Δ.Παπατολίδης: Αντιμετωπίζονται τα απορρίμματα σαν εμπόρευμα

Δ.Παπατολίδης: Αντιμετωπίζονται τα απορρίμματα σαν εμπόρευμα

Αντίθετος και στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων και στα κατά τόπους Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων δηλώνει ο κος Δημήτρης Παπατολίδης, επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής εξηγεί ότι αυτού του είδους τα Σχέδια, λειτουργούν ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. «Και δεν λύνουν το πρόβλημα και μεταφέρουν το κόστος της διαχείρισης στις πλάτες του ελληνικού λαού.» δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «αντιμετωπίζονται τα απορρίμματα σαν εμπόρευμα.»

Αναφερόμενος στο παράδειγμα των Σχεδίων Βελτίωσης δηλώνει πως δεν είναι πουθενά προτεραιότητα η διαλογή, η συγκομιδή και το ξεχώρισμα, η διαλογή δηλαδή των σκουπιδιών στην πηγή. «Αυτό που λέμε ότι η ανακύκλωση ξεκινάει με διαφορετικούς κάδους, με υποδομές που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά σε κάθε σπίτι κυριολεκτικά εδώ δεν λαμβάνονται υπόψιν. Τα απορρίμματα μεταφέρονται σύμμεικτα. Οπότε, θα υπάρχει επιπλέον κόστος για το: Πώς θα κομποστοποιούνται; Πώς αυτά τα σύμμεικτα θα τα αξιοποιούν;».
Σύμφωνα με τον κ. Παπατολίδη επεκτείνονται οι ΧΥΤΑ κι αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον. «Δημιουργούν τα λεγόμενα εργοστάσια κλειστής καύσης τα οποία παράγουν και διοξίνες και είναι πολύ επικίνδυνα. Και το χειρότερο είναι αυτό που θα το ζήσουν οι εργαζόμενοι στην περιοχή μας, δεν το πήραν ακόμη είδηση, ότι δηλαδή σε όλους τους δήμους αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη. Γιατί; Γιατί αυξάνεται το κόστος κατά τόνο των σκουπιδιών που πληρώνουν οι δήμοι, δίνεται η μεταφόρτωση με μηχανήματα των δήμων και θα πληρώνουν 5 εκ. ευρώ οι δήμοι. Εεε αυτό ποιος θα το πληρώσει στο τέλος; Ο λαός!».

Σ' αυτό το σημείο μάλιστα ζητά μια διαφορετική πολιτική, που απαιτεί σύγκρουση με αυτόν τον δρόμο και που θα έχει ως προτεραιότητα το καθαρό περιβάλλον και επιπλέον δεν θα την πληρώνει ο λαός από την τσέπη του.Την διαχείριση να γίνεται από τους δήμους και τις Περιφέρειες και το κράτος προτείνει ο κος Παπατολίδης χωρίς, όπως λέει, στην διαχείριση να εμπλέκονται ιδιώτες.
Φώτο: Ο κος Δημήτρης Παπατολίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/31KoxP4
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη