Ανοιχτές διενέξεις και γεωπολιτικά στη διάσκεψη του Μονάχου-Επαφές Δένδια- Παναγιωτόπουλου

Ανοιχτές διενέξεις και γεωπολιτικά στη διάσκεψη του Μονάχου-Επαφές Δένδια- Παναγιωτόπουλου

Ως ευκαιρία «να εξηγήσουμε σε πολλούς συνομιλητές μας την ιδιαίτερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στη Μεσόγειο και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η τουρκική στάση, τόσο με την Λιβύη όσο και στην ευρύτερη περιοχή», περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την συμμετοχή του στην 56η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε  με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τους ομολόγους του της Λιθουανίας και του Κουβέιτ, με τον υπουργό Επικράτειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και με τον Αντιπρόεδρο της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Γιόχαν Βάντεπουλ και την συμπρόεδρο των Γερμανών Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ.

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, στο πλαίσιο της Διάσκεψης, να συζητήσουμε για την πολυμέρεια στην διεθνή ασφάλεια, κάτι το ιδιαίτερα ενδιαφέρον, και μάλιστα εν όψει των νέων παγκόσμιων προκλήσεων, με «εναρκτήριο λάκτισμα»  την εξαιρετικά εμπνευσμένη ομιλία του Γερμανού Προέδρου, του κ. Στάινμαγιερ.

«Λιγότερη Δύση» είναι  ο τίτλος της  Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου του σημαντικότερου διεθνούς φόρουμ για θέεματα ασφάλειας που ξεκίνησε  με απαισιοδοξία για την διαρκή υποχώρηση της Δύσης έναντι άλλων ανερχομένων δυνάμεων όπως η Κίνα ,ενώ διαπιστώνει την αδυναμία της Δύσης και συγκεκριμένα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει απειλές ασφαλείας στα νότια σύνορα της . Τιτλοφορεί μαλιστα το κεφάλαιο για την Μεσόγειο με την λεξη «Εφιάλτης».

Παντως το στίγμα και του διατλαντικού χάσματος εδωσε ο ίδιος ο Γερμανός πρόεδρος Στάινμαγερ που στην έναρξη της Διάσκεψης άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κάνοντας λόγο για εθνικό εγωισμό και άρνηση από την νυν αμερικανική κυβέρνηση της ιδέας της διεθνούς κοινότητας και  διεθνούς συνεργασίας.

Στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης οι υπουργοί εξωτερικών Νικος Δένδιας και άμυνας Νικος Παναγιωτόπουλος ειχαν σειρά διμερών επαφών .

Ο Νίκος Δένδιας με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, στην δεύτερη συναντησή τους σε τρεις μήνες και μετά τα θερμά λόγια του Προέδρου Πούτιν πριν από λίγες ημέρες για τις προοπτικές των διμερών σχέσεων, συζήτησαν βήματα για την αναζωογόνηση των σχέσεων αλλά και περιφερειακά ζητήματα και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ. Στην ατζέντα βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις  και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ενώ από ελληνικής πλευράς επισημάνθηκε η ανάγκη σεβασμού των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών .

Με τον υπουργό Εξωτερικών της  Μογγολίας ο Νίκος Δένδιας υπέγραψε και δύο μνημόνια συνεργασίας στον τουρισμό και τις θεωρήσεις.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε σειρά συναντήσεων με ομολόγους του και αύριο  θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας από το «Think Tank Cohen Group», όπου θα μιλήσει ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) πτέραρχος Τεντ Ουώλτερς και θα συμμετέχουν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ και η ηρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα συναντηθεί με ομάδα Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Σχετική είδηση:Στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας το Μόναχο-Επαφές Δένδια (video)

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2UTTP4S
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη