στους δικαιούχους δήμους εντός των επόμενων 20 ημερών.

 

Οι δήμοι που θα ωφεληθούν

 

Μυτιλήνη 2,9 εκατ. ευρώ

 

Ανατολική Σάμος 1,1 εκατ. ευρώ

 

Χίος 879.150 ευρώ

 

Κως 559.650 ευρώ

 

Λέρος 387.450 ευρώ

 

Χαϊδάρι 365.100 ευρώ

 

Αθήνα 270.150 ευρώ

 

Βόλβη 266.700 ευρώ

 

Ωρωπός 263.400 ευρώ

 

Λάρισα 214.800 ευρώ

 

Ιωαννίνων 175.950 ευρώ

 

Σέρρες 168.000 ευρώ

 

Δέλτα 150.600 ευρώ

 

Πέραμα 145.050 ευρώ

 

Καβάλα 135.900 ευρώ

 

Χαλκίδα 125.100 ευρώ

 

Θήβα 118.200 ευρώ

 

Παιονία 118.050 ευρώ

 

Γρεβενά 110.850 ευρώ

 

Ζήρος 97.800 ευρώ

 

Αλεξάνδρεια 93.300 ευρώ

 

Τανάγρα 89.100 ευρώ

 

Κόρινθος 87.900 ευρώ

 

Λαγκαδά 69.600 ευρώ

 

Βέροια 69.000 ευρώ

 

Λαμία 67.350 ευρώ

 

Ορεστιάδα 62.250 ευρώ

 

Δράμα 55.200 ευρώ

 

Ανδραβίδα – Κυλλήνη 47.700 ευρώ

 

Κατερίνη 44.350 ευρώ

 

Λαυρεωτική 35.550 ευρώ

 

Ελευσίνα 27.450 ευρώ

 

Βόλος 22.050 ευρώ

 

Πωγώνι 21.750 ευρώ

 

Πύργος 11.700 ευρώ

 

Γαλάτσι 10.350 ευρώ

 

Πού θα γίνουν οι κλειστές δομές

 

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίταξη εκτάσεων και κτιρίων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στις παρακάτω τοποθεσίες:

 

Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.

 

Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.

 

Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

 

Αντίστοιχες δομές, θα δημιουργηθούν και στα νησιά Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ήδη ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο:

 

Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.

 

Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

 

Έντονες αντιδράσεις

 

Ωστόσο, οι κάτοικοι των παραπάνω νησιών, από την πρώτη στιγμή, εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο – όπως υποστηρίζουν – δεν συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νησιών, η οποία συνιστά και το πραγματικό ζητούμενο.

 

Στο κλίμα αυτό, το βράδυ της Δευτέρας, οι δήμοι Μυτιλήνης και δυτικής Λέσβου πραγματοποίησαν έκτακτες συνεδριάσεις.

 

«Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου» δήλωσε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

 

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», απέρριψε το κυβερνητικό σχέδιο και ζήτησε την εφαρμογή των αποφάσεων για το κλείσιμο των υφισταμένων δομών και τη μη δημιουργία νέων.

 

«Είχα ενημέρωση από τον κ. Μηταράκη, πριν από μία ώρα, μου το προανήγγειλε. Όμως, εγώ δεσμεύομαι από τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων και του Περιφερειακού Συμβουλίου οι οποίες λένε καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφισταμένων δομών. Τούτο, είναι πέραν των αποφάσεων που έχουμε και κατά συνέπεια θα πρέπει να συνομιλήσω και με τον κόσμο, με τους συνεργάτες μου και με τις υπόλοιπες παρατάξεις να δούμε πως θα το χειριστούμε».

 

Νέες εξηγήσεις από τον Μηταράκη

 

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», υπεραμύνθηκε της απόφασης επίταξης εκτάσεων και κτιρίων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

 

Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες περί «αιφνιδιασμού», ξεκαθαρίζοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις είχαν γνωστοποιηθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Δεν παρέλειψε δε, να αποδώσει την απόφαση περί επίταξης στην αδυναμία συνεργασίας με τις τοπικές αρχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

 

Όσον αφορά τις αιτιάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι στα κλειστά κέντρα θα μεταφερθούν 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ επανέλαβε ότι «όποιος είναι παραβατικός, θα μπορούμε να τον κρατήσουμε, ώστε να μην έχουμε περιστατικά παραβατικότητας».

 

Επιπλέον, επεσήμανε ότι ακόμη 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες είτε θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, είτε θα επιστραφούν στην Τουρκία.

 

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι τόσο τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας όσο και οι επιστροφές στη γειτονική χώρα, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την έλευση νέων αιτούντων άσυλο από την Τουρκία.



via ΘΗΒΑ REAL NEWS https://ift.tt/37iwZGx
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη