Τσίπρας: Αυτά είναι τα οκτώ "χειρουργικά χτυπήματα" της ΝΔ στην αγορά εργασίας - ΒΙΝΤΕΟ

Για «απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων σε ό,τι αφορά τη θέση, το βιοτικό επίπεδο και τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων», κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση, αρχίζοντας την ομιλία του στην Βουλή για τα εργασιακά, ενώ για την ομιλία του Πρωθυπουργού είπε ότι «ήταν εκτός τόπου και χρόνου».

Ανέφερε ότι ήδη έχουν διαψευστεί οι υποσχέσεις για ανάπτυξη της τάξης του 4% και συμπλήρωσε ότι, δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε επενδύσεις και πολλές και καλές δουλειές.

Υποστήριξε ακόμη ότι «η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους και τελικά η μείωση του μέσου μισθού», είναι στον πυρήνα της αντίληψης της ΝΔ για την ανάπτυξη.

Κατηγόρησε δε για "λαθροχειρία" τον Πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για την απασχόληση και την ανεργία. «Εσείς τάξατε λαγούς με πετραχήλια και εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «κάνετε μία βόλτα στην αγορά στα καταστήματα για να δείτε ποια είναι η εικόνα στην αγορά. Η χειρότερη περίοδος των τελευταίων χρόνων ήταν η φετινή με πτώση 30%».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας "στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τον εργαζόμενο στο επίκεντρο. Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ευημερία χωρίς στήριξη των μισθών, χωρίς μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας. Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ελπίδα και μέλλον χωρίς μια συντονισμένη προσπάθεια αύξησης των μισθών, χωρίς την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζόμενων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: "η κυβέρνησή σας δεν είναι οδοστρωτήρας της γραφειοκρατίας και των προσκομμάτων των επενδύσεων, αλλά οδοστρωτήρας των εργασιακών δικαιωμάτων". Στη συνέχεια ανέλυσε τα οκτώ "χειρουργικά χτυπήματα στην αγορά εργασίας" όπως τα περιέγραψε ο ίδιος.

Αυτά, όπως τα ανέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι τα εξής:

1. Η υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

2. Η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης του εργαζομένου (κατά παραγγελία του ΣΕΒ, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας)

3. Η κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων

4. Η διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η δημιουργία οικονομικών ζωνών φθηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων.

Σε αυτό το σημείο είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι "αυτό το επεδίωκε το ΔΝΤ και το κάνατε εσείς. Ο Τόμσεν συνταξιοδοτήθηκε αλλά η Θάτσερ είναι εδώ στις ψυχές και στις καρδιές σας".

5. Καταργήσατε το δικαίωμα του εργαζόμενου στην προσφυγή στη διαιτησία.

6. Με μια υπουργική απόφαση στα κρυφά μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%

7. Δεν ανανεώσατε το πρόγραμμα καταπολέμησης του brain drain.

8. Μειώσατε τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα εργασίας.

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: "Ή θα είστε με τους ισχυρούς που διευκολύνετε ή θα είστε με τον κόσμο της εργασίας"

Δείτε το βίντεο:



via Press24.gr https://ift.tt/2uC4xSQ
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη