Και επίσημα Βόρεια Μακεδονία - Πριν από έναν χρόνο τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών

Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, στις 12 Φεβρουαρίου 2019, η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και με αυτόν τον τρόπο επισημοποίησε τη μετονομασία της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

Λίγο νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση είχε αποστείλει τη ρηματική διακοίνωση, με την οποία ενημέρωνε ότι το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και η Συμφωνία των Πρεσπών εγκρίθηκαν από την ελληνική Βουλή, σύμφωνα με δήλωση διπλωματικών πηγών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, είχε συμφωνηθεί και το σχέδιο της επιστολής προς τον ΟΗΕ για την αλλαγή της ονομασίας της γείτονος χώρας.

Μετά την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας προς τα Σκόπια,, η κυβέρνηση της πΓΔΜ, ανακοίνωσε ότι από εκείνη την ημέρα της 12ης Φεβρουαρίου, τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, τότε ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ότι σε ισχύ τέθηκαν και οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, τις οποίες είχε ψηφίσει η Βουλή της χώρας στις 11 Ιανουαρίου.

Οι δύο παραπάνω αποφάσεις δημοσιεύτηκαν στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» και με τις αποφάσεις αυτές, επισημοποιήθηκε η μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης (www.vlada.mk) η οποία άλλαξε τότε το λογότυπο της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας - Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ άρχισε να εμφανίζεται στο προφίλ του στο twitter ως υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Από το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου έντονες ήταν οι διεργασίες στη χώρα. Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η σημαία του ΝΑΤΟ υψώθηκε δίπλα στη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας, μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης, όπου αναρτήθηκε και η νέα ονομασία της χώρας «Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η σημαία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας παραδόθηκε στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε το σύνθημα της έπαρσης στον ιστό μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης. Η τελετή αποτέλεσε και την επίσημη πρώτη χρήσης της νέας ονομασίας καθώς από το στόμα του Ζόραν Ζάεφ ακούστηκε αρκετές φορές το "Βόρεια Μακεδονία".

Ο πρωθυπουργός της χώρας με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε: «Το μέλλον δεν είναι πλέον το πεπρωμένο. Τα καταφέραμε. Η πατρίδα μας βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Γινόμαστε το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ. Γινόμαστε ασφαλής χώρα. Αυτή είναι μία νέα σελίδα στην ιστορία μας», και πρόσθεσε: «Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Μάλιστα, συνόδευσε το tweet που έκανε με τέσσερις φωτογραφίες από την παράδοση της σημαίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Βέβαια, η ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είχε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει, καθώς αμέσως μετά οι δύο χώρες υπέβαλαν κοινή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας. Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, οι χώρες μέλη, οι χώρες παρατηρητές του ΟΗΕ, καθώς και όλοι οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί ενημερώθηκαν για την αλλαγή του ονόματος.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων σχημάτισε ομάδα που προετοίμασε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων και δράσεων, για την αλλαγή της ονομασίας από τους κρατικούς θεσμούς, την αλλαγή στις ταμπέλες στα σύνορα και τις διπλωματικές και τις προξενικές αρχές με το νέο όνομα του κράτους - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Αλλά η 12η Φεβρουαρίου έμεινε ως ημερομηνία-σταθμός στην ιστορία της χώρας, αφού και επίσημα άλλαξε ονομασία με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.



via Press24.gr https://ift.tt/2OMJ689
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη