Προσφυγικό-Μεταναστευτικό: «Βιομηχανία αιτητών ασύλου» από Τουρκία μέσω κατεχομένων κατήγγειλε Κύπριος ευρωβουλευτής

Την εσκεμμένη και συνεχή διοχέτευση προσφύγων και μεταναστών στην Κύπρο από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων, έθεσε με γραπτή παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D).

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρίδης αναφέρει στην παρέμβασή του τα εξής:

«Δημοσίευμα της "New York Times" (28/1/2020) αναφέρεται στο γεγονός ότι η Κύπρος με πληθυσμό 850,000, φιλοξενεί τους περισσότερους αιτητές ασύλου κατ' αναλογία πληθυσμού στην ΕΕ. Χαρακτηριστικά, πέρυσι κατέφθασαν 11,200 άτομα στα κέντρα φιλοξενίας, μετατρέποντας ένα μικρό σε μέγεθος και πληθυσμό ευρωπαϊκό κράτος σε μία ανεξέλεγκτη «αίθουσα διέλευσης» με στόχο την μετάβαση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μεγάλος αριθμός των αιτητών ασύλου προέρχεται από την Συρία, Παλαιστίνη και Καμερούν, οι οποίοι ταξιδεύουν στην Τουρκία και κατόπιν προτροπής επιβιβάζονται σε πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη προς το παράνομο αεροδρόμιο στο βόρειο τουρκοκρατούμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, διέρχονται στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου αιτούνται άσυλο και μέχρι να εξεταστεί οριστικά, διαμένουν στα δύο κέντρα φιλοξενίας (Κοκκινοτριμιθιάς και Κοφίνου), τα οποία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τόσο μεγάλο αριθμό. Φυσικά, ένας άλλος αριθμός τέτοιων προσώπων παραμένει απροσδιόριστος αφού δεν ακολουθούν το επίσημο πλαίσιο και λειτουργούν ανεξέλεγκτα».

Συνεχίζοντας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, ρωτάει ευθέως την Επιτροπή αν έχει ήδη θέσει το θέμα στις τουρκικές αρχές και πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, εφαρμόζοντας στην πράξη τη σχετική Συμφωνία ΕΕ-Τουρκία, αφού η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον ζητάει να μάθει αν η Επιτροπή συμμερίζεται τις πιο πάνω ανησυχίες λόγω της τουρκικής κατοχής και κατά πόσον προτίθεται να εισάγει πρόνοιες αντιμετώπισης του εν λόγω ζητήματος στο πλαίσιο της νέας μεταναστευτικής πολιτικής ασύλου της ΕΕ, που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο.

Πηγή: Philenews



via Press24.gr https://ift.tt/2ROxzXP
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη