Κορονοϊός: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκινά "πόλεμο" κατά των fake news - Τι αναφέρει για τα ταξίδια

"Πόλεμο" κατά της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορονοϊό ξεκινά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του. Μιλώντας με την ευκαιρία της έναρξης της 146ης συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς είπε πως η εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ «θα αγωνισθεί κατά της διάδοσης φημών και της παραπληροφόρησης», ενώ η επιδημία έχει πλέον χαρακτηριστεί «διεθνούς εμβέλειας επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας».

«Για τον σκοπό αυτό, συνεργαστήκαμε με την Google ώστε αυτοί που αναζητούν πληροφορίες για τον κορονοϊό, να βλέπουν τις πληροφορίες του ΠΟΥ πρώτες στα αποτελέσματα της έρευνάς τους», εξήγησε.

Όπως ανέφερε μέτρα για περιορίσουν τα fake news έχουν λάβει το Facebook, το Twitter, Facebook, το Tencent και το Tiktok.

Επίσης οι ομάδες του ΠΟΥ σ' ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται πλέον «24 ώρες το 24ωρο για να εντοπίζουν τις πιο διαδεδομένες φήμες για τον νέο κορονοϊό», όπως τη δημοσίευση ψευδών συμβουλών στο Ίντερνετ σχετικά με φάρμακα ή θεραπείες.

Ο Γκεμπρεγεσούς δήλωσε ακόμη πως δεν υπάρχει ανάγκη για μέτρα τα οποία «παρεμβαίνουν χωρίς να χρειάζεται στα διεθνή ταξίδια και το διεθνές εμπόριο».

«Καλούμε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν αποφάσεις που βασίζονται σε στοιχεία και είναι εύλογες», δήλωσε ο Τέντρος στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που είχε διατυπώσει την περασμένη εβδομάδα, όταν είχε κηρύξει τη «διεθνούς εμβέλειας επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας».

Η Κίνα αντιμετωπίζει αυξανόμενη διεθνή απομόνωση εξαιτίας περιορισμών στις πτήσεις προς και από τη χώρα και απαγορεύσεων που επιβάλλονται στους ταξιδιώτες από την Κίνα. «Χωρίς αυτή τη στρατηγική και αν δεν ήταν η Κίνα, ο αριθμός των κρουσμάτων έξω από την Κίνα θα ήταν πάρα πολύ υψηλότερος», δήλωσε.

O Τέντρος χαρακτήρισε ελάχιστη και βραδεία την  εξάπλωση του ιού στο εξωτερικό, εκτιμώντας ότι μπορεί να επιδεινωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τέντρος, ο οποίος είχε πριν από μια εβδομάδα στο Πεκίνο συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και άλλους ηγέτες, έβηξε και διέκοψε την ομιλία του για να πιει νερό, λέγοντας: «Μην ανησυχείτε, δεν είναι κορονοϊός».

Ο αντιπρόσωπος της Κίνας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ πήρε τον λόγο και κατήγγειλε μέτρα από «μερικές χώρες» οι οποίες αρνήθηκαν την είσοδο σε πρόσωπα που είχαν διαβατήρια εκδοθέντα στην επαρχία Χουμπέι, που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας, ενώ αρνήθηκαν επίσης να χορηγήσουν βίζες και ακύρωσαν πτήσεις.

«Όλα αυτά τα μέτρα καταστρατηγούν τις συστάσεις του ΠΟΥ», δήλωσε ο Λι Σονγκ, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής της Κίνας για τον αφοπλισμό στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Η τακτική εκπρόσωπος της Κίνας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχει αφού η πτήση της από το Πεκίνο ματαιώθηκε, δήλωσαν την Παρασκευή στους δημοσιογράφους Κινέζοι διπλωμάτες.



via Press24.gr https://ift.tt/31qOnaD

RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη