Ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Βασίλης Κώστας στο «Αλάτι της Γης» της ΕΡΤ1

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Βασίλης Κώστας στο «Αλάτι της Γης» της ΕΡΤ1

Την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020 και ώρα 13:00 στην ΕΡΤ1, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μάς προσκαλούν σε μια μοναδική «συνάντηση κορυφής» με δύο εξαιρετικούς δεξιοτέχνες της ηπειρώτικης μουσικής.

Συγκεκριμένα, ο «πατριάρχης» του λαϊκού κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς συναντά τον Βασίλη Κώστα σ' έναν συναρπαστικό διάλογο ανάμεσα στο κλαρίνο και στο λαούτο.

Ο Βασίλης Κώστας εκπροσωπεί τη νεότερη γενιά μουσικών που συνδυάζει τα παραδοσιακά ακούσματα και βιώματα με συστηματικές μουσικές σπουδές και παράλληλο «άνοιγμα» στην τζαζ και τις μουσικές του κόσμου.

Με καταγωγή από την Ήπειρο και σπουδές στο Μουσικό Κολέγιο του Μπέρκλεϊ στη Βοστόνη, ζει στις ΗΠΑ, έχοντας συνειδητά επιλέξει ως μέσο έκφρασης το ελληνικό λαούτο.

Στο όργανο αυτό αναπτύσσει μια εντυπωσιακή δεξιοτεχνία, με σημείο αναφοράς την τέχνη και το ρεπερτόριο του Πετρολούκα, και τη σολιστική τεχνική στο λαούτο του Χρήστου Ζώτου.

Καρπός της συνεργασίας του Βασίλη Κώστα με τον Πετρολούκα Χαλκιά είναι το πρόγραμμα «Η ψυχή της Ηπείρου» που κυκλοφόρησε σε δίσκο στην Αμερική, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, καθώς και μία διεθνή και πανελλήνια περιοδεία.

Στην εκπομπή οι δύο δεξιοτέχνες μιλούν γι' αυτή τη σύμπραξη, για τη σχέση τους και για το «ρίσκο» του αυτοσχεδιασμού σ' έναν δυναμικό διάλογο που καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην παράδοση και στην προσωπική δημιουργία.

Στα κομμάτια που ερμηνεύουν γίνεται αναφορά στην τέχνη των παλαιότερων δασκάλων του Πετρολούκα (του Κίτσου Χαρισιάδη και του Φίλιππα Ρούντα), ενώ ο εγγονός του ο Πέτρος Χαλκιάς -που παίζει μαζί τους- έρχεται να σηματοδοτήσει τη νεότερη γενιά σ' αυτή τη μακριά αλυσίδα της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης που καλύπτει πέντε γενιές!

Στην ομάδα συμπράττουν επίσης, οι μουσικοί: Θανάσης Βόλλας (λαούτο), Ανδρέας Παπάς και Πέτρος Παπαγεωργίου (κρουστά).

Στο κοινό-παρέα της εκπομπής συμμετέχουν Ηπειρώτες από την Αετόπετρα της Ζίτσας.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS A.E.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2IZviEl
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη