Επιχείρηση “Πηγή Νεότητας”: Ισραηλινοί κομάντος “καθαρίζουν” στη Βηρυτό

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» και τη δολοφονία Ισραηλινών αθλητών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, το Ισραήλ αποφάσισε να απαντήσει δυναμικά.

Η αντίδραση ήρθε στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Οργή του Θεού». Η Επιχείρηση «Πηγή της Νεότητας» αποτέλεσε μέρος της προηγούμενης και είχε ως στόχο την εξόντωση τριών υψηλόβαθμων στελεχών της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και του «Μαύρου Σεπτέμβρη».

Η επιχείρηση οργανώθηκε από την Μοσάντ αλλά εκτελέστηκε από την επίλεκτη μονάδα του ισραηλινού στρατού Sayeret Matkal και επίλεκτους αλεξιπτωτιστές της Sayeret Tzanhanim. Την Sayeret Matkal τότε διοικούσε ο μετέπειτα πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ.

Στόχοι ήταν ο Αμπού Γιουσέφ, επιχειρησιακός αρχηγός του «Μαύρου Σεπτέμβρη», στέλεχος του λιβανέζικου τμήματος της Φατάχ και στέλεχος της PLO και ένας εκ των αναπληρωτών του Γιασέρ Αραφάτ, ο Καμάλ Αντουάν, στέλεχος της PLO υπεύθυνος για την εκτέλεση επιθέσεων κατά του Ισραήλ και ο Καμάλ Νάσερ, εκπρόσωπος της PLO και μέλος της εκτελεστικής της επιτροπής.

Αυτό θα ήταν το πρώτο σκέλος της επιχείρησης. Το δεύτερο σκέλος αφορούσε την επίθεση ομάδας Ισραηλινών αλεξιπτωτιστών στο κτήριο αρχηγείο της οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (PFLP) στη Βυρηττό.

Οι τρεις αξιωματούχοι της PLO ζούσαν στη αριστοκρατική συνοικία Βερντέν της Βηρυτού παρακολουθούμενοι στενά από πράκτορες της Μοσάντ. Τον Φεβρουάριου του 1973 οι πράκτορες έστειλαν όσα στοιχεία είχαν συγκεντρώσει μαζί με φωτογραφίες στον Εχούντ Μπάρακ ο οποίος βάσει των στοιχείων άρχισε να προετοιμάζει την επιχείρηση.

Τελικά αποφασίστηκε να εκτελεστεί προσβολή από θαλάσσης. Οι Ισραηλινοί κομάντο από τα πλοία θα εισέρχονταν στον Λίβανο ως τουρίστες, κάποιοι ντυμένοι ως γυναίκες – όπως ο ίδιος ο Μπάρακ που αποβιβάστηκε ως μελαχρινή κυρία! Στην παραλία θα τους ανέμεναν οι πράκτορες της Μοσάντ. Ακολούθησε εκτεταμένη εκπαίδευση με συνεχείς προσομοιώσεις της επίθεσης σε οικίες στο βόρειο Τελ Αβίβ.

Στις 9 Απριλίου 1973 ισραηλινά ταχύπλοα απέπλευσαν από τη Χάιφα με προορισμό τις λιβανικές ακτές. Στα ανοιχτά της Βηρυτού έριξαν στη θάλασσα λέμβους στις οποίες επιβιβάστηκαν οι μεταμφιεσμένοι κομάντος. Όταν έφτασαν στην παραλία τους περίμεναν με αυτοκίνητα πράκτορες της Μοσάντ οι οποίοι και τους οδήγησαν στο κτήριο στόχο.

Οι τρεις ομάδες των κομάντο εισήλθαν στο κτήριο και τοποθέτησαν εκρηκτικά στις πόρτες. Η εφεδρική ομάδα υπό τον Μπάρακ παρέμεινε έξω από το κτήριο έτοιμη να αποκρούσει τυχόν παλαιστινιακές ενισχύσεις. Όταν οι πόρτες ανατινάχτηκαν οι κομάντος εισέβαλαν στα διαμερίσματα και εκτέλεσαν τους Παλαιστίνιους, παίρνοντας μαζί τους και ότι έγγραφα βρήκαν. Στην συμπλοκή σκοτώθηκε και η σύζυγος ενός Παλαιστινίου, αλλά και μια Ιταλίδα ένοικος. Στο μεταξύ έξω από το κτήριο κατέφθασαν λιβανέζικες δυνάμεις που ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυρών με την ομάδα του Μπάρακ. Από τα ισραηλινά πυρά σκοτώθηκαν δύο Λιβανέζοι.

Με κινηματογραφικό τρόπο τα αυτοκίνητα με τους πράκτορες της Μοσάντ πλησίασαν στο κτήριο και σε αυτά επιβιβάστηκαν όλοι οι Ισραηλινοί κομάντος. Αν και τα αυτοκίνητα βρέθηκαν απέναντι σε λιβανέζικο θωρακισμένο, κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή από όπου οι κομάντος, με τις λέμβους τους, έσπευσαν προς τα ταχύπλοα που τους περίμεναν.

Το δεύτερο σκέλος της επιδρομής εκτελέστηκε από 14 Ισραηλινούς αλεξιπτωτιστές, υπό τον Αμνόν Λίπκιν Σαχάκ – μετέπειτα υπουργό. Οι αλεξιπτωτιστές εισέβαλαν στο κτήριο, αλλά αντιμετώπισαν λυσσώδη αντίσταση από 100 περίπου μαχητές που βρισκόταν σε αυτό. Παρόλα αυτά οι Ισραηλινοί κατάφεραν να εξοντώσουν πολλούς από αυτούς και να ανατινάξουν το κτήριο. Δύο αλεξιπτωτιστές και δεκάδες μαχητές σκοτώθηκαν. Οι λοιποί αλεξιπτωτιστές αποσύρθηκαν με ελικόπτερα.



from History-point.gr https://ift.tt/385Yd4d
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη