Γεωργαντάς στον Realfm: Αυτά είναι μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας - Τι θα αλλάξει στα ΚΕΠ

Καλεσμένος στο στούντιο του Realfm 97,8 και την εκπομπή «Τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και του Άκη Παυλόπουλου ήταν ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για την προσπάθεια της κυβέρνησης για την απλούστευση των δημοσίων διαδικασιών και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αλλά και για τη δημιουργία κλειστών κέντρων μεταναστών και προσφύγων.

Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, «έχουμε καταγράψει τις πρώτες, τις πιο κύριες διαδικασίες στις οποίες ταλαιπωρείται ο Έλληνας πολίτης και προσπαθούμε σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία όπου μπορούμε να τις απλουστεύσουμε και όπου μπορούμε να τις ψηφιοποιήσουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λύσουμε και τα θέματα διαλειτουργικότητας ανάμεσα στα διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες. Όπου εμπλέκονταν δύο ή τρία υπουργεία, δεν μπορούσε το ένα να δει το άλλο.

ευελπιστούμε ότι την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες, το επόμενο διάστημα να μη την υποστεί κανείς».

Τόνισε, επίσης ότι έχει απλοποιηθεί η διαδικασία για τη ληξιαρχική πράξη γέννησης και τις επόμενες μέρες «η δήλωση της γεννήσεως θα γίνεται μόνο στον υπάλληλο του μαιευτηρίου, δεν θα χρειάζεται να το δηλώσεις, δεν θα χρειάζεται να βγάλεις ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, θα έρχονται όλα από εκεί, με ένα βήμα μόνο. Η αρχή του υπουργείου είναι ότι όταν ένα έγγραφο το έχει το δημόσιο, δεν χρειάζεται να το προσκομίσω ξανά, υποχρεώνεται η υπηρεσία να το μετακινήσει».

Παράλληλα, μίλησε για τη σύνδεση του μητρώου πολιτών με την ΑΑΔΕ, για το μνημόνιο συνεργασίας με το υπ. Μεταφορών αλλά και τις δυνατότητες που θα προσφέρει στους πολίτες η πλατφόρμα gov.gr. «Με το gov.gr που οι πρώτες του εφαρμογές θα είναι έτοιμες τον Ιούνιο, θα υπάρχει η δυνατότητα ο πολίτης να ενημερώνεται για τις διεκπεραιώσεις των υποθέσεών του μέσα από μία συγκεκριμένη πλατφόρμα που θα σε διευκολύνει να κάνεις όσο το δυνατόν περισσότερες ενέργειες από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού σου, όπως την εξουσιοδότηση ή την υπεύθυνη δήλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

Αναφερόμενος στις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΠ, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι«τα ΚΕΠ προσφέρουν 1050 υπηρεσίες, οι 300 ζητούνται περισσότερο από όλες και μόνο 53 από αυτές παράσχουν άμεσα», τονίζοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι «τα ΚΕΠ να μπορούν να συνδεθούν μέσα από τα συστήματα διαλειτουργικότητας και για όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες να γίνεται άμεσα η απάντηση και το έγγραφο. Τα επόμενα χρόνια θα δείτε τα ΚΕΠ να λειτουργούν σαν ένας μεγάλος υπολογιστής και θα μπαίνει εκεί (σ.σ. στους χώρους των ΚΕΠ) ο ηλικιωμένος ή όποιος άλλος δεν μπορεί να κάνει τη διαχείριση αυτή από το σπίτι».

Για το θέμα της ψηφιακής υπογραφής, ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε ότι αυτό θα λυθεί με τη νέα ταυτότητα.

Τέλος, για το προσφυγικό και την επίταξη χώρων, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε «δεν ξέρω αν χάθηκαν 7 μήνες ή όχι, να δεχτώ ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Έχουμε 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις, είναι μία προίκα της προηγούμενης κυβέρνησης. Υπήρχαν άνθρωποι που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα με έναν άναρχο τρόπο για 3-4 χρόνια, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Αυτό θέλουμε να γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και με μία αρχή: εντός κλειστού χώρου, των κλειστών κέντρων που δημιουργούνται και πρέπει να δημιουργηθούν στα νησιά μας. Κατανοώ την κούραση των νησιωτών, κατανοώ τη δυσπιστία τους, γιατί πέντε χρόνια δεν είδαν συγκεκριμένη κίνηση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν οι όποιοι καινούριοι επιχειρήσουν να έρθουν, που κατά βάση είναι μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο, με το που μπουν στο κλειστό κέντρο, αν αρχίσει η επιστροφή τους, θα περάσει το μήνυμα ότι αυτές οι ροές δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι. Αν συνεχίσουμε και τους φέρνουμε στην ηπειρωτική χώρα και δεν αλλάξει τίποτα, θα συνεχίσει αυτή η ροή».



via Press24.gr https://ift.tt/38lRuDv
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη