COVID-19: Σε καραντίνα 60 εκ. Κινέζοι -Το πρώτο κρούσμα στην Αφρική (video)

COVID-19: Σε καραντίνα 60 εκ. Κινέζοι -Το πρώτο κρούσμα στην Αφρική (video)

Μάσκες αντί για λουλούδια πρόσφεραν οι ερωτευμένοι στην Κίνα. Ο ιός καλπάζει, αλλά υπάρχει σύγχυση για τον αριθμό των κρουσμάτων και θυμάτων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παρά την ραγδαία εξάπλωση στο επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα, τα κρούσματα στον υπόλοιπο κόσμο δεν αυξάνονται δραματικά, ωστόσο σήμερα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Αίγυπτο που σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση του ιού στην Αφρική.

Ξυρίζουν τα κεφάλια τους, κόβουν κοντά τα μαλλιά τους: γιατροί και υγιεινομικοί υπάλληλοι προσπαθούν να μειώσουν τη μεταδοτικότητα του ιού, με κάθε τρόπο. Περισσότεροι από 1700 γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικοί υπάλληλοι των νοσοκομείων έχουν νοσήσει από τον COVID-19 στην Κίνα.

Ο Άλφρεντ Γονγκ είναι ένας από τους χιλιάδες Κινέζους γιατρούς που αποτελεί παράδειγμα αυτοθυσίας. Δεν κοιμάται στο σπίτι του επειδή φοβάται να μη μολύνει τη σύζυγό του. Δουλεύει ατελείωτες ώρες στο νοσοκομείο. Για τη γιορτή των ερωτευμένων, ελπίζει να γευματίσει σε εστιατόριο, με τη σύζυγό του. Σε διαφορετικά τραπέζια αλλά εντός του οπτικού του πεδίου!

Άλλες δεκαεννέα ιατρικές ομάδες κατέφθασαν στη Γουχάν για να συνδράμουν στη μάχη κατά του κορονοϊού. Το τελευταίο 24ωρο, 121 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό ενώ τα επιπλέον νέα κρούσματα ξεπέρασαν τις πέντε χιλιάδες. Μεταξύ των ασθενών που πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία και ένα κοριτσάκι μόλις 10 μηνών. Το «κόλλησαν» τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του- όλοι έχουν αναρρώσει. Ευχάριστα τα νέα και για ακόμη ένα βρέφος, 14 μηνών, το οποίο ανάρρωσε επίσης.

Όλοι οι πολίτες που επιστρέφουν στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, θα πρέπει να τεθούν από μόνοι τους σε καραντίνα για 14 ημέρες προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, έγινε σήμερα γνωστό από τις αρχές της πόλης. Όσοι αρνηθούν να απομονωθούν ή να εφαρμόσουν τους επίσημους κανονισμούς για τον περιορισμό του ιού θα τιμωρούνται.

Σκηνές από ταινία επιστημονικής φαντασίας ζει ένα ζευγάρι Ελλήνων στην Κίνα, τις οποίες περιγράφουν στην ΕΡΤ. Η Ελένη Οικονόμου, καθηγήτρια Αγγλικών σε δημόσιο σχολείο στο Νίγκμπο της Κίνας και ο Δρ. Γιώργος Καπογιάννης, καθηγητής Πανεπιστημίου Νοτίνχαμ (παράρτημα Κίνας) μένουν στην πόλη Νίγκμπο, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Γουχάν, περίπου 900 χλμ μακριά. Η περιφέρεια στην οποία ανήκει η πόλη τους είναι η 2η κατά σειρά με τα περισσότερα κρούσματα μετά τη Γουχάν.

Στο πλευρό της Κίνας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπερασπίστηκε σήμερα το Πεκίνο, μετά τις αμερικανικές επικρίσεις περί «έλλειψης διαφάνειας» εκ μέρους της Κίνας σχετικά με την επιδημία του νέου κοροναϊού.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που συνεργάζεται μαζί μας, που προσκαλεί διεθνείς εμπειρογνώμονες, που έχει μοιραστεί τις αλληλουχίες (του ιού), που συνεχίζει να εργάζεται με τον έξω κόσμο, που κάνει δημοσιεύσεις ξανά και ξανά σε αξιόπιστες διεθνείς ιατρικές επιθεωρήσεις» υπογράμμισε ο επικεφαλής του τμήματος υγειονομικών Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέσους δήλωσε σήμερα ότι μια κοινή αποστολή με την Κίνα, υπό τον ΠΟΥ, θα ξεκινήσει να ερευνά την επιδημία αυτό το Σαββατοκύριακο και θα επικεντρωθεί στον τρόπο που ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται και στη δριμύτητα της νόσου.

Η αποστολή θα αναζητήσει επίσης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς, το πού και το πότε οι περισσότεροι από 1.700 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προσβλήθηκαν μέχρι στιγμής από τον Covid-19.

Το πρώτο κρούσμα στην Αφρική

Οι αιγυπτιακές αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του Covid-19 στη χώρα. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ο ασθενής είναι αλλοδαπός, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο ασθενής έχει τεθεί σε καραντίνα σε νοσοκομείο και οι αρχές έχουν ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έλαβαν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.

«Ύποπτα» κρουαζιερόπλοια

Οι αρχές του Βιετνάμ απαγόρευσαν σε δύο κρουαζιερόπλοια να ελλιμενιστούν, καθώς εξέφρασαν φόβους ότι μεταξύ των επιβατών τους μπορεί να υπήρχαν και άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19, όπως ανέφεραν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αλλά και μια εταιρεία που οργανώνει κρουαζιέρες.

Το ένα από τα πλοία κατευθύνεται πλέον προς την Ταϊλάνδη, όπου θα του επιτραπεί να πιάσει λιμάνι, σύμφωνα με έναν Ταϊλάνδό αξιωματούχο. Το πρακτορείο ειδήσεων VNA του Βιετνάμ μετέδωσε ότι οι αρχές της επαρχίας Κουάνγκ Νινχ απαγόρευσαν την Πέμπτη να αποβιβαστούν οι επιβάτες του γερμανικού κρουαζιερόπλοιου AIDAvita. Το πλοίο είχε πιάσει προηγουμένως στις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη, χώρες όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Στο νορβηγικό πλοίο Norwegian Jade, που ανήκει στην εταιρεία Norwegian Cruise Line Holdings Ltd, απαγορεύτηκε επίσης να πιάσει λιμάνι στο Βιετνάμ για τους ίδιους λόγους. Ο πλοίαρχός του, ο Φρανκ Γιούλιουσεν, σε επιστολή του προς τους επιβάτες διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα του Covid-19 στο κρουαζιερόπλοιο.

Ανθεκτικός ο COVID-19

Πόμολα, πληκτρολόγια, κουμπιά ασανσέρ. Κάθε τι που αγγίζουμε είναι εν δυνάμει φορέας μικροβίων. Σύμφωνα με δημοσίευση γερμανών επιστημόνων, ο κορονοϊός Covid 19, με δεδομένα από προηγούμενους κορονοϊούς, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στις επιφάνειες.

Μπορεί να παραμείνει σε αντικείμενα ως και 9 ημέρες. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός σε σημεία όπως η χειρολαβή στα ΜΜΜ ή το κουμπί που πατάμε για στάση.

Πηγές μόλυνσης είναι ακόμα τα δαχτυλίδια καθώς και τα μακριά και βαμμένα νύχια

Το πλύσιμο των χεριών είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο. Εκτός από σαπούνι και νερό, ο ιός εξολοθρεύεται με αντισηπτικά υγρά και μαντηλάκια. Για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να περιέχουν αλκοόλη σε ποσοστό τουλάχιστον 60%.

Σταγονίδια με μικρόβια μπορεί να «εκτοξευτούν» έως και 2,5 μέτρα μακριά. Χρειάζεται να βήχουμε στο μανίκι ή σε χαρτομάντηλο που θα πετάξουμε αμέσως και όχι στην παλάμη.

Οικονομικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα

Οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά λόγω του Covid 19 στα τουριστικά πακέτα από την Κίνα αλλά και στην golden visa αναμένεται να φανούν τους επόμενους μήνες λένε οι ειδικοί της αγοράς.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, μόνο για την μήνα Ιανουάριο εκδόθηκαν 244 νέες άδειες Golden Visa σε Κινέζους υπηκόους οι οποίοι επένδυσαν στη χώρα μας. Το 70% των Κινέζων έχουν αξιοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα από την αρχή της εφαρμογής του.

Τον Ιανουάριο εκδόθηκαν 81 Golden Visas μόνο για την Αθήνα, 22 για το Ηράκλειο Κρήτης, 10 για τη Λάρισα ενώ μόνο για την περιοχή των Τρικάλων εκδόθηκαν συνολικά 30.

Από το 2014 όπου ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος της Golden Visa, 7 στις 10 άδειες διαμονής έχουν εκδοθεί για περισσότερους από 4.000 Κινέζους αγοραστές ακινήτων.

Οι Κινέζοι τουρίστες από την άλλη, κατακλύζουν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα. Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι επιλέγουν τη χώρα μας ως δημοφιλή προορισμό για διακοπές κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σαντορίνη η οποία αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους Κινέζους τουρίστες.

Για πολλά χρόνια τα γκρουπ των Κινέζων τουριστών ξόδευαν κατά μέσο όρο 3.500 χιλιάδες ευρώ για αγορές πολυτελών προϊόντων στην Αθήνα. Από την πρώτη Φεβρουαρίου οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν πληγεί κατά 90% στον τζίρο τους λόγω της απαγόρευσης της τουριστικής κίνησης από τη συγκεκριμένη χώρα.

ΔΝΤ: Συνεργασία για να μην πληγεί η οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ελπίζει ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα εργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες από την επιδημία του νέου κοροναϊού μόλις αυτές καταστούν σαφέστερες, όπως δήλωσε η διευθύντριά του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να σχηματιστεί μια εικόνα για τις επιπτώσεις του Covid-19 στην Κίνα και παγκοσμίως.

 

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/37t1eL5
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη