Μεταναστευτικό: “Βράζουν” τα νησιά για τα κλειστά κέντρα - Το σκηνικό ρήξης και οι αντιδράσεις

"Κύμα" αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίταξη ακινήτων και εκτάσεων στα νησιά, προκειμένου να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο με στόχο να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση.
Σκηνικό ρήξης έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, η οποία με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.
Με το ψήφισμα στηρίζονται οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων του Βορείου Αιγαίου, με τα οποία, εκτός της αποσυμφόρησης, ζητείται να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά και να μην δημιουργηθεί καμία νέα. Στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, υποστηρίζεται η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των Αιγαιοπελαγιτών της Αθήνας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.
Το δημοτικό συμβούλιο της Δυτικής Λέσβου σε χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή, και να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα, να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου και να κληθεί ο υπουργός Μετανάστευσης να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου. Επίσης, αποφασίστηκε να υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επίταξης της επίμαχης περιοχής.
Στη Μυτιλήνη, έπειτα από την απόφαση του συμβουλίου του δήμου να μην αποδεχτεί τη δημιουργία νέας δομής και να επιμείνει στο κλείσιμο των υπαρχόντων, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Από την πρώτη στιγμή δήλωσα σε όλους τους τόνους, ότι ο Δήμος Μυτιλήνης υφίσταται το μεταναστευτικό πρόβλημα στην καθημερινότητα του, υποβαθμίζοντας τη ζωή μας και την κανονικότητα μας. Έχοντας επίγνωση της ευθύνης μας στην επίλυση του προβλήματος αυτού, δήλωσα ότι θα είμαι παρών σε όλες τις κυβερνητικές συναντήσεις για να διαπραγματευτώ και να αξιώσω τα δίκαια για τον δήμο μας και το νησί μας, διασφαλίζοντας πρωτίστως τις ορθές προϋποθέσεις για τις συναντήσεις αυτές. Μη υπαρχόντων των προϋποθέσεων αυτών, η προγραμματισμένη συνάντηση της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ματαιώθηκε, δίνοντας με τον τρόπο αυτό, την καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι ο Δήμος Μυτιλήνης δεν θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον του για όφελος των δημοτών μας και του νησιού μας. Σε κάθε περίπτωση, σεβόμενοι της αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου, θα είμαστε παρόντες στις κινητοποιήσεις των λεσβιακών και των αιγαιοπελαγίτικων Συλλόγων, την ερχόμενη Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών».
Στη Χίο, το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε την αντίθεση του με τη διαδικασία της επίταξης δημοτικής έκτασης στη θέση «17» και αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να υπάρξει προσφυγή κατά της διαδικασίας επίταξης και κατά κάθε άλλης δικαστικής πράξης που σχετίζεται με αυτή. Αποφασίστηκε ταυτόχρονα πως καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του δήμου δεν θα συμβάλει στη δημιουργία της δομής. Το δημοτικό συμβούλιο Χίου καλεί επίσης τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση.
Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη, Ιωσήφ Καλαμαράκη και Στεφανία Κασίμη, είπε ότι "όροι όπως επίταξη ή πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν προσιδιάζουν σε περιόδους ειρηνικές όπως είναι τώρα, πιο πολύ προσιδιάζουν σε περιόδους ανώμαλες όπως είναι η προετοιμασία πολέμου, διάρκεια πολέμου ή Χούντες. Κατά συνέπεια δεν είμαι υπέρ των επιτάξεων και των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου".
"Τρεις μέρες πριν από τη συνάντηση ακούγονται αυτές οι επιτάξεις, ακούγεται ο καθορισμός θέσεων. Η συνάντηση της Πέμπτης ακυρώθηκε διότι το ένα δημοτικό συμβούλιο μετά το άλλο έπαιρνε την απόφαση να μην συμμετάσχουν οι δήμαρχοι, οπότε δεν είχε νόημα", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μουτζούρης και πρόσθεσε:
"Περιμένω σήμερα, αύριο να έχω μία ένδειξη αγάπης, φροντίδας και στοργής από την κυβέρνηση στο κρίσιμο τούτο κομμάτι της Ελλάδος που δέχεται καθημερινή πίεση από την Τουρκία. Θέλω με κοινή συναίνεση να βρεθούν λύσεις, απορρίπτω τις επιτάξεις, αλλά επιμένω στην αποσυμφόρηση των νησιών με ειρηνικούς τρόπους προς την υπόλοιπη Ελλάδα".
Ακούστε το ηχητικό:


via Press24.gr https://ift.tt/37mv9o6
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.